turboaspius Opublikowano 16 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 Witam Zaczynam dopiero przygodę z robieniem woblerów i mam problem. Nic nie mogę poszukać jaką farbą podkładową pokrywać woblery z drewna lipowego po kąpieli w caponie? Może ktoś mi poda coś sprawdzonego? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryka Opublikowano 16 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 (edytowane) Ja robie tak... caponuje kilka razy , następnie daje 2 warstwy lakieru .. jeśli powierzchnia jest idealna to wtedy maluje , jeśli nie to przecieram papierkiem drobniutkim i daje kolejną warstwe lakieru. Jak już powierzchnia jest okej wtedy maluje aerografem białym pigmentem... no i pózniej już kolejne kolory jakie sobie tylko wymyślisz.Aha... no i ja robie z balsy... Ty robiąc z lipy nie bedziesz musial pewnie dawać tyle warstw lakieru zanim Twoja powierzchnia będzie idealna. Edytowane 16 Lipca 2013 przez bryka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wildriver Opublikowano 16 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 Trochę info n/t podkładów http://jerkbait.pl/topic/21442-per%C5%82owy-lakier-na-podk%C5%82ad/?hl=+farba%20+podk%C5%82ad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 16 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 Nie wiem czym pokrywasz wobka na wierzchu, ale ja bym po prostu wybrał zwykłą farbę nitro. Na caponie się "przyjmie" a przy okazji wyrówna drobne nierówności (przy 2 - warstwach) i da trochę twardości. Jedyny feler nitro to twardość (potrafi pęknąć bo jest twarda). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomala Opublikowano 16 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 (edytowane) po co się męczyć daj capon najlepiej pędzelkiem i na to kilka warstw z reguły wystarczą 3 farby śnieżka super mal emalia biała nitro i po sprawie malujesz potem domalux z 4 w normalnych w boleniowych 6 warstw i bryka Edytowane 16 Lipca 2013 przez Tomala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turboaspius Opublikowano 17 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 Dzięki za odpowiedz. Zainwestuję w białą nitro. Jeszcze pytanie na temat szpachlowania. Jaką szpachlówkę użyć aby uzupełnić dość duże ubytki po otworach na ołów? Szpachlówka do drewna wydaje się bardzo delikatna. Może zastosować szpachlówkę samochodową? Są jakieś miękkie odmiany, łatwe do szlifowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 NOVOL Uni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotro82 Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 Mi samochodowe pękały niestety a sprawdzałem kilka rodzaji i zostałem przy tej :http://www.hirsch-pol.com.pl/pl/products/show/26/SUPERPROFI-masa-szpachlowa-do-drewna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 Piotrze, a gdzie jest jakiś sklep z tą szpachlą? Na stronie producenta nie ma nic o dystrybucji ich produktów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 Mi samochodowe pękały niestety a sprawdzałem kilka rodzaji i zostałem przy tej :http://www.hirsch-pol.com.pl/pl/products/show/26/SUPERPROFI-masa-szpachlowa-do-drewnaTa, przy dużych grubościach (2-3mm) ile dni schnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimmy25 Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 Piotro dobrze prawi. Schnie szybki, wieczorkiem nakładasz rankiem szlifujesz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomala Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 jak wkręcasz oczka i chcesz tylko zaszpachlować otwory z ołowiem to wklejasz na distal i dajesz zwykłą do drewna nie ma większego znaczenia jaka marka czy rodzaj , jeśli dajesz pełny stelaż jak ja to przednią cześć dokładnie wypełniasz distalem szlifujesz a resztę szpachlówką do drewna jak tak zrobisz to nic ci nie popęka przy korekcji oczka przedniego, ale i tak proponuje ustawiać wobler nie oczkiem a sterem jednak nigdy nie wiadomo i czasem trzeba delikatnie podgiąć poza tym mało waży a sama szpachla samochodowa psuła prace małej przynęty przeciążając ją w dodatku jeszcze po jakimś czasie samoczynnie pękała ale może to jaką źle rozrobiłem sam nie wiem a i mała rada jak ew. zrobi ci się bąbelek czy coś przy dawaniu podkładu to papier 1000 i po sprawie nic nie widać pamiętaj żeby zawsze farba dobrze wyschła przy nakładaniu następnej warstwy to wtedy ci się nic nie będzie działo ja zawsze jak dam 3 warstwy białej czekam mimo wszystko dwa dni potem dokładnie nożykiem czyszczę oczka z farby maluje i w lakier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mi106 Opublikowano 18 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 nie wiem co wy robicie że szpachla samochodowa pęka...ale wina jest na pewno po waszej stronie a nie to że szpachla zła....ja używam samochodowej i nigdy mi nic nie pękło ani przy drewnie ani przy piance czy żywicy....schnie 10-15min. i można szlifować.