Skocz do zawartości

Plecionka a bolenie

Mielony

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Podczas ostatniego wypadu nad wisełke z kolegą mieliśmy kilka brań boleni.

Kolega łowił na żyłkę 0.25 ja zaś n a plecionke  0.19 PP.

I mając 2 pewne brania  rypnięcie mało kija z ręki nie wyrwie ale nic i nie wiem co może być tego przyczyną.

Czy mieliście takie odczucia z plecionka na bolenie że jest ona za sztywna i ciężko bolenia przyciąć?

Jestem mało doświadczony w sprawach boleni i jeśli moglibyście mi coś doradzić byłbym bardzo wdzięczny.

Niestety obawaim sie troche użyć żyłeczki  0.25       ale może to tylko złudne obawy.

Da rade wyjąć bolka na  taki zestaw?:Tiger cross max  3 05/40g browning hybrid 400 żyłk a 0 .25

Z góry dziękuję 

Pozdrawiam mateusz

Nie wiem, w jakim miejscu łowisz, ale jak dla mnie, to takim zestawem zatniesz i przytrzymasz nawet naprawdę grubą rapę. Łowiłem kiedyś bolki na plecionkę(bodajże Spiderwire 15lb). O ile z zacięciami nie miałem problemów, to zestaw tracił sporo na amortyzacji tak potrzebnej podczas dynamicznego brania i holu. Dostawały mocno "w kość" kółka i kotwice, a już najbardziej pyski boleni. Wróciłem do żyłki.

Pozdrówka

Kamil

Wszystko zależy od tego jakich przynęt używasz, pod jakim kijkiem lataja. Osobiście używałem pletki 0.10 ale masa wobasów nie przekraczała 16g teraz używam żyłki 0.20. Co do tematów pletki, żyłki znajdziesz mnóstwo tematów na necie

jutro bede na kolejnej sesji URBAN FISHING - tel do mnie masz - zadzwon to sie spotkamy na wodzie. Bede mial 3 rozne zestawy w trzech roznych gramaturach 

PS. ale rzucasz swoimi przynetami :D ja moge udostepnic tylko swoj zestaw :D

Pech chciał, że mnie jutro nie będzie w Sz-n :angry:  więc odezwę się kiedy indziej 

@ Gobio Gobio  Fluorocarbon 0,4-0,5 mm ? po co aż taki gruby? na kamienie cieńszy nie wystarczy?