Hvast Opublikowano 15 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 (edytowane) Zbieram aktualnie pieniążki na łódź która chciałbym za około miesiąc zakupić. Z racji że nie mam pojęcia o łodziach proszę Was o rady. Zamierzam pływać po Sulejowie we 2 osoby wiec silnik jaki będę chciał zakupić to elektryk. Na allegro znalazłem coś takiego: http://allegro.pl/lodka-lodz-wioslowa-wedkarska-polport-330-wiosla-i3385069034.html Nada się taka łódka? Mój budżet to 2000 zł. Znalazłem jeszcze cos takieko: http://allegro.pl/lodz-wedkarska-lodka-wioslowa-cobein-250-promocja-i3382147077.html Do tego blisko mojej miejscowości. Da się takim czymś pływać? A może szukać cos używanego? Edytowane 15 Lipca 2013 przez Hvast Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Fishnen Opublikowano 9 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2015 Na razie ze względu na pogodę, wędkowanie z łódki (czytaj: testy łódki) odłożyliśmy na niedziele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 10 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2015 (edytowane) a może coś takiego....http://www.gumtree.pl/a-lodzie-wioslowe/g%C3%B3ra/okazja-tania-nowa-lodka-zimowa-cena/1001299421180910472027909 albo takiegohttp://www.gumtree.pl/a-lodzie-wioslowe/jarocin/sprzedam-lodz-wedkarska-z-wozkiem/1001359858390910733915709 ta jest wydaje mi się do zabrania - chyba najlepsza z tych oferowanych, bakisty itd nie jest źle....http://www.gumtree.pl/a-lodzie-wioslowe/radziej%C3%B3w/sprzedam-uzywana-lodke4-20-produkcji-firmy-samar-model-orinoko/1001349181580910472336709 Edytowane 10 Lipca 2015 przez womaly23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 slawek60 Opublikowano 12 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2015 Witam Zakup zrobiony, niech służy jak najlepiej, post trochę spóżniony, ale; Nie zgodzę się z opinią że łódki poniżej 4m to pomyłka. Jeżeli wędkujemy na nie za dużych ZZ, czy jeziorach,gdzie nie ma wielkiej fali, to konstrukcje takie jak Wigry 355 ,(którą pływam 3 rok i jestem mega zadowolony), bądż Solar 360, to naprawdę super stabilne i bezpieczne łodzie, a wędkowanie w dwie osoby naprawdę "spoko". Nie raz widziałem na Turawie jak łowią z takich łódek w trzy osoby, w trójkę o komforcie nie ma co mówić , ale da się. Łodzie takie jak te mają po 165-170 cm szerokości, są płaskodenne, co daje niesamowitą stabilność. Przy wędkowaniu w dwójkę na stojąco, poruszenie się jednej osoby(przesunięcie czy przestąpienie o parenaście cm), nie powoduje bujnięcia, kołysania, można nawet rzec że tłumią takie ruchy jak amortyzatory w samochodach. Natomiast niektóre łodzie, np Norton 420, którym pare razy pływałem z konieczności na Turawie to totalna porażka, bardzo nie stabilne, wręcz wywrotne, jeżeli w dwie osoby to tylko flauta, przy gwałtownym podniesieniu jednej os. druga od razu łapie się burty.Tak że nie tylko długość się liczy, ale również rodzaj dna, szerokość, głębokość kila,itd. Mowa oczywiście o mniejszych łódkach ale nie 2,5m.Ja sam przed kupnem Wigier szukałem czegoś w gr.4.5m, napaliłem się na Romanę , bo opinie były super, ale;1. 80% wędkuję sam2.ZZ "Ostrowy",(Okręg Częstochowa), na który jeżdżę najczęściej ma 38h, rzadziej Poraj, Turawa3. waga Wigier 120kg, Romany 2004.wygląd pokładu, wszystko pochowane w bakistach, akumulator, zbiornik z paliwem,relingi ,drabinka i inneCzęsto też pływam rekreacyjnie , gzie 4 osoby +2 dzieci śmiało mieści taka łódeczka. Reasumując, przy wyborze łodzi trzeba brać pod uwagę przeznaczenie , konstrukcja łodzi ,gdzie się będzie pływać, w ilu, pojemność, wygląd, waga(b.ważne gdzie na małych zbiornikach nie ma miejsc do slipowania a płaski brzeg zajęty przez spławikowców bądż karpiarzy), ale przede wszystkim nasze bezpieczeństwo. Filtrując powyższe punkty wyjdzie samo czy łódka ma mieć 3,60 czy 4,5m ,,Pozdrawiam, jeżeli ubliżyłem posiadaczom Nortonów to PPZEPRASZAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Fishnen Opublikowano 12 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2015 No i niezgadnięcie, to właśnie ta łódka, nie jest nowa, ale w idealnym stanie no i tak jak piszecie,świetna łódka.Myślę, że nie muszę podawać nazwy, to naprawdę była okazja. Dwa dni na wodzie, co za frajda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 morales Opublikowano 12 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2015 No i pięknie ! Dokup 10/15hp i doopę urywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lu_kam Opublikowano 6 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2022 Witam Jestem nowy na forum, choć wędkuję od 20 lat Chciałbym nabyć swoją pierwszą łódkę dla 2 - 3 osób (mówiąc 3 osoby mam na myśli 2 osoby dorosłe + dziecko).Chciałbym łódkę ok 4 m, bardzo stabilną z możliwością pływania na silniku spalinowym (posiadam patent morskiego sternika motorowodnego) oraz na elektrycznym (wiele łowisk w mojej okolicy ma zakaz pływania na spalinie) od czasu do czasu chciałbym również wyskoczyć na rzekę. Trudno mi mówić o budżecie gdyż nie znam w ogóle rynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 selk Opublikowano 6 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2022 (edytowane) na tak zadane pytanie można odpowiedziecRiverfox 400, 420 ,430 - jeśli juz wszedł do produkcjiSkyllapegazus 420i wiele wiele innych które zaraz napewno uzupełnia koledzyten wątek bedzie pomocnyhttp://jerkbait.pl/topic/145991-%C5%82%C3%B3dka-ok-4-metry-zakup-opinie-porady/ wazna sprawa zanim zaczniesz kupowac to czy chcesz łodź pod silnik z długą stopą czy krótkąNikt z nas nie odpowie za Ciebie na to pytanienatomiasta napewno radze dla 3 osób łodka powyzej 4m musi byc chyba że to łodka rekreacyjna a nie wedkarska albo tylko spławik kolega preferuje przy spiningowaniu osoba na środku musi bardzo uważać żeby nie została złowiona przy rzutach wykonywanych przez osoby siedzace na dziobie i rufiewymaga to raczej stosowania max 2m kijów i naprawdę zwiekszonej uwagi podczas wykonywania rzutów spinning przy dziecku na pokładzie nie zalecam zupełnie - zwykle predziej czy później skonczy sie to zle dla 2 osób łodz wedkarska sensowna od 3,5 m, ale polecam jednak łodki od 3,8 - 4m Edytowane 6 Stycznia 2022 przez selk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lu_kam Opublikowano 6 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2022 Na stronie pegazusa znalazłem jedynie modele 380 i 450.Łowię tylko na spinning, fajnie by było, jak się uda na stojąco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 12345 Opublikowano 6 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2022 Miałem okazję pływać na pegazusie 450 ... Stosunek ceny do jakości bardzo dobry ... Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Krzysztof Opublikowano 6 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2022 Na stronie pegazusa znalazłem jedynie modele 380 i 450.Łowię tylko na spinning, fajnie by było, jak się uda na stojąco Pegazus 380 bardzo solidna konstrukcja i bardzo stabilna .Sam taka posiadam i jestem mega zadowolony.