Skocz do zawartości
  • 0

PROBLEM Z ZAMONTOWANIEM PRZETWORNIKA

francisco scaramanga

Pytanie

Witam

Mam pytanie. Szukam jakiegoś rozwiązania do zamontowania przetwornika z echosondy. Jeden z kumpli polecił mi rozwiązanie z przyssawką używaną przy szkle czy marmurach. Otóż chodzi o to, że przetwornik jest dość szeroki i standardowe przyssawki firmowane przez Lowrance czy inne marki mają za wąskie mocowanie.

Czy może ktoś coś polecić.

Serdeczne dzięki ;)

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Problem z przyssawką wynika z tego, że nie każda powierzchnia jest na tyle gładka aby dobrze trzymać. Cały tydzień miałem przymocowany na przyssawce awaryjnie przetwornik od Humminbirda 998, który jest duży i ciężki do łodzi aluminiowej Lindera a ani razu nie odpadł od pawęży. Silniki były spalinowe i jedynym zabezpieczeniem w razie odklejenia był kawałek linki który zabezpieczał przetwornik przed dostaniem się w zasięg śruby silnika.

• 0

allegro tu odcinasz jeden, a w drugim montujesz przetwornik.

Do Wigry mój patent Ci nie będzie pasował, pozostał Ci ten z przyssawką.

znalazłem obrazek :)

attachicon.gifprzyssawka do echosondy.JPG

Fajnie jak mój patent i moja fota są wykorzystywane jako przykład :D

BTW mam jeszcze chyba takie blaszki płaskie do sprzedania ;)

• 0

Nie rozumiem :(. Sztycę przykręcam z tyłu obok silnika, ponieważ tylko tam jestem w stanie przykręcić obejmę od sztycy (na pozostałym obwodzie burty jest ona z szeroko zagiętego laminatu i obejma jej nie "obejmuje". Masz na myśli, aby przykręcić blachę blokującą na dole rufy, aby zablokować możliwość podnoszenia się?

• 0

Ja wolałem zainwestować w mega solidną konstrukcję z RVS.

Musiałem tylko przerobić gniazdo na akumulator bo zdecydowałem się na większy - 40ah.

Solidniejszego już nie mogłem znaleźć.

Można nim orać dno.

Przetwornik zasłania profilowana osłona a kable idą przez rurę.

Regulacja na wysokość , obracanie w bok w przypadku mocowania z boku łodzi.

Składane w konieczności przepłynięcia nad płycizną czy innymi przeszkodami.

Na górnej platformie można też zamocować ekran echosondy i wtedy wszystko mamy w jednej "paczce".

post-50881-0-47996100-1375123456_thumb.jpg post-50881-0-32550900-1375123468_thumb.jpg post-50881-0-33162500-1375123479_thumb.jpg post-50881-0-65329400-1375123487_thumb.jpg 

post-50881-0-42300000-1375123498_thumb.jpg post-50881-0-71558900-1375123510_thumb.jpg post-50881-0-45987500-1375123520_thumb.jpg 

• 0

Nie rozumiem :(. Sztycę przykręcam z tyłu obok silnika, ponieważ tylko tam jestem w stanie przykręcić obejmę od sztycy (na pozostałym obwodzie burty jest ona z szeroko zagiętego laminatu i obejma jej nie "obejmuje". Masz na myśli, aby przykręcić blachę blokującą na dole rufy, aby zablokować możliwość podnoszenia się?

Myslałem, że do burty przykręcasz......

• 0

Ja wolałem zainwestować w mega solidną konstrukcję z RVS.

Musiałem tylko przerobić gniazdo na akumulator bo zdecydowałem się na większy - 40ah.

Solidniejszego już nie mogłem znaleźć.

Można nim orać dno.

Przetwornik zasłania profilowana osłona a kable idą przez rurę.

Regulacja na wysokość , obracanie w bok w przypadku mocowania z boku łodzi.

Składane w konieczności przepłynięcia nad płycizną czy innymi przeszkodami.

Na górnej platformie można też zamocować ekran echosondy i wtedy wszystko mamy w jednej "paczce".

attachicon.gifDSCN2398.JPG attachicon.gifDSCN2399.JPG attachicon.gifDSCN2400.JPG attachicon.gifDSCN2401.JPG

attachicon.gifDSCN2402.JPG attachicon.gifDSCN2403.JPG attachicon.gifDSCN2404.JPG

Świetnie to pomyślane, Sam to wszystko zrobiłeś?

• 0

• 0