dragofox Opublikowano 15 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 (edytowane) Witam. Noszę się z zakupem kręciołka do sandaczówki na oku mam Shimano Rarenium Ci4 3000 SFA(w.200g). Czy ten kołowrotek (głównie chodzi mi o jego bebeszki) podoła takowym połowom. Przynęty to głównie gumy na główkach 12-20g, sporadycznie koguty 16-24g, woda to 3-4,5m, zbiornik zaporowy. Czy ktoś miał osobiste doświadczenia z tym kołowrotkiem. A może ktoś zaproponuje inną maszynkę w tym przedziale cenowym 500-800zł (chodzi mi tylko o kołowrotki nowe, nie z drugiej ręki) Edytowane 15 Lipca 2013 przez dragofox Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 15 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 Rarenium mam tylko w rozmiarze 2500 do sandaczówki bym nie podpiął, jakiś taki za delikatny mi się wydaje u mnie współpracuje z cienkimi żyłeczkami i lekkimi kijkami . Bardziej bym się skłaniał w kierunku Stradica FC, po oględzinach na sucho i później na łódce u kolegi całkiem fajnie wypada jeszcze Daiwa Caldia 3500 X denerwuje mnie tylko to że delikatnie układa linke w stożek. Ja do sandaczowania używam Spro Red Arca lub zamiennie Zalt Arca, kręciołki bardzo fajne, tanie i trwałe nie szkoda mi ich poniewierać na łódce. U mnie latają już drugi sezon. Najlepsze jest to że jak się rozlecą bez żalu zostawie sobie na części zamienne, kupię nowe modele za moje jedno Rarernium będę miał 2 redy Szkoda że nie bierzesz pod uwagę kręćków używanych w tych pieniądzach można już wyrwać coś z czasów niezniszczalnych młynków Shimano lub Daiwy made in Japan i te konstrukcje jeżeli trafisz w dobrym stanie i poszanujesz przeżyją wszystkie razem wzięte Reraniumy Red Arcki i Zalr Arcki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 15 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 Mam nowego Rarenium Ci4 4000. Wersja JDM z zapasową szpulką. Zmieścisz się i jeszcze na plecionkę zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dragofox Opublikowano 15 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 Właśnie teraz mam podpiętego Stradic-a 3000 Ci4, ale nie wiem czy przy jego przełożeniu, takie piłowanie nie będzie dla niego szkodliwe. Ja mam RedArc-i w wielkościach 10300 i 10400 (w.około 300g), i trochę jakoś kij jest niewyważony i po dłuższym wędkowaniu doskwiera mi ramię (stara kontuzja). Powiem szczerze też jestem z nich zadowolony, mam je od ponad 3 sezonów (4szt.) i zero awarii, używam je przy dłuższych kijkach na szczupaka lub klenika. A co do używek to trochę obawiam się kupna z drugiej ręki, bo kolega kupił używana Daiwę i można powiedzieć utopił 1500zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dragofox Opublikowano 15 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 Mam nowego Rarenium Ci4 4000. Wersja JDM z zapasową szpulką. Zmieścisz się i jeszcze na plecionkę zostanie. 4000 trochę gabarytowa za duży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lepton Opublikowano 15 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 Ci4 4000 za duży? Ja sandaczyki ogarniam Twin Powerem 4000FA. Mogę o nim powiedzieć,że jest za ciężki, ale nigdy ale to nigdy,że jest za duży.No chyba,że rozmawiamy o sandaczątkach z płytkiej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolen Opublikowano 15 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 3000SFA to zwykłe 2500 z płytszą szpulą i dlatego do takiego łowienia polecałbym model 4000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dragofox Opublikowano 15 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 Ci4 4000 za duży? Ja sandaczyki ogarniam Twin Powerem 4000FA. Mogę o nim powiedzieć,że jest za ciężki, ale nigdy ale to nigdy,że jest za duży.No chyba,że rozmawiamy o sandaczątkach z płytkiej wody. Każdy ma swój sposób łowienia, jeden lubi mocarny sprzęt, ja wolę bardziej finezyjny. Jedni walą główkami 35+, ja wolę swoją metodę, który daje mi satysfakcję z połowów, nie potrzebuję do tego kołowrotka wielkości 4000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 15 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 Ja do sandaczówki mam Rarenium Ci4 4000 i walczę główkami 20-30g, sprawuje się świetnie. Dzięki wadze nie boli łapka. Zdecydowanie godny polecenia.Jeżeli jednak rozmiarowo za duży to popatrz za jakąś Ultegrą Made in Japan. W okolicach 500-600zł spojkojnie kupisz. Jakiś czas temu były na giełdzie z gabloty Kolegi @Hasior. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 15 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 Można powiedzieć, że 4000 duży, ale że ciężki to już na pewno nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 15 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 Pisałem już gdzieś że kolega @adis drugi sezon 4-5 razy w tygodniu katuje główkami 18-26gr swojego rareniuma 2500 i nie jęknie.@gajosik, wystarczy dodać lub ująć podkładkę w tej daiwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trinited Opublikowano 15 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 Właśnie teraz mam podpiętego Stradic-a 3000 Ci4, ale nie wiem czy przy jego przełożeniu, takie piłowanie nie będzie dla niego szkodliwe. Ja mam RedArc-i w wielkościach 10300 i 10400 (w.około 300g), i trochę jakoś kij jest niewyważony i po dłuższym wędkowaniu doskwiera mi ramię (stara kontuzja). Powiem szczerze też jestem z nich zadowolony, mam je od ponad 3 sezonów (4szt.) i zero awarii, używam je przy dłuższych kijkach na szczupaka lub klenika. A co do używek to trochę obawiam się kupna z drugiej ręki, bo kolega kupił używana Daiwę i można powiedzieć utopił 1500zł.Wysłałem Ci wiadomość na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dragofox Opublikowano 18 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 Decyzja zapadła, Rarenium 3000 SFA kupiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi