Skocz do zawartości
  • 0

PROBLEM Z ZAMONTOWANIEM PRZETWORNIKA

francisco scaramanga

Pytanie

Witam

Mam pytanie. Szukam jakiegoś rozwiązania do zamontowania przetwornika z echosondy. Jeden z kumpli polecił mi rozwiązanie z przyssawką używaną przy szkle czy marmurach. Otóż chodzi o to, że przetwornik jest dość szeroki i standardowe przyssawki firmowane przez Lowrance czy inne marki mają za wąskie mocowanie.

Czy może ktoś coś polecić.

Serdeczne dzięki ;)

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Kurka wodna, serdeczne dzięki. Jaki masz patent?? Te przyssawki to kupię na allegro? czy w jakimś bardziej specjalistycznym sklepie.

Sorki, trochę mi zeszło, ja to sobie zrobiłem jak niżej na fotkach.

Dwie rurki z nierdzewki, dwie dziurki na różne głębokości i agrafka do szybkiego montażu.

post-51341-0-77547500-1375353866_thumb.jpg

post-51341-0-80339300-1375353950_thumb.jpg

post-51341-0-39312400-1375353998_thumb.jpg

• 0

• 0

Wskrzeszę tamat sprzed dekady, ponieważ nie znalazłem lepszego wątku w którym mógłbym uzyskać odpowiedzi na nurtujący mnie od poranka problem. Jeżeli moderacja uzna, że moje pytanie powinno znaleźć się w innym temacie wtedy pokornie posypię głowę popiołem i poproszę o przeniesienie.

A więc tak:

Czy ktoś z forumowiczów używa dwóch echosond lowrance na pokładzie swojej łodzi i mógłby pomóc mi w rozwiązaniu mojego problemu?

Zastanawiam się w którym miejscu na rufie zamontować drugi przetwornik. Czy dać go obok pierwszego ( po prawej stronie patrząc od rufy ), czy może zamocować go po przeciwnej ( lewej ) stronie? Wyczytałem, że jeżeli oba urządzenia będą jednocześnie pracowały na tej samej częstotliwości, mogą występować zakłócenia. Montując go z lewej strony ryzykuje zakłóceniami od śruby napędowej, nawet jeżeli zmienię częstotliwość na inną. Obejrzałem kilka filmów na YouTube, głównie ze Stanów i nie zmądrzałem od tego. Na różnych łodziach wygląda to różnie. Zdrowy rozsądek podpowiada, aby jednak montować obok pierwszego po prawej stronie i zmienić częstotliwość na jakiej będzie pracował. Aczkolwiek wolę zapytać mądrzejszych od mnie zanim zacznę wiercić otwory pod mocowanie przetwornika w rufie.

• 0

Łukasz, żadnego wiercenia otworów. Naklej na pawęż klejem silkaflex płytki z grubego pcv czy plexi i do tego kręć wkręty - jeśli już. 

Natomiast w twoim wypadku ja bym to zrobił inaczej, skoro masz hooka i jest ci on potrzebny do mapy, danych głębokości- dokup przetwornik HDI, który jest dużo lepszy od tradycyjnego w Tripleshocie. Wtedy masz mały, zgrabny przetwornik, który wciśniesz wszędzie- nieco powyżej wiązek bocznych od 3in1 w HDS.Wiadomo, że trzeba wyłączyć wtedy sonar tradycyjnyw 3in1, bo będą się zakłócały.  Btw, zaniedługo pojawię się u ciebie na wodzie, bo zmieniłem brand sonarowy a chcę mieć mapę struktury dna i muszę ją ponagrywać jeszcze raz. Będzie okazja się zobaczyć i obgadać detale instalacyjne. 

• 0

Łukasz, żadnego wiercenia otworów. Naklej na pawęż klejem silkaflex płytki z grubego pcv czy plexi i do tego kręć wkręty - jeśli już. 

Natomiast w twoim wypadku ja bym to zrobił inaczej, skoro masz hooka i jest ci on potrzebny do mapy, danych głębokości- dokup przetwornik HDI, który jest dużo lepszy od tradycyjnego w Tripleshocie. Wtedy masz mały, zgrabny przetwornik, który wciśniesz wszędzie- nieco powyżej wiązek bocznych od 3in1 w HDS.Wiadomo, że trzeba wyłączyć wtedy sonar tradycyjnyw 3in1, bo będą się zakłócały.  Btw, zaniedługo pojawię się u ciebie na wodzie, bo zmieniłem brand sonarowy a chcę mieć mapę struktury dna i muszę ją ponagrywać jeszcze raz. Będzie okazja się zobaczyć i obgadać detale instalacyjne.

Cześć Maciej.

W takim razie wstrzymam się z montażem do czasu Twojego przyjazdu. Daj znać ze dwa dni wcześniej kiedy będziesz. Numer telefonu masz. Pozdrawiam.

• 0

Koledzy podpowiedzcie. Chcę przykręcić szynę do uchwytu przetwornika do rufy łódki (łódka laminat) . Czym lepiej wkręcać się w rufę : wkręty do drewna , blachowkręty ? (Oczywiście nierdzewne). To samo pytanie odnośnie ochraniacza pawęży.(muszę dołożyć dodatkowe ochraniacze na rurę pod silnik elektryczny obok spaliny) Czego ogólnie używa się do wkręcania w pawęż? Wkrętów do drewna czy blachowkrętów?