Łódka waży ponad 200 kilo i stojąc nic nie faluje ,nic nie trzeszczy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 brig Opublikowano 6 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2022 (edytowane) Pegazus 380 bardzo solidna konstrukcja i bardzo stabilna .Sam taka posiadam i jestem mega zadowolony.Łódka waży ponad 200 kilo i stojąc nic nie faluje ,nic nie trzeszczy .380 stabilna?Na filmiku tego nie widać ????Jako wędkarska dla dwóch osób dorosłych, to raczej się nie nadaje ????Moim zdaniem ????A takiej właśnie kolega szuka Edytowane 6 Stycznia 2022 przez @Brig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MajKar Opublikowano 6 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2022 (edytowane) Jeżeli myślisz o rzece ( myślę że o Wiśle ) to zwróć uwagę na parametr jakim jest głębokość zanurzenia im mniej tym lepiej.Jeśli myślisz o dużej i ciężkiej łodzi to musisz posiadać samochód którym wyciągniesz przyczepkę łódką. Niestety slipy o ile są. to nie dadzą komfortu. Nie napisałeś nic o budżecie a to bardzo ważne by móc udzielić pomocy.Ja łowię z łódki takiej jak na aukcji https://allegro.pl/oferta/lodka-aluminiowa-430-11200398955 moja nie posiada zabudowy drewnianej i sterówki. Taka zabudowa dołożyła parę ładnych kilogramów. Swoją we dwóch możemy spokojnie donieść do wody w razie konieczności około 70 kg. Łowię na Wiśle z silnikiem 9.9 Evinrude więcej do celów wędkowania przy tak płytkiej rzece nie potrzeba. Na większe zbiorniki w wietrzną pogodę trochę za niskie burty. Łódką jak na tej aukcji https://allegro.pl/oferta/lodka-aluminiowa-kimple-trout-440-cm-wedkarska-8929695759 miałem okazję pływać. Zaskoczyło mnie mile jej płytkie zanurzenie bardzo stabilna, ale we dwóch ją przenieść (gdyby nie było slipu) to już były by problemy. Gdybym miał garaż do którego mógłbym zawsze wprowadzić przyczepkę to kupiłbym ponton https://allegro.pl/oferta/ponton-proscan-kraken-470-wzmocniony-pvc-1-2-mm-11316389336?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_sport_turystyka_pla_ss&ev_adgr=turystyka&ev_campaign_id=14409114867&gclid=EAIaIQobChMI2LHpi5id9QIVlB4YCh0tFQtQEAYYASABEgLmOfD_BwE stabilny płytkie zanurzenie oraz na rybach bardzo ważne cichy. Edytowane 6 Stycznia 2022 przez MajKar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lu_kam Opublikowano 6 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2022 Nie napisałeś nic o budżecie a to bardzo ważne by móc udzielić pomocy. Fakt, budżet pominąłem, jest dla mnie dosyć elastyczny.Chciałbym wydać, jak najmniej ale ok 80kzł z plusem jestem w stanie przeznaczyć na łódkę plus silnik i osprzęt towarzyszący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MajKar Opublikowano 6 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2022 To już można poszaleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lu_kam Opublikowano 6 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2022 (edytowane) To już można poszaleć Szczerze? Przy łódce alu ok 4-4,5m, silniku ok 30hp, echo, silniku dziobowym i przyczepie, to nie bardzo jest z czym Edytowane 6 Stycznia 2022 przez Lu_kam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Krzysztof Opublikowano 6 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2022 380 stabilna?Na filmiku tego nie widać Jako wędkarska dla dwóch osób dorosłych, to raczej się nie nadaje Moim zdaniem A takiej właśnie kolega szukana filmiku nie wędkują i mają konsolę ,która mnie osobiście nie jest potrzebna .A