Skocz do zawartości

Doradźcie - krótki,lekki spin na zakrzaczone siurki

szymanek69

Rekomendowane odpowiedzi

Dogadamy się na uczciwą cenę i już możesz beztosko kłusować gdzie Ci się tylko zamarzy :)

E tam, kłusować, a tfu :angry: , za "uczciwą cenę", toż to profanacja :lol:  Marzyło mi się kłusić świńskim kłusem, na legalu z darmową! licencją, ale jak za uczciwą cenę :(  to jeszcze przemyślę, w razie co się odezwę

• 1 rok później...

A ja właśnie jestem na etapie poszukiwania takiego kijka na malutką rzeczkę głównie pod klenie na smużaki i woblery do 4cm

Wytypowałem w założonym budżecie ok. 200 zł takie kijki:

- Daiwa Exceller Ultra Light 210 2-10g

- Konger Stallion Strike Furion 223 2-12g

- Cormoran TX4 Jaala 210 2-12g

Pewnie będzie mi też służył jako okoniówka. Chciałbym żeby dało się nim rzucać przynętą już od 2g, a jednocześnie nie może być zbyt wolny...

Który z nich będzie najlepszy? Niestety zakup będzie przez neta, u mnie nie ma szans na zobaczenie takiego kija...........

A ja właśnie jestem na etapie poszukiwania takiego kijka na malutką rzeczkę głównie pod klenie na smużaki i woblery do 4cm

Wytypowałem w założonym budżecie ok. 200 zł takie kijki:

- Daiwa Exceller Ultra Light 210 2-10g

- Konger Stallion Strike Furion 223 2-12g

- Cormoran TX4 Jaala 210 2-12g

Pewnie będzie mi też służył jako okoniówka. Chciałbym żeby dało się nim rzucać przynętą już od 2g, a jednocześnie nie może być zbyt wolny...

Który z nich będzie najlepszy? Niestety zakup będzie przez neta, u mnie nie ma szans na zobaczenie takiego kija...........

Witam

Z tych 3 posiadam tego Cormorana własnie pod kropki(rybki  nieduże max. 35cm)  na taki mały zakrzaczony ciurek i sprawdza się dobrze. Jest w miarę szybki z gukami z wobkami do 4,5 cm w niedużym uciągu daje radę ;) Z wiekszymi wobkami +wiekszy uciąg pewnie już będzie problem Jedyna wada jak dla mnie to ten uchwyt który czasem się odkręca. Nie wiem czy to wina jest po mojej stronie, może za słabo dokręcam (mocniej wolę nie próbować wiadomo czemu  :P ) czy poprostu te uchwyty tak mają. Daiwe trzymałem tylko w ręku i na sucho też wydawała sie ok ale to tylko moje odczucie ze sklepu ;)

Rówież posiadam SG Parabellum do 7g. Nabyłyłem go głównie pod klenia na małą rzeczkę, dobrze obsługuje smużaki i obrotówki ale używam go też pod okonia i jestem bardzo zadowolony. Co najważniejsze to to ze rybki nie spadają, nawet te zacięte za samą skórkę..

Ok, dzięki za info. A jak z wyrzutem lekkich (2-3g) wobków? a podbijanie ewentualnie na główce maks 5g...

Wobki latały bardzo dobrze, przy tych 5g to już raczej słabo z podbiciem, szczyt jest bardzo delikatny. Ja nawet dobrze rzucałem jigami około 1g.

A może coś takiego (wędka pełna, nie wklejanka) Savage Gear Parabellum UL 6`3" 1,90m 0-5g lub Savage Gear Parabellum UL 7`1" 2,15m 0-7g ceny około 170zł. Ja mam starszą wersję Troutzimo 7`1" 2,15m 0-7g i powiem szczerze jak za te pieniążki super kijek.

Gdzie są po 170? Bo ja widzę tylko po ponad 300zł ;)