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 18 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 Piotro dobrze prawi. Schnie szybki, wieczorkiem nakładasz rankiem szlifujesz. Pozdrawiam Czyli to zwykła szpachla opisywana jako akrylowa. Rozcieńczalniki typu nitro ją pewnie zmiękczają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Podepnę się pd temat , szukam perłowego lakieru w spray.Zna ktoś ? Ewentualnie perłowa farba do maczania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mysz Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 też szukam takich dobrych sprawdzonych najlepiej jak to się mówi podać na tacy he he Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Najlepsze co można dostać to iść do mieszalni i poprosić o zrobienie i nabicie. Z 50zl, ale jakośc 1. klasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klonek02 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Panowie proszę o pomoc!! MAm 4 gotowe korpusy do malowania podkładem ale w piwnicy nie mam żadnego kaponu tylko 2 puszki Białej emalii jedna Śnieżka MAX emalia alkidowa uretanowa biała z połyskiem a druga Dekoral Extra wydajna Śnieżnobiała emalia do drewna i metalu, Proszę o zweryfikowanie która będzie odpowiednia Wobki to malutkie boleniówki 4-5cm oraz w przyszłości wobki pstrągowe. Dopiero będę łowić na nie w nast roku bo za tydzień szkoła A na zimę zamawiam kompletny zestaw do wobków czyli Spraye, listewki, druty stery itp. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 skoro bedziesz nimi lowil za rok a na zime i tak zamawiasz komplet to moze wstrzymaj sie z tym malowaniem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klonek02 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Czyli farby są złe czy po prostu należy malować w jednym terminie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomala Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 i tak i nie jak nie chcesz gruntować to używaj emali nitro białych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Czyli farby są złe czy po prostu należy malować w jednym terminie?? Pierwsza rzecz, to zabezpieczenie drewna przed ewentualnym wniknięciem wody. Capon wnika w drewno i poza zamykaniem i wyrównywaniem powierzchni drewna, zabezpiecza przed wsiąkaniem wody.Nie sądzę, by ktoś malował bezpośrednio na drewno farbami, które wymieniłeś. Dlatego nie dostajesz odpowiedzi, która lepsza. Kup ten Capon i po sprawie. Capon nie jest tak wrażliwy na dłuższe przechowywanie po otwarciu jak lakiery poliuretanowe. Jak ci zgęstnieje z czasem, to rozcieńczysz rozpuszczalnikiem i po temacie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klonek02 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Dzięki za odpowiedzi na pewno je wykorzystam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomala Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 możesz część dobrze rozcieńczyć to wtedy wnika głębiej tak jak pisze kolega Joker Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pampi Opublikowano 19 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2013 Powracając do farb, po 1 warstwie lakieru chciałem położyć podkład emalia nitro biały mat(podobno ładnie kolory uwydatnia) pomalowac farbami i pozniej kilak warstw lakieru. Czy to dobry kierunek ? Nitro białej matowej nie moge za cholere dostać w sklepach w mojej okolicy, wszedzie połysk. Można zastąpić to np. Białym matem akrylowym? czy poszczegolne warstwy nie będą sie gryzły ? lakieruje domaluxem classic, farby pactra. Domalux pewnie niedługo sie skończy wiec bede bedzie mozliwosc zmienienia asortymentu,lepszy bedzie ten capon ? z góry dziekuje za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi