Skocz do zawartości

Grecja - Spinning z brzegu, w morzu.

kryst

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mój kolega wybiera się do Grecji na letni urlop i poprosił mnie o zamieszczenie prośby o informacje o spinning z brzegu w morzu w Grecji. Będzie na jakiejś wyspie - zero piasku, same skały.

A teraz pytania do kolegów, którzy tam byli i wędkowali:

- czy w ogóle warto?

- które pory dnia wybrać?

- jakie przynęty zabrać?

Poprosił także o każdą inną, pomocną informację.

Na niektóre pytania udzieliłem już mu odpowiedzi (min. na podstawie info z j.pl), ale cóż ja - niewiele wiem.

Uprzejmie proszę o odpowiedzi w temacie i tylko w tym temacie.

Dziękuję

W nocy to zdecydowanie kalmary na sztuczne krewety. Ja najchętniej łowiłem z portowych falochronów. Nie walczy to-to jakoś specjalnie, lekko przygina szczytówkę, ale jest b. smaczne ;)

http://www.google.com/search?q=squid+shrimp+yo-zuri&rls=com.microsoft:pl:IE-Address&rlz=1I7HPND&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=ZSTpUc3VBvHS4QSvrIG4Ag&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=2143&bih=1066

Acha, technika prowadzenia jest prosta: najlepiej sprawdzało się granie shrimpem w toni - skokami. O ile pamiętam, to raczej bliżej dna, niż powierzchni. Są różne gramatury na płytszą i głębszą wodę.

Edytowane przez krzysiek

• 1 rok później...

Witam, a idzie jakieś rybki z brzegu oprócz kalmarów połapać?

Wybieram się na jedną z wysp Greckich i zamierzam spróbować z brzegu porzucać.

Może ktoś był i wie jak się do tego i z czym zabrać?

pozdrawiam

Edytowane przez Wesol

Szczerze to najskuteczniejsze jest łowienie metodą spławikową lub z gruntu na przynęty naturalne.

Spinning i sztuczne przynęty, i z brzegu - to trudne wyzwanie ale i satysfakcja jest większa.

Wybrzeże Grecji to prawie 15 tys. km o bardzo zróżnicowanym charakterze.

Jeżeli chodzi o połowy metodą spinningową z brzegu w tym kraju to temat jest świeży, rozwija się właściwie od kilku lat.

Złowić można wiele gatunków od niewielkich kolorowych rybek po tuńczyka błękitnopłetwego.

Dlatego kaliber sprzętu i asortyment przynęt jest szeroki, od gumowego drobiazgu i mikro główek, przez kilkunastocentymetrowe woblery po ciężkie pilkery.

Osobiście poluję na pelagicznych myśliwych Morza Śródziemnego, którzy w zasadzie samotnie lub góra w kilka sztuk przemierzają morskie tonie, metodą shore jigging lub spinningiem na duże woblery lub poppery. Właściwie powoli rozgryzam temat...

Polecam tutejszy magazyn wędkarski "Psarema", poświęca sporo miejsca połowom metodą spinningową.

• 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...

Spędziłem kilka miesięcy na wyspie KOS.Codziennie po pracy śmigałem na rybki.Pierwsze dni były trudne bo spiningowałem.Pojedyncze rybki trafiały się na cefala nr.2.Małe barakudy ,makrele i belony.Podpatrzyłym miejscowych i przeprosiłem się ze spławikiem.Wystarczyło zanęcić rozgniecionym chlebem ,na chaczyk kulka ze świeżego chlebka i branie za braniem bardzo silnych rybek choć wcale nie wielkich.Głównie cefale czyli lipienie morskie ale były też inne , niestety znam tylko greckie nazwy :sarpy,jalizji i jeszcze kilkanaście rybek ktorych nazw już nie pamiętam.Rybki około 30-50 cm .Piękne ,kolorowe i bardzo waleczne.Bardzo dobre efekty miałem na martwą rybkę z gruntu.Węgorze ,kongery,dorado ,kilka gatunków płaszczek nawet do kilkunastu kilogramów,kilka gatunków rekinów i wilków morskich.Ta ostatnia stała się moim głównym celem wieczornych spiningowych  wypraw.Łowiłem je na martwą rybkę na systemiku Drakowicza.Bardzo podobna do sandacza i ma podobne zwyczaje.Ten sam gatunek o nazwie francuskiej Barr nie wiem czy piszę poprawnie, łowiłem kilka lat temu na kopyta i po zmierzchu na woblery sandaczowe przy wejściu do portu w Monako.

• Like 1

...Bardzo podobna do sandacza i ma podobne zwyczaje.Ten sam gatunek o nazwie francuskiej Barr nie wiem czy piszę poprawnie, łowiłem kilka lat temu na kopyta i po zmierzchu na woblery sandaczowe przy wejściu do portu w Monako.

Bar albo Loup, w zaleznosci od północy czy południa Francji to te same ryby. Dicentrarchus labrax popularny już na Jerku jako Bas morski :) .

• Like 1

W tym roku byłem na Korfu.

W południowowschodnim rogu wyspy (na wschód od Acharavi) jest taki kanał (rzeczka?) uchodzaca do morza. Ujście podobnie jak u nas nad morzem obwałowane wielkimi kamulcami. Widziałem stada pięknych cefali ale na spinnig nie chciały współpracować.

Poszedłem ze 200-300m w górę gdzie było spore rozlewisko (jeziorko?)odgrodzone od rzeczki prywmitywnym systemem siatek/śluz (najpewniej celem odławiania ryb).

Rzuciłem za siatkę parę razy i na 5cm białe kopytko przywalił zacny labraks (albo bass?).

Na otwartym morzu większych efektów nie miałem ale widziałem przepiekny atak w dość płytkiej lagunie (przy kanjpie ze stolikiem w wodzie w miejscowości Roda) na drobicę - podobnie jak wielki boleń wali u nas w stado.

Nie wiem co to było ale miało z metr! Może barrakuda? :-)

Generalnie za wiele nie łowiłem bo żona.. dzieci.. itd... 

Ale jakiegoś travelka warto do bagażu wziąć! :-)

Pozdr

S.

Travelka watro, chociaz Grecja chyba ma wiecej do zaoferowania na ladzie niz w wodzie, przynajmnie porownujac to do wod slonowodnych Karaibow, to w Grecji a konkretnie na Krecie  (gdzie spedzilem tydzien w sierpniu) na wschod od Heraklion powazne polowy z brzegu wywoluja raczej pogardliwy smiech na twarzy tubylcow niz spelnienie  wedkarskich marzen. W miejscach gdzie skalisty brzeg( w miejscu mojego zakwaterowania woda siegala po szyje 200 m. od brzegu) jak najbardziej pionowo laczy sie z woda mozna w zaleznosci od pory roku liczyc na spotkanie z amberjackiem czy z tuna.- to w sumie jedyni przeciwnicy z ktorymi chcialem sie spotkac ale ....plytka woda, rodzina i przede wszystkim ta nie osiagalana po drugiej stronie Atlantyku starozytna historia (na kazdym kroku) sprawila ze nie mialem duzego parcia na ryby, za to podziwiac na ladzie jest co.

P1060885_zps8b3e83f7.jpg

Najstarsze prawo zapisane w Europie. 

P1070088_zpsbc258409.jpg

blisko 900 letnie drzewa oliwkowe

P1070098_zps69037abc.jpg

P1070211_zps6a5d2abd.jpg

Dedal i Ikar podobno startowali z tego miejsca...

P1070304_zpsc590645f.jpg

Niepowtarzalne...Santorini

P1070357_zps4bf18576.jpg

P1070363_zpsb2b839c2.jpg

Grecja zachwyca, niekoniecznie wedkarsko !

• Like 4

Przez okres 2 tygodniowego pobytu, prócz innych atrakcji, dostrzegłem w sklepie przynęty SALMO oraz (w Salonikach) 1 wędkarza łowiącego zestawem na szpuli, z ręki. Wyniki miał opłakane.

Rybacy uskuteczniali połowy, tego "czegoś", czym wzbudzali spore zainteresowanie ;)

post-45714-0-01272500-1419149025_thumb.jpg

Sam skupiłem się na łowach bez wędki

post-45714-0-11349000-1419149298_thumb.jpg

Najczęściej tak bywa jak w przypadku Dareckiego 72 .Jest się z rodzinką na wczasach ,piękne klimaty,szkoda sobie dupę zawracać moczeniem kija w wodzie.W hotelu kilka rybek na stole do wyboru to usiłowanie wyrwania jakiegoś zwierzątka z morza nie ma sensu.Sam pobyt z żonką nad wodą troszkę deprymuje.Zachodzi słonko ,rybka zaczyna gryżć a połowica oświadcza że pobyt nad wodą powinien się w tym momencie  skończyć bo już z się nie opali.Połowiłem w morzu śrudziemnym jak byłem kilka miesięcy na wyspie sam i miałem możliwość skupić się na łowieniu konkretnych gatunków .To miało sens.Jak jadę z żonką w jakiś zakątek świata  to są tylko krótkie wędkarskie epizody :)

• Like 3

Najczęściej tak bywa jak w przypadku Dareckiego 72 .Jest się z rodzinką na wczasach ,piękne klimaty,szkoda sobie dupę zawracać moczeniem kija w wodzie.W hotelu kilka rybek na stole do wyboru to usiłowanie wyrwania jakiegoś zwierzątka z morza nie ma sensu.Sam pobyt z żonką nad wodą troszkę deprymuje.Zachodzi słonko ,rybka zaczyna gryżć a połowica oświadcza że pobyt nad wodą powinien się w tym momencie  skończyć bo już z się nie opali.Połowiłem w morzu śrudziemnym jak byłem kilka miesięcy na wyspie sam i miałem możliwość skupić się na łowieniu konkretnych gatunków .To miało sens.Jak jadę z żonką w jakiś zakątek świata  to są tylko krótkie wędkarskie epizody :)

Dokladnie tak wyglada egzotyczne lowienie z rodzina  :D ale wedke trzeba miec zawsze miec przy sobie chodzby wyjazd byl do piekla.  Ja tylko raz nie wzialem sprzetu bo przeprowadzka, remonty, rodzina z Polski i szybki wyjazd na Floryde ze wszystkimi. Myslalem ze nie bede mial czasu na moczenie kija...a tu okazalo sie ze przy plazy na ktorej spedzalismy milo czas, lowiono takie ryby ze do tej pory ciezko mi zasnac jak sobie o tym pomysle. Oczywiscie w pozniejszych wyjazdach gdy wedka zabierana byla bardziej niz szczoteczka do zebow, nigdy taka sytulacja sie nie powtorzyla. :(

• Like 2

Też tak słyszałem. Rozumiem, że to wynika z lokalnych przepisów całego kraju? Przy okazji kilka zdjęć z sąsiedniej Riwiery Tureckiej. Mam też zdjęcie kapitalnego tuńczyka z kuchni hotelowej ale w ostatniej chwili skojarzyłem, że nie nadaje się do zamieszczenia na tym portalu :)

post-47471-0-02364000-1419794071_thumb.jpg post-47471-0-42925100-1419794094_thumb.jpg

beiiab.jpg    14twojd.jpg

Małe uzupełnienie, nie ma licencji na połów z brzegu. Jeśli chce się połowić z łajby konieczna jest licencja (koszt naście EUR na dwa lata), ale... trzeba mieć ichniejszy NIP.  A żeby go zrobić potrzeba czasu, albo trzeba myśleć wcześniej i załatwiać przez jakąś kancelarie.