Skocz do zawartości
  • 0

Interpretacja obrazu z echosondy Lowrance X-4 PRO

Delux

Pytanie

Witajcie. Echosondę posiadam od roku, przez ten rok były wzloty i upadki i ciągłe trudnosci z interpetacją obrazu co bardzo utrudniało szukanie miejscówek na sandacza i okonia. W końcu zebrałem pokaźny materiał w postaci zdjęć i filmików. Całość umiesczcona jest w mojej galerii pod linkiem: https://picasaweb.google.com/103537866177588394523/EchosondaLowranceX4PRO?authuser=0&feat=directlink

Będe niezmiernie wdzięczny jeśli bardziej doświadczeni koledzy odpowiedzą na moje pytania postawione pod zdjęciami i filmikami. Proponujedyskujsę prowadzić tu na formum odnosząc się do numerów zdjęć lub filmów.

Najbardziej zależy mi na interpretacji dna i jego twardości.

Eksplorowany zbiornik to Zalew Zegrzyński.

Pozdrawiam

Marcin

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dobra, dzisiaj troszkę popływałem i wyłączyłem funkcję FishID i moim oczom ukazały się takie widoki.

Pływałem wczoraj z ustawieniami jakie podałeś :

Sens. = 70% - to jest czułość sonaru, lepiej nie dawać na max

Gray Line = 72% -rozróżnianie rodzaju dna

Scroll Speed = 75% -szybkość przewijania obrazu

Shallow Alarm = Off -alarm płytkiej wody

Deep Alarm = Off- alarm głębokości

Noise Reject = Low

Depth Size = Med rodzaj głębokości

Temp Size = Med- temperatura

Units = Meters jednostka głębokości

Back Light = Off - podświetlanie

Display Contr. = 50%- kontrast wyświetlacza

Sonar Sim= Off- symulator

i w żaden sposób nie udało mi się osiągnąć takiej prezentacji obrazu jak na zdjęciach które załączyłeś. Co prawda pływałem na zbiorniku mocno zakwitniętym z bardzo wyraźną termokliną niemniej w żaden sposób nie udało mi się uzyskać obrazu łuków takich jak u Ciebie.

Co ciekawsze termokliny nie udało mi się wyeliminować nawet na zmianie noise reduction na HIGH. W zasadzie żadnej różnicy nie było między włączeniem i wyłączeniem tej funkcji.

• 0

Daj troche wiekszą czułość na 80 procent i graylina na 80 procent. Scroll speed na maks, a noise reject na high. Na ZZ nie mozesz widziec termokliny bo tam takowa nie wystepuje. Przy duzym zakwicie trzeba troche zejsc z wartosciami czulosci

Tym razem pływałem po Gnojnie stąd termoklina która pojawiała się na 3,5-4m ale nie na całym zbiorniku. Kiedy z ciekawości włączyłem na chwilę Fish ID to w termoklinie pokazywało ikony ryb. Domyślam się to błędny odczyt chyba że faktycznie w zachowaniu ryb jest to normalne że przebywają na granicy termokliny. Woda tak zakwitnięta że ustawienie echo było bardzo ciężkie, do tego bąbelki powietrza przyczepiały się do sensora co dodatkowo wypaczało odczyt.

• 0

Jeśli grayline było na 60% to tak bym to czytał:

Zdjęcia 1-4 twardo, zdjęcia 8,9 miękko, 10 górka miękka, a w dole twardo. zdjęcie 13 - ja bym ostawiał małe skupisko uklejek niż pojedynczą rybę, 15 - miękko, na środku może być wszystko, chociaż często po przepłynięciu nad czymś takim trafiał się ładny okoń, reszta echa w doł ekranu Cię nie obchodzi, intereseują Cię pierwsze 2-3 cm, 16 - miękko, plamki Cię nie obchodzą :), 17- miękko, może ryba może zaczep :), filmik nr 23 - po prostu przepływasz nad kawałkiem twardego dna, 28 - ja bym to odczytał jako drobnice na stoku górki. Pływam z tym samym echem od 3 lat i mam nadzieje, że nie jestem non stop w jakimś błędzie :P Pozdro :)

• 0

..... Pływam z tym samym echem od 3 lat i mam nadzieje, że nie jestem non stop w jakimś błędzie :P Pozdro :)

to za kilka lat pewnie stwierdzisz, że echosonda jest Ci już nie potrzeba ;)

obawiam sie, że jak byś miał możliwość porównania obrazu z tej echosondy

z tym co widać na kolorowej echosondzie z bocznym sonarem gdzie mozesz dodatkowo

analizować sobie to wszystko w domu na spokojnie na własnym komputerze (powiększasz, zatrzymujesz)

....  to możesz być w błędzie

pozdr

• 0

A ja takie mam odczucie patrzac na ten watek....sonda ze zdjec nie jest jakims wypasem, przypomina mi moja 1sza sonde. Dodatkowo ta moja parowala co powodowalo zaklocenia, tak ze po wlaczeniu trzeba bylo sie spieszyc, zeby cos zobaczyc. Sytuacja sie normowala wraz ze wzrostem temp. zewnetrznej... :)

Do czego daze?

Kiedys z tym moim "prekursorem echosondy" dawalo sie calkiem znosnie polowic. Dzis trzeba jechac kawal drogi na lowisko, z calym bagaznikiem zapelnionym sprzetem, a wyniki takie sobie najczesciej...

Ze wszystkich stron stercza ekrany, glosniki, mikrofony, telefony, smartfony, czujniki, guziki (i nie mam tu na mysli tylko lodzi wedkarskiej) a jakos tak czegos brakuje ciagle, wiec sie rozgladamy caly czas nieustannie i za czyms gonimy..........................czy aby jest sansa aby to "cos" dogonic komputerkiem? (jak glosza reklamy kup i sam zobacz)

Gumo

• 0

Ze wszystkich stron stercza ekrany, glosniki, mikrofony, telefony, smartfony, czujniki, guziki (i nie mam tu na mysli tylko lodzi wedkarskiej) a jakos tak czegos brakuje ciagle, wiec sie rozgladamy caly czas nieustannie i za czyms gonimy..........................czy aby jest sansa aby to "cos" dogonic komputerkiem? (jak glosza reklamy kup i sam zobacz)

Gumo

Dobrze powiedziane.

Ale boczny sonar z 10" chętnie bym przygarnął :)

• 0

Jeśli grayline było na 60% to tak bym to czytał:

Zdjęcia 1-4 twardo, zdjęcia 8,9 miękko, 10 górka miękka, a w dole twardo. zdjęcie 13 - ja bym ostawiał małe skupisko uklejek niż pojedynczą rybę, 15 - miękko, na środku może być wszystko, chociaż często po przepłynięciu nad czymś takim trafiał się ładny okoń, reszta echa w doł ekranu Cię nie obchodzi, intereseują Cię pierwsze 2-3 cm, 16 - miękko, plamki Cię nie obchodzą :), 17- miękko, może ryba może zaczep :), filmik nr 23 - po prostu przepływasz nad kawałkiem twardego dna, 28 - ja bym to odczytał jako drobnice na stoku górki. Pływam z tym samym echem od 3 lat i mam nadzieje, że nie jestem non stop w jakimś błędzie :P Pozdro :)

1-4 i 8-9 - zgadzam się

10 - moim zdaniem jest zupełnie odwrotnie. Górka twarda - potwierdza to szeroki greyline + szeroki czarny pas będący potwierdzeniem silnego odbicia echa. Dół bardziej miękki - węższy i ciemniejszy greyline. Najbardziej miękki jest moim zdaniem Stok co potiwerdza zanikający greyline + grubsza czarna linia nad greyline

• 0

Odświeżam temat.

Po wielu próbach i poszukiwaniu informacji na zagranicznych forach natknąłem się na poradę by system miar zmienić z metrycznego ma amerykański. Jakież było moje zdziwienie gdy po zmianie prezentowany obraz diametralnie się zmienił na ten jakiego oczekiwałem od tego urządzenia od momentu jego zakupu. Dokładność i ilość detali moim zdaniem zwielokrotniła się znacząco. Nagle zaczęły pokazywać się łuki ryb widać stada drobnicy i co najważniejsze dokładność odwzorowania dna jest nieporównywalna do tej prezentowanej w systemie metrycznym.  W końcu bez najmniejszego problemu można odseparować przedmioty bądź ryby na dnie, dzięki greyline widać to doskonale. Tak wiec będąc bliskim pozbycia się tego modelu zaczynam uczyć się go na nowo. Jaki widać panowie z Lowrance coś musieli pokręcić w algorytmie przeliczania z ft na metry. Co ciekawsze w wyższych modelach takie zjawisko chyba nie występuje.

Poniżej umieszczam kilka fotek wykonanych w ostatni weekend na ZZ. Więcej zdjęć umieściłem w albumie który dostępny jest pod linkiem https://picasaweb.google.com/117495473202443879715/EchodondaLowranceX4PROAmerykanskiSystemMiarFt?authuser=0&feat=directlink

20131006_151657.jpg       20131006_124313.jpg    

Na zdjęciu powyżej po lewej ekranu obraz

w systemie metrycznym a po prawej

stronie ekranu w amerykańskim (ft)

20131006_124220.jpg    20131006_100908.jpg

20131006_100452.jpg

Ustawienia jakie stosowałem:

Sensivity: manualnie od 90 - 98%

Greyline 70-80 %

chartspeed - 50-75%

ZOOM - ON

głębokość - AUTO

Pozostaje jeszcze przygotowanie ściągawki z przełożeniem głębokość z ft na metry i wio w poszukiwaniu miejscówek  :)

Edytowane przez Delux
  • Like 1

• 0

Witam.

Czy koledzy mogą potwierdzić, że przy zmianie systemu metrycznego na ft zwiększa się ilość detali?

Nie mam już swojego X4Pro ale pamiętam, ze najmniejszy manualny zakres głebokosci jaki się dało ustawić na metrach to 0-6 m , natomiast na stopach 0-10 ft. Jak pływałem po płytkim 2-3 m to zmieniałem na stopy, Słup wody miałem wtedy na całym ekranie a nie dno na połowie ekranu jak na zakresie 0-6 w metrach.

• 0

Cześć.

Jestem posiadaczem tej echosondy. Używałem jej okazjonalnie ale teraz chciałbym pobawić się z nią częściej. Niestety pomimo poczytania i oglądania filmików nie mogę ustawić jej wg mnie odpowiednio. Jeśli chodzi o głębokość to może jest ok. Choć ostatnio pływając po sulejowie obraz wyświetlany był na 1/3 ekranu pomimo ustawienie depth rangę auto. Druga sprawa to kompletny brak ech ryb wiem wiem może ich po prostu nie być no ale żeby aż tak? Czy może któryś z Kolegów ma lub miał ta echosondę i byłby co nieco w stanie wyjaśnić co i jak. Choć może na obecne czasy jest to leciwy model i warto pomyśleć nad wymianą?

Pozdrawiam Krzysiek

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Cześć

Jeżeli mowa o tej echosondzie: X4-Pro lowranca, to aby pokazywała łuki ryb proponuję przestawić na jednostki niemetryczne, tyle że wtedy będziesz miał głębokość w stopach i temp. w farenhaitach. Przy ustawieniach jednostek metrycznych ten model moim zdaniem ma duży problem w pokazywaniu łuków.

• Like 1

• 0

d3e5bdaebc017ab1a3797a79bbfcbf51.jpg

Z tego co mi się wydaje to zwykłe x4. W takim razie może pomyślę nad wymianą w przyszłym roku. Na razie pobawię się tą i może coś się nauczę. Dzięki za porady [emoji1]. A jakieś sztandarowe ustawienia uniwersalne są czy trzeba eksperymentować? Wiem że fish id off z tego co czytałem.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk