marek0l Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 Obecnie nie są wymagane zezwolenia na rekreacyjne połowy, dotyczy to połowów z brzegu oraz połowów z łodzi. Licencje na połowy z łodzi zostały zniesione w ub. roku i motywowano to ułatwieniami dla turystów oraz oszczędnościami w instytucji wydającej owe licencje. Odpowiedni przepis jest opublikowany w tutejszym Dzienniku Ustaw z dnia 14.04.2014 Art. 14.2 . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
newrom Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 Bardzo dziękuję za tą informację, nie będę się już opierać przed wakacjami w Grecji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek0l Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 (edytowane) Testy nowych zabawek od DUO: Edytowane 25 Lutego 2015 przez marek0l 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wesol Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Ładne te przynęty i jak widać skuteczne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bugi86 Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 (edytowane) Na mniejsze przynęty typu obrotówki małe woblerki, gumy na pewno połowisz z brzegu belony. Jednak proponowałbym Ci też gruntówkę, ciężarek ok 100g z przyponem strzałowym 2 haki rozm. 6-8, na haku krewetki. i rzut jak najdalej, najlepiej szukaj ciemniejszych miejsc na wodzie, czyli zagłębienia i podwodne trawy. Przy odrobinie szczęścia możesz być na prawdę miło zaskoczony no i uważaj na ryby typu scorpion fish i dragon fish. Obejrz ich zdjęcia w necie i jeśli taką złowisz odcinaj żyłkę... Edytowane 26 Lutego 2015 przez Bugi86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wesol Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Scorpion fish i dragon fish to niezłe demony!Dobrze wiedzieć czego nie dotykać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Wideł Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Mureny też są niebezpieczne .Ugryzienie jest bardzo bolesne i podobno mają jakieś cholerstwo ala jad.Na gruntówkę z kawałkiem kalmara trafiają się dość często w pobliżu raf.Najlepiej odciąć żyłkę nie wyciągając ryby na brzeg.Wyjąłem taką cholerę około 1,2 m. na plażę i chciałem odciąć żyłkę przy pysku.Rzuciła się na rękę kłapiąc zębami jak pies. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wesol Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Mureny też są niebezpieczne .Ugryzienie jest bardzo bolesne i podobno mają jakieś cholerstwo ala jad.Na gruntówkę z kawałkiem kalmara trafiają się dość często w pobliżu raf.Najlepiej odciąć żyłkę nie wyciągając ryby na brzeg.Wyjąłem taką cholerę około 1,2 m. na plażę i chciałem odciąć żyłkę przy pysku.Rzuciła się na rękę kłapiąc zębami jak pies.Dobre, taki wilk morski!A powiedzcie czy stosujecie jakiś przypon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
newrom Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 Murena po zaciśnięciu zębów obraca się wokół własnej osi, jak trafi palec to urwie :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek0l Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 Inny ciekawy gatunek i bardzo dobrze reagujący na przynęty spinningowe to pałasz, po gr. σπάθα (spatha), ang. cutlass fish.Ryba głębinowa ale zimą żeruje w pobliżu brzegów, głównie w nocy, choć bywają wyjątki jak na foto: 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Wideł Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 Łowiąc na naturalne przynęty zawsze stosowałem przypon wolframowy .Trzy brania spiningując martwą rybką na systemiku Drakowicza i trzy obcinki.Od tamtej pory zawsze stosowałem przypon.Czasami przyponik o wytrzymałości 25 kg.po jednej 20 kg.barakudzie był do wyrzucenia.Bez przyponu nie było by żadnych szans na wyjęcie tej ryby. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wesol Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 Tak myslałem, widząć zęby ryb powyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek0l Opublikowano 7 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2015 Lagopsaro (Lagocephalus Sceleratus) ryba z rodziny rozdymkowatych, w ostatnich latach coraz częściej trafiająca się jako przyłów w wodach greckich. Spożycie jej raczej na zdrowie nie wyjdzie chyba, że ktoś przeszedł kurs sprawiania tych ryb u japońskich mistrzów kuchni . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slav Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 Czy ktoś z zacnego grona łowił może na wyspie Korfu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alex62 Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 Panowie , troszkę inaczej , a jak zezwolenia na połów z brzegu w Chorwacji , są konieczne czy podeszli do sprawy jak Grecy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek0l Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 (edytowane) Jest temat o Chorwacji. Edytowane 29 Marca 2015 przez marek0l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
newrom Opublikowano 30 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Czy ktoś z zacnego grona łowił może na wyspie Korfu? Łowiłem po drugiej stronie cieśniny w Ksamil, sukcesów wędkarskich brak (ale miałem tylko jednego trawela do 25g i niewiele przynęt bo wiozłem je na motocyklu, więc miejsce było cenne no i nie przykładałem się specjalnie). Kilka razy coś skubnęło i tyle. Nocą próbowałem z gruntówką, brania były dziwne. W końcu sypnąłem pod pirs ośmiorniczek itp i pół godziny później miałem dwa ponad półmetrowe wężowidła i podejrzewam że te brania to też były one.Właściciel hotelu Panorama też wędkuje, ale mówi że na ryby najlepiej przyjechać wiosną bo latem ryby odchodzą od brzegu i żerują na większych głębokościach - dlatego bez łódki bieda. Po 15-20 września zaczynają się burze i sztormy, to początek sezonu wędkarskiego (akurat jak wyjeżdżałem to się zaczęło - nad Korfu burza trwała kilkanaście godzin).Nawet rybacy nie mieli czego zaoferować i 99% ryb w knajpie pochodziło z hodowli (tak wyglądają https://www.google.pl/maps/place/Ksamil+9706,+Albania/@39.7957247,20.0138232,296m/data=!3m1!1e3!4m2!3m1!1s0x135b6bd1e3b36029:0x87cc14b3c8a2d66d). Jedynie kusznicy od czasu do czasu wychodzili z rybą.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alex62 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Jest temat o Chorwacji.Podziękował i przeprosił bo zapomniał o szukajce ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slav Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Łowiłem po drugiej stronie cieśniny w Ksamil, sukcesów wędkarskich brak (ale miałem tylko jednego trawela do 25g i niewiele przynęt bo wiozłem je na motocyklu, więc miejsce było cenne no i nie przykładałem się specjalnie). Kilka razy coś skubnęło i tyle. Nocą próbowałem z gruntówką, brania były dziwne. W końcu sypnąłem pod pirs ośmiorniczek itp i pół godziny później miałem dwa ponad półmetrowe wężowidła i podejrzewam że te brania to też były one.Właściciel hotelu Panorama też wędkuje, ale mówi że na ryby najlepiej przyjechać wiosną bo latem ryby odchodzą od brzegu i żerują na większych głębokościach - dlatego bez łódki bieda. Po 15-20 września zaczynają się burze i sztormy, to początek sezonu wędkarskiego (akurat jak wyjeżdżałem to się zaczęło - nad Korfu burza trwała kilkanaście godzin).Nawet rybacy nie mieli czego zaoferować i 99% ryb w knajpie pochodziło z hodowli (tak wyglądają https://www.google.pl/maps/place/Ksamil+9706,+Albania/@39.7957247,20.0138232,296m/data=!3m1!1e3!4m2!3m1!1s0x135b6bd1e3b36029:0x87cc14b3c8a2d66d). Jedynie kusznicy od czasu do czasu wychodzili z rybą..dzieki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek0l Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Za dużo ostatnio łażę po wzgórzach i chmurki: lub kwiatki fotografuję: A koledzy łowią : 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wesol Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Ładnie tam, no i takie ryby pływają! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek0l Opublikowano 4 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2015 Czasy trudne to i ryby chude 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek0l Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 Czas trochę odświeżyć temat...Zima to dobry czas na spinningowe połowy na wybrzeżach M. Śródziemnego.W Grecji ostatnio wszyscy strajkowali, a bassy nie , 80cm na castmastera. 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 Piekna zdobycz.Zlapana z plazy ? Tak jak tlo ?Czy skaly ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek0l Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 Z plaży, tej co na zdjęciu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi