Skocz do zawartości

Wieści z lodu 2007/08

ziuta

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mają swoje wątki miłośnicy łososiowatych, szczupaków, boleni to niech mają też lubiący łowić z lodu. Proponuje w tym wątku wymieniać się informacjami z tafli, relacjonować wyprawy, chwalić

się zdobyczami.

Wędkarstwo podlodowe to wspaniała sprawa, zachęcam do spróbowania tych co jeszcze nie łowili z lodu, a starych wyjadaczy do podzielenia się doświadczeniem z tymi o mniejszym stażu.

A dla tych co już zapomnieli jak wygląda zima wrzucam fotkę z ubiegłego roku

http://img227.imageshack.us/img227/2084/balwaneklowioz0.jpg

Czy w gdzieś w Polsce jest już bezpieczny lód?

Pozdrawiam świątecznie

Mnie też 'wciągnęło' łowienie z lodu, ale raczej na mormyszkę. Chętnie bym tej zimy w taki sposób połowił, chociażby jazgarki :D

Nie obrażę się jednak na pogodę gdy lodu na Mazowszu w ogóle nie będzie, wtedy połażę za okoniem z zestawem castingowym. Najgorzej, gdy pogodzie będzie się ciężko zdecydować i zetnie na 5 cm

Ziuta ta pierwsza fotka jest z przed 2 sezonów, w tamtym roku nie było u nas lodu <_<

A właśnie że był :mellow: , pierwsza fotka z 21.01.2006

a ta z 04.02.2006

http://img206.imageshack.us/img206/1797/nalodziegh9.jpg

na 2 zdjęciu oczywiście jazgarz, ale jaki z 18 cm, cały pomarszczony na pysku, stareńki, pływa dalej mam nadzieje

Ja tam nie chwalący się, parę lat temu poszedłem na lód... namordowałem się jak dzika świnia i złapałem 2 maluśkie okonki...

A jak ze dwa razy pojechałem na noc nad Zegrze, żeby w grudniu miętusa złapać na filety z karpia... też nic... i bardzo zmarzłem.

Od tej pory przez całą zimę uprawiam erotyczne sny, planując sobie gdzie to nie ruszę i czego nie złowię - od kwietnia...

Ten na zdjęciu to dziki sandacz.

Tak je nazywa mój brat.

Kiedyś zrobiliśmy z nim zawody: w ciągu godziny złowiliśmy ich około stu, mormyszka do dna, zacięcie, hol, dziki sandacz do wody, i apiać mormyszka do dna, ..., już nie pamiętam kto wygrał.

:D

Nie zna życia kto nie służył w marynarce - na lód trzeba się odpowiednio ubrać i trzeba poczuć kilowego leszcza na żyłce 0,06.

pozdr

Ja lód lubie, ale w lato do wody mineralnej :mellow: lub łyżwy, to jest to. A co łowów na lodzie, kilka razy byłem, coś tam złapałem nawet,ale jakoś mnie to nie rusza. Za to setki jazgarzy na lodzie, pozostawione przez łowców a i owszem. Ale nie mam zamiaru chodzić na ryby z kijem do bejsbola.

przecież każda ryba wyciągnięta zimą na mróz błyskawicznie oddaje ducha...

Widziałem kiedyś taką ciekawostkę. Większość wędkarzy po złowieniu jazgarza wyrzucała go oczywiście na lód (i zostawiała jako chwast). Rybka trochę poskakała po tafli a potem sztywniała. Łaził po lodzie facet z dzieckiem, brał te jazgarze i wrzucał do przerębla. O dziwo rybka o własnych siłach odpływała. Cudotwórca :D

piotrze zamiara

Przecież napisałem, że rybki wypuszczaliśmy.

Nie sądzę żeby im się stała jakaś większa krzywda, poza bólem mordy.

Jak uważasz, że łowionym rybom dzieje się krzywda to czemu nie zostaniesz wojującym przeciwnikiem wędkarstwa.

A może masz taki zamiar?

A propos wyrzucania ryb na lód żeby usnęły, i zostawiania ich, to jest dopiero granda.

pozdr

Bylem wczoraj godzine bo bym chyba nieprzzyl jak pod nosem znika mi pierwszy i ostani lod.Jest cienki ,okolo 5 cm, peka i trzaska pod nogami w oczach ginie :( .Niewiem jak w kraju ale tu grudzien ,polnoc i totalna klapa + 5 :wacko: jak dalej tak pojdzie to bedzie trzeba organizowac jakies wypady na Biegun północny ale i tam pewnie bedzie niedlogo cienko.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/45c17f730bfed038.html

Lustro na lodzie ryba na glodzie ,czekam wiec na mroz i troche sniegu ,chyba tylko tego brakuje nam wszystkim tej zimy.