Skocz do zawartości

Grecja - Spinning z brzegu, w morzu.

kryst

Rekomendowane odpowiedzi

No ladna bestia:) uzywasz plecionki czy zylke? Te wybrzerza sa skaliste?

Tam, gdzie wybieracie się (Katerini) wybrzeże płaskie i piaszczysto-żwirowe.

Kamienie tylko te przez ludzi usypane na falochrony i inne zabezpieczenia plaży miejskiej.

Plecionka i przypon z Amnesia.

Napisz na pw kiedy wybieracie się. 

Taki "wilk" z wczorajszego poranka, odrobinę mniejszy niż wcześniejszy:

post-47558-0-70521800-1489772746_thumb.jpg

Edytowane przez Maraky
  • Like 4

• 2 miesiące temu...

Witajcie! 

Wybieram się pod koniec czerwca na wakacje na wyspe Korfu i szukam informacji o wędkowaniu w takim miejscu (albo poprostu w takich okolicznościach).

Będę miszkał w miejscowości Ag. Georgios mniej więcej tutaj:https://tinyurl.com/y8a6v3t8

Tak brzeg wygląda na Google Maps:

post-53943-0-74142800-1496776743_thumb.png

Szukam wszelkich informacji jak wędkować w takiej lokalizacji. 

Czy łowić z tego brzegu przy domu, czy raczej iść łowić do portu albo z główki portowej?
Czy warto rzucać w nocy?
Na jaką metodę się nastawić w takim miejscu i o tej porze roku? Czy tylko z gruntu na taki ciężarek 100g i jakiegoś robaka czy może spróbować spinning na blachę albo na spławik?
Jaki sprzęt warto zabrać (z lekkich, małych rzeczy)?

Nigdy nie miałem okazji łapać w takim miejscu dlatego każda informacja będzie bardzo pomocna.

Będę wdzięczny za pomoc! :-)

Pozdrawiam!

- Wojtulson

PS: na pewno będę potrzebował wędkę typu travel i chciałbym aby kosztowała mniej niż 200zł Znajdę w tej cenie coś długiego i umożliwiającego dalekie rzuty ciężarkiem ~100g?

Wędka travel 2,7-3,0m do 60gram. plecionka+fluorocarbon na przypon. Tam gdzie zaznaczyłem na czerwono to prubuj spining a na czarno to mozesz z gruntu i spina. generalnie lepiej rzucac daleko. Wez sobie jakies wąskie blachy, gumy tobiaszopodobne i jakies cykady srebrne/chromowane. W sklepach mozesz kupic mrożone krewetki albo inne przynety na łowienie z gruntu. Moim zdaniem 40-50-gramowy ciężarek powinien wystarczyc na grunt. Kup sobie maske do nurkowania i pooglądaj wode.

post-52958-0-67801900-1496954645_thumb.jpg

hej, dzięki za odpowiedź.

udało mi się znaleźć spinning travel do 25g 2,7m Mikado który fajnie leży w ręce.

teraz szukam gruntówki ale myślałem o długim kiju np. 3,6m żeby wykonywać długie rzuty. np. taka drgająca szczytówka Jaxon Silver Shadow Tele Feeder 3,60m 40-80g.

dlaczego polecasz mi krótki kij 2,7 czy 3m?

To mikado też sie nada tylko będziesz musiał używac mniejszych przynet i cienszej plecionki. A na grunt to wystarczy Ci teleskop zwykły do 100gram. Jeżeli masz miejsce na 2 wędki to luzik. Krotszy kij dlatego że lepie można poprowadzic przynete, bo trzeba ją tak szybko podbijac a 3metrową wedką ciężko. Ja używałem daiwy 3metrowej na Majorce a potem ronthompson 2,7m i szczerze wole krótszy kij. Pamietaj też żeby po każdym łowieniu płukać rolke kabłaka w kołowrotku i przynęty bo sól w 3 dni zniszczy Ci kotwice albo kółka łącznikowe.

Hej byqu,

Wiem, że to nie to forum ale tę dłuższą wędkę to chcę wziąć typowo do połowów gruntowych z plaży albo skałek. Dlatego celuję w długość 3,60 albo 3,90 żeby mieć duży zasięg. Choć teraz  w sumie myślę, że przy masie wyrzutowej 80g to mógłbym też założyć do takiej wędki cięższą przynętę spinningową i próbować rzucać z plaży.   

dzięki! pozdrawiam! 

Z plaży na grunt fajnie połowić, browarek na leżaczku i czekasz na branie :) Pamiętaj tez o nici do owijania przynet bo Ci małe rybki szybko sciągną przynete. Z tym spiningowaniem wedka 3,60 może być ciężko na dłuższą mete. Zawsze możesz wieczorkiem jak juz plaża pusta jedna wedka na grunt a drugą spiningowac obok. Wieczorem i wczesnie rano rybki lubią podchodzic bliżej brzegu.

Będziesz wypożyczał auto?

tak, chcę wziąć auto na 7 dni. 

ps: z tą gruntówką to stanęło na http://allegro.pl/jaxon-silver-shadow-tele-feeder-st-3-90-40-80g-i6336882237.html 

i tylko dokupię jedną zwykłą szczytówkę  gdybym chciał porzucać jak spinningiem z plaży.  

Jak bedziesz miał auto to zawsze możesz pojechac na jakas dziką plaże i tam na spokojnie z rodzinka połowic. Jeżeli masz w domu spławiki spirulino to weź sobie tylko takie pływające. Zawsze bedziesz mógł rzucić na kamieniste dno bo tam najwiecej rybek siedzi. 

Ja w tym roku jadę do Grecji już 3 raz. Jadę jak zwykle w okolice Larrisy, a konkretnie do Nei Pori. Jeśli chodzi o łowienie to mąż mojej siostry ciotecznej jest Grekiem i tam mieszkają. On zapalony wędkarz. Generalnie on łowi na grunt z plaży. Kiedyś łowił z ręki i podziwiałem jak on z palca potrafi tak daleko rzucić i jeszcze coś złowić. Obecnie stosuje wędki typowo do surf castingu. Robale kupuję ale można i na plaży z piachu wyciągać (takie rosówki z nogami tylko trochę bardziej płaskie). Nadziewa je na igłę i na haczyk potem przewleka. Pora na ryby to tak od 22 albo później, głównie chodzi o to żeby nie przeszkadzać plażowiczom, w nocy nikt złego słowa Ci nie powie. Co dziwne nie zacina się tam ryb, przynajmniej on mnie tak uczył, jak bierze to czekasz i potem lekko skręcasz korbką i jak czujesz to wyciągasz. Z 7 lat temu łowiłem z nim w Velice w dzień na skałach i ładne murmury nie pamiętam po polsku jak to się nazywało ale czasem u nas w rybnych do dostania- może leszcz morski. Z plaży w dzień łowiło się takie śmieszne rybki nazywane gili albo gilou a to przez śmieszny wąsik. Na spławik łowiłem raz w porcie, jakieś makrelowate się trafiały ale niewiele. Skończyło się na tym że podpłynął kuter rybacki i to czego nie chcieli to nam dali więc mieliśmy w mig zapełnioną lodówkę rybami :P. Ja ani on tam nie spiningowaliśmy więc nie wiem co i jak. W tym roku też jadę 30.06 na 10 dni więc też bez łowienia się nie obejdzie. Jeśli jeszcze jakieś pytania to pisz, może co nieco podpowiem, a jak nie to zawsze mogę mieć info z pierwszej ręki od Greka :P. A i jeszcze jedno ze środków pływających ani z wysp nie łowiłem. 

• Like 1

Bylem na Rodos z rodzina i w sumie żałuje ze nie wziałem travela bo snurkując widzialem 3 barakudowate ryby ok 70cm dł. Wieczorem byłaby może szansa ze skałek. Miejscowy łowił na robale jakieś ryby do 30cm.

Edytowane przez wujek
  • Like 1

Obecnie temperatura nie pozwala zbytnio łowić, jak dla mnie 40 w cieniu to nie pogoda na ryby, chyba  ze z maską podziwiać je w swoim środowisku.

Miejscowi wypływają w może ale także mówią, że to nie pora na łowienie, w portach miejscowi łowią małe rybki choć widać te duże ale są bardzo ostrożne (w porcie widziałem znaki zakaz wędkowania ale miejscowi nic sobie z tego nie robią, ogólnie jak z większością przepisów). Dzikich plaż jak na lekarstwo, bo dojazd trudny albo na jakimś prywatnym terenie, bez auta raczej trudno.

W sklepach wędkarskich większość to sprzętu do do łowienia z łodzi, grube linki, duże ciężarki i haki jak u nas na suma, drobnego sprzętu raczej nie wiele.

ps. I naprawdę uwierzcie, że nie da się wysiedzieć z wędką na plaży czy jeszcze gorzej w porcie chyba że po 22.

pozdro z Grecji ZIKU

Edytowane przez ZIKU

Tam gdzie bylem bylo sporo skalistych brzegów. Ryby trzymały sie skałek, większośc to jakieś skrobacze kamieni, niektóre sensownych rozmiarów 30-40cm. Z drapieżnikow widziałem tylko te 3 barrakudy i skrzydlice, do tego sporo igliczni, ale one to chyba nie wedkowe. W porcie w Rodos plynela tez belona z 70cm. Pod wieczór mogłoby coś podejsc z toni pod te skałki bo drobnicy było sporo.

Obecnie temperatura nie pozwala zbytnio łowić, jak dla mnie 40 w cieniu to nie pogoda na ryby (...)

ps. I naprawdę uwierzcie, że nie da się wysiedzieć z wędką na plaży czy jeszcze gorzej w porcie chyba że po 22.

pozdro z Grecji ZIKU

Po niedzieli ochłodzenie, tylko trochę ponad 30 stopni będzie  ;)

• 2 tygodnie później...

Ja właśnie dzisiaj wróciłem z Nei Pori. W platamonas łowili w porcie wieczorami ale słabo faktycznie tylko jakieś małe pierdółki. Raz byłem z kuzynką i jej mężem Grekiem na rybach ale to tak 22 do 3 w nocy. Do 24 się coś działo potem tragedia. Złapaliśmy kilka murmur i dwie zipury. Kilka brań niewyciągniętych i jedna obcinka kraba. A i jedna rozgwiazda. 734f5667cb547ff63216efa9adf80788.jpgglf6c0ffc7291327bb902ddec2c82f8739.jpg8f97c34ca409efa388a7607d48aff455.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Spotkany jedyny spiningista w Grecji... sprzęt wędka daiwa ok 3m (dość mocna jak na takie ryby), kołowrotek shimano rozmiar ok 4000 i cienka pletka. Wędkowanie polegało na dość energicznym podrywaniu przynęty z dna i bardzo szybkim ściąganiu do brzegu z przerwami na opad.

Nie chciał pokazać na co łowił ale był to około 5 - 6 cm niebieski wobler ale bardzo lotny, w zestawie obowiązkowa maska do nurkowania bo wobek często lądował w kamieniach i chłopak nurkował zanim w morzu.

Efekt 3 godzin łowienia to kilkanaście rybek od 15cm do ok 25cm.

post-46387-0-12444300-1499965036_thumb.jpg

post-46387-0-70047600-1499965063_thumb.jpg

• 1 rok później...

2dec1331d0bf2590f5570500f3a1e634.jpg

Ja lowilem na zachodzie Korfu, wedka to Ron Thompson Tyran 3m travel i Stella 4000 Fi. Rybek takich jak powyżej można było nałowić się do syta, bardzo waleczne, silniejsze niż nasz rodzime okonie, złowione przeważanie ryby miały do ok 25 cm. Jako przynety stosowałem zwykle blaszki obrotowe. Nic ciekawszego nie udo mi się złowić. Krajobrazy za to zdecydowanie wynagradzaly brak większych sukcesów. Tutaj cicha, bezludna zatoka.

33fd3c03a3c5f3ae7e5add9feb6a32b6.jpg

Pozostałą kwestia jest zachowanie Stelli - po 2-3 dniach łowienia rolka prowadząca plecionkę w kablonku przestała się kręcić.

Edytowane przez X.rut
  • Like 2

2dec1331d0bf2590f5570500f3a1e634.jpg

Ja lowilem na zachodzie Korfu, wedka to Ron Thompson Tyran 3m travel i Stella 4000 Fi. Rybek takich jak powyżej można było nałowić się do syta, bardzo waleczne, silniejsze niż nasz rodzime okonie, złowione przeważanie ryby miały do ok 25 cm. Jako przynety stosowałem zwykle blaszki obrotowe. Nic ciekawszego nie udo mi się złowić. Krajobrazy za to zdecydowanie wynagradzaly brak większych sukcesów. Tutaj cicha, bezludna zatoka.

33fd3c03a3c5f3ae7e5add9feb6a32b6.jpg

Pozostałą kwestia jest zachowanie Stelli - po 2-3 dniach łowienia rolka prowadząca plecionkę w kablonku przestała się kręcić.

Masz Stellę zwykłą, czy wersja SW ? Tak, czy inaczej każdego dnia po łowieniu w słonej wodzie należy przepłukać kołowrotek

pod bieżącą wodą. Rolkę w szczególności ! Wiem to doskonale z moich doświadczeń w tropikach...

• Like 1

Czy w Grecji obowiązują wymiary ochronne?

Tak.

Pozostałą kwestia jest zachowanie Stelli - po 2-3 dniach łowienia rolka prowadząca plecionkę w kabłąku przestała się kręcić.

Mam inne podejście do tematu, niczego nie płuczę. 

Wędkę i kołowrotek po łowieniu wycieram zwilżonymi chusteczkami, a łożysko rolki mam "zatopione" w smarze.

Co jakiś czas robię serwis samej rolki, jak czynię to regularnie to nie ma żadnego problemu, tym systemem można jechać na jednym łożysku latami.

Jeżeli zaniedbam, opóźnię przegląd rolki to mam w zapasie garść tanich ale niezłych łożysk nierdzewnych z Chin i po prostu wywalam padłe łożysko i wstawiam nowe. Koszt żaden a sprzęt zawsze sprawny.

• Like 2