Mielony Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 Witam Podczas ostatniego wypadu nad wisełke z kolegą mieliśmy kilka brań boleni. Kolega łowił na żyłkę 0.25 ja zaś n a plecionke 0.19 PP. I mając 2 pewne brania rypnięcie mało kija z ręki nie wyrwie ale nic i nie wiem co może być tego przyczyną. Czy mieliście takie odczucia z plecionka na bolenie że jest ona za sztywna i ciężko bolenia przyciąć? Jestem mało doświadczony w sprawach boleni i jeśli moglibyście mi coś doradzić byłbym bardzo wdzięczny. Niestety obawaim sie troche użyć żyłeczki 0.25 ale może to tylko złudne obawy. Da rade wyjąć bolka na taki zestaw?:Tiger cross max 3 05/40g browning hybrid 400 żyłk a 0 .25 Z góry dziękuję Pozdrawiam mateusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 Nie wiem, w jakim miejscu łowisz, ale jak dla mnie, to takim zestawem zatniesz i przytrzymasz nawet naprawdę grubą rapę. Łowiłem kiedyś bolki na plecionkę(bodajże Spiderwire 15lb). O ile z zacięciami nie miałem problemów, to zestaw tracił sporo na amortyzacji tak potrzebnej podczas dynamicznego brania i holu. Dostawały mocno "w kość" kółka i kotwice, a już najbardziej pyski boleni. Wróciłem do żyłki. PozdrówkaKamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popeye Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 Wszystko zależy od tego jakich przynęt używasz, pod jakim kijkiem lataja. Osobiście używałem pletki 0.10 ale masa wobasów nie przekraczała 16g teraz używam żyłki 0.20. Co do tematów pletki, żyłki znajdziesz mnóstwo tematów na necie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 Odpuść hamulec przy plecionce, będziesz miał większą skuteczność samozacięć. bolenie to nie sandacze którym trzeba strzelić w papę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bercik69 Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 Odpuść hamulec przy plecionce, będziesz miał większą skuteczność samozacięć. bolenie to nie sandacze którym trzeba strzelić w papę...Potwierdzam, też łowię bolenie plecionką z odkręconym hamulcem i to u mnie się też sprawdza... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jak6b Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 (edytowane) tylko dla potwierdzenia 2 wpisów wyzszychłowię hm8x 0.10 na dokręconym hamulcu dość lużno niema problemów z odbijaniem się bolków od przynęty Edytowane 17 Lipca 2013 przez jak6b Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cypisekNS Opublikowano 19 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 ja z powierzchni łowie na zyłke 0.20 -0.22 blisko na krótkim dyszlu czesto uratowała zaestaw natomiast gdy bolenie nie chlapią szukam ich daleko i głeboko zakładm pletke ,ostatnio zmuszam sie do nanofilu i z daleka sie sprawdza a z bliska czasem sie bolek odbije Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyjec Opublikowano 19 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 Ja używam plecionki 0.12 odpowiednio ustawiony hamulec załatwia sprawę jak narazie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpiegu Opublikowano 19 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 Z brzegu żyłka 0,20 0,22 z łodzi plecionka 15 lb hamulce raczej mocno w moim przypadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregor931 Opublikowano 20 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2013 Panowie i ja się przyłączam do pytania odnośnie plecionki na bolenia. Jaką grubość proponujecie ? Dodaję, że łowię z zasady kijami parabolicznymi i bardzo miękkimi wykonanymi na blankach muchowych. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz998 Opublikowano 20 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2013 Myślę , że 0,10 albo 0,13 PP wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregor931 Opublikowano 20 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2013 Dzięki Kolego. Powiedz mi jeszcze co to znaczy PP bo jakoś nie jestem w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bercik69 Opublikowano 20 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2013 Dzięki Kolego. Powiedz mi jeszcze co to znaczy PP bo jakoś nie jestem w temacie Plecionka firmy Power Pro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 20 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2013 0.10 to na klenie...jezeli w łowisku nasz poważne bolenie celuj w 14-20lb (plecionka nie ma średnicy ale to odpowiednik 0.15-0.19mm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 20 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2013 Odpuść hamulec przy plecionce, będziesz miał większą skuteczność samozacięć. bolenie to nie sandacze którym trzeba strzelić w papę...Dokładnie tak samo robię, nawet przy żyłce łowię bolki z luźnym hamulcem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz998 Opublikowano 20 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2013 No tak tylko te grubsze plecionki znacznie skracają odległość rzutu , co czasem ma kluczowe znaczenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 26 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 No tak tylko te grubsze plecionki znacznie skracają odległość rzutu , co czasem ma kluczowe znaczenie...to sie przestaw na multika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz998 Opublikowano 26 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 A rozważam taką opcję , bo mój palec wskazujący słabo wytrzymuje napierdzielanie 30 - 40 gramowymi przynętami ale najpierw musiałbym spróbować , więc dasz mi kiedyś porzucać castem zobaczę co jest 5 i zobaczę, czy mi się spodoba czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 26 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 jutro bede na kolejnej sesji URBAN FISHING - tel do mnie masz - zadzwon to sie spotkamy na wodzie. Bede mial 3 rozne zestawy w trzech roznych gramaturach PS. ale rzucasz swoimi przynetami ja moge udostepnic tylko swoj zestaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 26 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 Odpowiednio dobrany kij do zestawu plecionka-przynęta i z 15-20lb leci odpowiednio daleko. Jak zakładacie 10lb do 30-40gr przynęt to albo płynne wyrzuty ze średnia odległością albo co któras przynęta ląduje za widnokręgiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 26 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 ew gdzieś pomiedzy Milymi i ZAWSZE sympatycznymi inaczej Panami na drugim brzegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gobio Gobio Opublikowano 26 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 Dokładnie tak. Nie ma co się rozdrabniać pletka 15-20lbs + fluorocarbon(0,4-0,5mm)na koniec jakieś 50-60cm wiązany albo przez krętlik albo wezłem slim&beauty. Kamienie i szczupacze przyłowy mniej straszne oraz mniej widoczny w wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz998 Opublikowano 26 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 jutro bede na kolejnej sesji URBAN FISHING - tel do mnie masz - zadzwon to sie spotkamy na wodzie. Bede mial 3 rozne zestawy w trzech roznych gramaturach PS. ale rzucasz swoimi przynetami ja moge udostepnic tylko swoj zestaw Pech chciał, że mnie jutro nie będzie w Sz-n więc odezwę się kiedy indziej @ Gobio Gobio Fluorocarbon 0,4-0,5 mm ? po co aż taki gruby? na kamienie cieńszy nie wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gobio Gobio Opublikowano 26 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 Moze wystarczy ale ja lubie gruubo.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi