Skocz do zawartości

Batson pod koguta i dużą gumę.

Szymon.S

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę wtrącę się między waszą dyskusję :D  i nawiążę do tematu. Czy jest jakiś godny polecenia blank Batsona który obsłuży kopyto 4" + 35-40g główkę? Oczywiście chodzi mi o coś ekonomicznego. Sam chcę to uzbroić i z góry zakładam, że najlepiej nie wyjdzie ^_^

Edytowane przez Matiz992

Pisząc, stara szkoła mam na myśli to co napisał Friko, ze niby trzeba obserwować plećke, bo pstryknięcie oznacza koniec brania, i tak właśnie to u mnie wygląda. Na pewno nie bez winy jest tu balon który powstaje na wietrze, wiec cieńsza plecionka jak piszesz powinna pomóc.

Natomiast nie zrozumiałem zdań.

"Jak na stojącej, to długo łowisz. Zacięcie takim kijem musi być potężne"

Krzysiek miał tu na myśli długość wędki i to jakie taką wędką trzeba wykonać zacięcie aby w tępo zaciąć sandacza

Z jednej strony zdrowo trzeba zadać z barku, żeby pokonać bezwładność takiego kija, z drugiej, jak już się ruszy, to musi wystrzelać gumą jak z armaty :)

A żeby nawiązać do bohatera tego wątku - czyli XSB 783 - to mam taki pomysł na kij maksymalnie czuły/lekki i maksymalnie mocny zarazem i  dlatego rozglądam się za blankami oferującymi najlepszy stosunek moc-waga

Wagę blanku zweryfikowałem dziś osobiście w pracowni przy użyciu dwóch różnych wag elektronicznych - wynik = 37 gram, czyli 1.32 oz , zgodnie z katalogiem.

Przez małą wagę blank nie sprawia wrażenia jak 'typowy' blank 17 lb, tylko raczej 14-15lb ale próby z ciężarkiem 30 gr wskazywały że koguta 30 gr powinien pociągnąć rzeczywiście. Przy ugięciu dolnik mniej kołkowaty od spinbassów z RX7 w zasadzie pod dużym obciążeniem blank zapracuje aż do rękojeści, co czyni go pewnie bardziej uniwersalnym, ale to już ugięcie ile siły w ręce było.

Myślę że przy lekkim zbrojeniu wyjdzie z tego bardzo ciekawa użytkowo wędka.

@pawwelek

to możesz dłuższą chwilę poczekać obawiam się bo Krzysiek jest już zakolejkowany na parę kijów a ten XSB to ewentualnie raczej na przyszły sezon będzie się robił. Mi w tym roku 8 kijów przybyło / przybędzie i zanim będę myślał o nowych projektach to muszę najpierw dobrze obłowić to co mam ;) a przy tej ilości nie jest to takie proste

Ja będę chciał budować XSB842 :)  łowię takim ale jego wykonanie(uzbrojenie) mi nie pasi a blank zacny i o dużej rozpiętości obsługiwanego obciążenia

Krzychu zapisz mnie gdzieś w kolejce bo jak Friko dołoży jeszcze kolejne 8 kijów to na maj swojego nie dostanę ;)

• 2 tygodnie później...

A co myślicię o blanku XSB802.75.Jakie główki obsłuży z gumą powiedzmy 9cm,woda stojąca.Lowiłem XSB752.75 i ten dobrze współpracuje od 17g i jest do 17lb. A XSB802.75 jest do 15lb.Pytanie zasadniczo brzmi czy rzeczywiście XSB802.75 jest delikatniejszy od 752.75.Jeżeli tak to oile delikatniejszy i gdzie ,w szczycie czy w dole?Jeżeli miał ktoś do czynienia z w/w blankami to prosze o jakąś podpowiedż

Edytowane przez skalek-77

Myślę, choć mogę się mylić, że w tym wypadku typ kija determinuje charakter brania, a wielkość haka sprzyja skuteczności zacięcia...

Ja myślę że tu sytuacja wygląda podobnie jak u chłopaków łowiących jazie na sztywne wędki i plecionki. Dodam że w moim przypadku złowiłem sandacze tylko na twarde przynęty. 

Co do samych kijów "na sandacza" to chyba coś takiego nie istnieje. Kilka lat wstecz sam szukałem ideału. Różne warunki wymagają innego sprzętu. Gdyby człowiek chciałby być przygotowany na każdą sytuację to powinien na łodzi mieć co najmniej 5 kijów a to już patologia :D  Dlatego teraz zabieram jeden kij nad wodę. Czasami połowię, czasami kolega. Ot życie.

• Like 1