miejsca jest bardzo dużo .Nie wiem co wy zabieracie na ryby że prawie 4 metrowa łódka nie wystarcza dla dwóch osób ? Jeszcze trochę i pokupujecie sobie ciężarówki żeby wszystkie graty zabrać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 brig Opublikowano 6 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2022 na filmiku nie wędkują i mają konsolę ,która mnie osobiście nie jest potrzebna .A miejsca jest bardzo dużo .Nie wiem co wy zabieracie na ryby że prawie 4 metrowa łódka nie wystarcza dla dwóch osób ? Jeszcze trochę i pokupujecie sobie ciężarówki żeby wszystkie graty zabrać .No to jeszcze gorzej bo siedzą na pupach.Przy wędkowaniu poruszamy się po łodzi i wyobraź sobie, że chciałbym robić to na stojąco, a nie w kuckach ????Co ma sterówka do stabilności ?Dwie łaski po 45 kilo i kolo 70, a za bardzo pracuje na boki.Co zabieramy ? No takie minimum na te czasy np. spalina, elektryk na dziobie ( bo kolega napisał, że pływa po strefach ciszy) , 2x aku 100,jakaś elektronika. To tak wiele będzie? Licząc po łebkach minimum 160 kg + dwóch wędkarzy po 100 oby ????No nie widzę tego w błękitnych barwach ???? Lepszym rozwiązaniem jest Pegazus 450, bardzo solidna jednostka. To jedyny laminat jaki kupiłbym w Polsce do wędkowania, na dzień dzisiejszy. ????Ale to tylko moje prywatne zdanie, każdy dobiera łódź do swoich potrzeb i możliwości. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Krzysztof Opublikowano 6 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2022 No to jeszcze gorzej bo siedzą na pupach.Przy wędkowaniu poruszamy się po łodzi i wyobraź sobie, że chciałbym robić to na stojąco, a nie w kuckach Co ma sterówka do stabilności ?Dwie łaski po 45 kilo i kolo 70, a za bardzo pracuje na boki.Co zabieramy ?No takie minimum na te czasy np. spalina, elektryk na dziobie ( bo kolega napisał, że pływa po strefach ciszy) , 2x aku 100,jakaś elektronika.To tak wiele będzie?Licząc po łebkach minimum 160 kg + dwóch wędkarzy po 100 oby No nie widzę tego w błękitnych barwach Lepszym rozwiązaniem jest Pegazus 450, bardzo solidna jednostka.To jedyny laminat jaki kupiłbym w Polsce do wędkowania, na dzień dzisiejszy. Ale to tylko moje prywatne zdanie, każdy dobiera łódź do swoich potrzeb i możliwości.sterówka do stabilności nic nie ma ale zabiera miejsce .Mnie ona nie jest potrzebna .A miejsca jest dużo i nawet z tymi gratami co bierzesz dla dwóch osób wystarcza .W kucki nikt nie łowi .Nie wiem skąd bierze się ta twoja opinia ? 160 kg sprzętu ??? chore Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tomchaf11 Opublikowano 6 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2022 Chyba chodziło o akumulatory silniki itp z tą wagą. Ale i tak średnio każda osoba zabiera średnio ok 20-30kg- sprzęt, jedzenie oraz płyny Ja osobiście staram się minimalizować zabierany sprzęt jednak i tak trochę tego jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Krzysztof Opublikowano 6 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2022 Chyba chodziło o akumulatory silniki itp z tą wagą. Ale i tak średnio każda osoba zabiera średnio ok 20-30kg- sprzęt, jedzenie oraz płyny Ja osobiście staram się minimalizować zabierany sprzęt jednak i tak trochę tego jestjasne ,ale 80 kilo na osobę ? no chyba że się z łodzi tydzień nie wysiada .ja nie krytykuję bo każdy bierze co chce . następnym razem jak będę na rybach to z ciekawości zważę to co zawsze biorę i być może że sam się zdziwię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 brig Opublikowano 6 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2022 Chyba chodziło o akumulatory silniki itp z tą wagą. Ale i tak średnio każda osoba zabiera średnio ok 20-30kg- sprzęt, jedzenie oraz płyny Ja osobiście staram się minimalizować zabierany sprzęt jednak i tak trochę tego jestSilnik spalinowy 60 kg, dziobowy 20, 2x 100 aku ok 30 kg sztuka, paliwo 20 kg, elektryka i elektronika 10 kg = 170+ to co chomikujemy w bakista ???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MajKar Opublikowano 6 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2022 Szczerze? Przy łódce alu ok 4-4,5m, silniku ok 30hp, echo, silniku dziobowym i przyczepie, to nie bardzo jest z czym Jasne samym echem można 1/3 kwoty wydać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 brig Opublikowano 6 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2022 sterówka do stabilności nic nie ma ale zabiera miejsce .Mnie ona nie jest potrzebna .A miejsca jest dużo i nawet z tymi gratami co bierzesz dla dwóch osób wystarcza .W kucki nikt nie łowi .Nie wiem skąd bierze się ta twoja opinia ? 160 kg sprzętu ??? choreNie sprzętu tylko podstawowego wyposażenia.Sprzęt to każdy dobiera do swoich potrzeb, ale trzeba liczyć 10 kg na osobę minimum1 woda to 1.5 kg ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karolkrause Opublikowano 6 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2022 (edytowane) W założonym budżecie pod uwagę brał bym...Laminat - River Fox 420 Aluminium - Skylla 420-450 , Tangiri 400-420 Ciekawa jest również jest nowość która pojawiła się niedawno na rynku https://northsilver.pl/power-boat/ https://fb.watch/am-byN4t-A/ Edytowane 6 Stycznia 2022 przez Karol Krause Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Wojtasz Opublikowano 6 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2022 Karol pierwszy taz widzę ta 420 Northsilver , a myślałem ze śledzę rynek na bierząco ???? widział ktoś ?? Wiadomo jaka cena ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Hvast
Zbieram aktualnie pieniążki na łódź która chciałbym za około miesiąc zakupić. Z racji że nie mam pojęcia o łodziach proszę Was o rady. Zamierzam pływać po Sulejowie we 2 osoby wiec silnik jaki będę chciał zakupić to elektryk.
Na allegro znalazłem coś takiego:
http://allegro.pl/lodka-lodz-wioslowa-wedkarska-polport-330-wiosla-i3385069034.html
Nada się taka łódka? Mój budżet to 2000 zł.
Znalazłem jeszcze cos takieko:
http://allegro.pl/lodz-wedkarska-lodka-wioslowa-cobein-250-promocja-i3382147077.html
Do tego blisko mojej miejscowości. Da się takim czymś pływać?
A może szukać cos używanego?
Edytowane przez HvastOdnośnik do komentarza
Top użytkownicy dla tego pytania
6
5
5
5
Popularne dni
6 Sty
25
15 Lip
11
7 Sty
9
6 Lip
6
Top użytkownicy dla tego pytania
Fishnen 6 odpowiedzi
brig 5 odpowiedzi
MajKar 5 odpowiedzi
Lu_kam 5 odpowiedzi
Popularne dni
6 Sty 2022
25 odpowiedzi
15 Lip 2013
11 odpowiedzi
7 Sty 2022
9 odpowiedzi
6 Lip 2015
6 odpowiedzi
Popularne posty
brig
No to jeszcze gorzej bo siedzą na pupach. Przy wędkowaniu poruszamy się po łodzi i wyobraź sobie, że chciałbym robić to na stojąco, a nie w kuckach ???? Co ma sterówka do stabilności ? Dwie łaski po 4
Matteoo
W tych pieniadzach ja osobiście, to moja subiektywna opinia, szukał bym łódki używanej oczywiście z silnikiem. Przewaga takiego rozwiązania to możliwe testy na wodzie. Posiadasz patent więc moc Cię ni
Opublikowane grafiki
66 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi