Skocz do zawartości

Spinnig za ok. 200zł

Rutt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jako że dostałem od mikołaja troszkę pieniążków, a zakup kijka planuje już od jakiegoś czasu, to mam do Was pytanie...

Już mówie o co mi chodzi:

Chcę kupić kij o długości 3m - ponieważ lubię długie i na mojej Narwi łowi mi się takimi idealnie.

Ciężar wyrzutu myślę że ok. 10-30g. (mam Cormorana Black Bulla 2-15g i myślę, że takim kijem będe mógł rzucać wszystkim tym, co jest za ciężkie dla cormorana)

Spinning ma być przeznaczony do połowu: szczupaka (głównie), oraz Bolenia (którego dopiero uczę sie łowić)

acha, Lubię akcję szczytową

Jak już pisałem do wydania mam ok 200zł

Wiem że wymagania mam duże ale może wspólnymi siłami coś wybierzemy? :D

Z góry dzięki za pomoc.

Na tą chwilę moim faworytem jest - Konger Maxim Flanker 3m, 9-28g. Czytałem o tym kiju wiele dobrych rzeczy, ale nie miałem z nim do czynienia.

Wiem, że najlepiej byłoby iść do Wędkarskiego i przymierzyć się do kija - ale w sklepie w moim mieście niestety wybór jest zerowy :D

Jeszcze raz Dzięki za każdą pomoc :D

• Odpowiedzi 119
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

pablom - tak sklep nazywa się Wabik bardzo lubię jedną z tamtych pań, ale wybór mają kiepski, ceny wysokie - ale najgorsze jest to że sklep otwierają jakoś w kwietniu :D (zimowa przerwa)

Zgadzam sie z @rutt,w tym sklepie ceny sa bardzo wysokie,np kolowrotek shimano catana 4000FA kosztuje tam 165zl,gdzie na allegro mozna kupic za 90zl,a co do wedki polecilbym moze Shimano Nexave BX cw 10-30g,akcja szczytowa,osobiscie mam ten kijek i jestem z niego zadowolony,dalem za niego 180zl

biosteron - z tego co widze to teraz ten kij o długości 3m. kosztuje ok. 250zł. Może szukam w drogich sklepach, albo Ty trafiłeś na jakąś okazję?...

Siksa - zgadza się kij jest w promocji, i ogólnie bardzo mi sie podoba z tym że to 5-25g, a ja raczej mierze w coś ok 10-30g. Co prawda jest też taki: Millenium Pike 2,9m 10-35g - z tym że jego cena to już 249zł.

Jeszcze przemyślę Wasze propozycje, dzięki za zainteresowanie :D

@Rutt

Mam Flankera 2,75 10-30g. Kij mi sie sprawdza przy woblerach 6-10cm, wachadłówkach, gumach na główkach do 15g. Na cięższe główki też da sie łowić, ale brakuje mocy do zacięcia/podrywania przynęty.

Jako kij boleniowy jest w sam raz. Mam go od wrzesnia 2007 i jedną reklamacje za sobą. Pękł pierścień w przelotce. Wymienili w ramach gwarancji. W przyszłości planuje wymienić ostatnią przelotkę szczytową na coś firmowego. Za ten kij dałem ok. 180zł

Kurcze Rutt max 200zł będzie trochę ciężko coś znaleźć.Przeglądając wczoraj allegro natrafiłem na powermesha troszkę twoja cenę przekracza wiec by może pozbierać trochę więcej hajsiwa i dopiero jakiś kupić jeszcze troszkę chyba do sezonu masz czasu :D

O to link do tego kija

http://allegro.pl/item285223377_powermesh_light_spinn_300cm_ 10_35g_spinn_pl_.html

Jeszcze można byłoby coś poszukać w kongerze :D

Pozdrawiam

Slider

u mnie tak to jest, że poprostu nie chce za dużo wydawać na ten kij, a to dlatego, że nie będzie on moim najczęściej używanym sprzętem.

Głównie będe łowił Black Bullem 2-15g, ponieważ spodobał mi się lekki spinning, a ten to tylko takie dopełnienie mojego wędkarskiego sprzętu :D czasami mam ochotę porzucać czymś większym i własnie po to kupuje nowy spinning.

:D

Siksa - a powiedz mi jeszcze, jakimi przynętami da się rzucać takim dragonem? chodzi mi tutaj o łowienie w rzece, czy nie będzie się nadmiernie uginał, przy prowadzeniu ciężkich szczupakowych przynęt, albo przy szybkim prowadzeniu boleniowych wobków?

Poprostu jakich przynęt Ty używasz łowiąc tym kijem?

Akcja tego kija to super fast, czyli to szybki kij. Najcięższa główka jaką łowiłem miała 12g i nie było najmniejszych problemów. Przy boleniach jak będziesz prowadził przynętę pod prąd w dużym nurcie to wiadomo, że się ugnie, ale każda się ugnie.

Mylisz (jak zresztą wielu) akcje kija z ugięciem, niedawno łapałem kijem Extra fast ale o niemal pełnym ugięciu. Proponuje nie sugerować się opisem, szczególnie polskich wytworcow.

biosteron - z tego co widze to teraz ten kij o długości 3m. kosztuje ok. 250zł. Może szukam w drogich sklepach, albo Ty trafiłeś na jakąś okazję?...

Ja swoj kijek kupilem na allegro we wrzesniu,tak jak wczesniej pisalem kupilem go za 180zl

Miałem ostatnio kilka spinningów MIllenium Dragona w łapach,jak za tą kasę to naprawdę lepszych chyba nie znajdziesz,są cięte szybkie pod obciażeniem,(testowane na sucho.chwytem za szczytowkę)zdaja sie być typowym progresem-ugięcie postepuje z narastajacym ciężarem.

mają grube scianki więc złe traktowanie im nie straszne,przelotki tjspieki o gładkiej powieszchniTypu SIC ale nie fuji.korek jest trochę szpachli,no ale za ta cene... :unsure:

generalnie bardziej pozytywne wrażenie niż,mozna sie spodziewac.

jest taki model PIKE czy jakos tak do 30-35gram musle ,że by Tobie pasował,ma na tyle mocny dolnik,że spokojnie zatniesz nawet ze sporej odległosci.

Musze przemyśleć bo Dragon Millenium Pike 2,9 m. 10-35 g. kosztuje ok. 250zł i nie wiem czy jest sens tyle wydawać bo zbyt dużo tym kijem łowił nie będe - a wiadomo jaki jest budżet licealisty :D

Tak oglądam te kije, i myśle sobie nad: Dragonem Mystery Turbo Spin 2,9m 10-35g cena tego kija to 144zł i z tego co czytam, opinie użytkowników są bardzo pochlebne, a Jak Wy myślicie? :D

witam ! Mam ciekawy kijek ! nie wiem czy będziesz zainteresowany ... Berkley Cherrywood coś takiego ... używam go jeden sezon i jest całkiem przyjemny tylko ... dosyć ciężki ! Strasznie męczy ręke i dlatego mi nie pasuje ... masa wyrzutu do 28g długość 2,70 ! Jak jesteś zainteresowany to pisz ! Chętnie się go pozbęde , a cena nie jest wygórowana ... 120pln ;)

pitt - chodzi o to że ja byłem uczony łowienia 3 metrowym spinningiem - później kupiłem sobie jeden o długości 270cm i jednym słowem: czułem że jest za krótki.

Poza tym na Narwi gdzie ja łowie jest taki pas roślinności przy brzegu i da się za niego sięgnąć tylko 3m kijem. Z tym że tak jak mówie - poprostu lubie łowić 3 metrowym i dlaczego miałbym odbierać sobie tą przyjemność :D

Chyba zdecyduje się na Dragona Mystery 10-35g 2,9m (bo dłuższych nie ma - ale dobre i te 20cm więcej) poczekam jeszcze z zakupem, bo mam nadzieję, że jeszcze ktoś podzieli się ze mną swoimi doświadczeniami na temat spinningów :D

pitt - chodzi o to że ja byłem uczony łowienia 3 metrowym spinningiem - później kupiłem sobie jeden o długości 270cm i jednym słowem: czułem że jest za krótki.

Poza tym na Narwi gdzie ja łowie jest taki pas roślinności przy brzegu i da się za niego sięgnąć tylko 3m kijem. Z tym że tak jak mówie - poprostu lubie łowić 3 metrowym i dlaczego miałbym odbierać sobie tą przyjemność :D

Z tym, że chyba zdecyduje się na Dragona Mystery 2,9m (bo dłuższych nie ma - ale dobre i te 20cm więcej) poczekam jeszcze z zakupem, bo mam nadzieję, że jeszcze ktoś podzieli się ze mną swoimi doświadczeniami na temat spinningów :D

@Rutt - ja mogę ci ODRADZIć zakup Dragona z serii Mystery - powodów kilka, zacznę od najważniejszego - miałem kijek do 15 g, 2,70 m - podczas łowów na ZZ z brzegu, na kopyto 5,5 cm i główkę 7,5 g - ściągając przynętę miałem branie lub zaczep (nie wiem co to było, bo hak czysty a guma cała) i po odruchowym zacięciu, niezbyt mocnym ku mojemu zaskoczeniu pękła szczytówka w połowie długości-nie była to wada fabryczna, bo jak oddawałem do serwisu to powiedzieli że musiałem ją w rękach złamać - tak to wyglądało - łowiłem plecionką 8 lb. Kije z tej serii odradzam również z tego powodu, że są zbyt ciężkie (na sucho, bez kołowrotka) a z kołowrotkiem to już sporo ważą. Miałem taki jeden i od razu się zniechęciłem do tej serii. Dołóż trochę kaski i kup UGLY STICKA - ma swoją moc :D no i kilka osób na forum już pisało nt. tego kija