Skocz do zawartości

Grecja - Spinning z brzegu, w morzu.

kryst

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie nie są wymagane zezwolenia na rekreacyjne połowy, dotyczy to połowów z brzegu oraz połowów z łodzi.

Licencje na połowy z łodzi zostały zniesione w ub. roku i motywowano to ułatwieniami dla turystów oraz oszczędnościami w instytucji wydającej owe licencje.

Odpowiedni przepis jest opublikowany w tutejszym Dzienniku Ustaw z dnia 14.04.2014 Art. 14.2 .

• Like 1

• 1 miesiąc temu...

Na mniejsze przynęty typu obrotówki małe woblerki, gumy na pewno połowisz z brzegu belony. Jednak proponowałbym Ci też gruntówkę, ciężarek ok 100g z przyponem strzałowym 2 haki rozm. 6-8, na haku krewetki. i rzut jak najdalej, najlepiej szukaj ciemniejszych miejsc na wodzie, czyli zagłębienia i podwodne trawy. Przy odrobinie szczęścia możesz być na prawdę miło zaskoczony :) no i uważaj na ryby typu scorpion fish i dragon fish. Obejrz ich zdjęcia w necie i jeśli taką złowisz odcinaj żyłkę...

Edytowane przez Bugi86

Mureny też są niebezpieczne .Ugryzienie jest bardzo bolesne i podobno mają jakieś cholerstwo ala jad.Na gruntówkę z kawałkiem kalmara trafiają się dość często w pobliżu raf.Najlepiej odciąć żyłkę nie wyciągając ryby na brzeg.Wyjąłem taką cholerę  około 1,2 m. na plażę i chciałem odciąć żyłkę przy pysku.Rzuciła się na rękę kłapiąc zębami jak pies.

• Like 2

Mureny też są niebezpieczne .Ugryzienie jest bardzo bolesne i podobno mają jakieś cholerstwo ala jad.Na gruntówkę z kawałkiem kalmara trafiają się dość często w pobliżu raf.Najlepiej odciąć żyłkę nie wyciągając ryby na brzeg.Wyjąłem taką cholerę  około 1,2 m. na plażę i chciałem odciąć żyłkę przy pysku.Rzuciła się na rękę kłapiąc zębami jak pies.

Dobre, taki wilk morski!

A powiedzcie czy stosujecie jakiś przypon?

Łowiąc na naturalne przynęty zawsze stosowałem przypon wolframowy .Trzy brania spiningując martwą rybką na systemiku Drakowicza i trzy obcinki.Od tamtej pory zawsze stosowałem przypon.Czasami przyponik o wytrzymałości 25 kg.po jednej 20 kg.barakudzie był do wyrzucenia.Bez przyponu nie było by żadnych szans na wyjęcie tej ryby.

• Like 1

Lagopsaro (Lagocephalus Sceleratus) ryba z rodziny rozdymkowatych, w ostatnich latach coraz częściej trafiająca się jako przyłów w wodach greckich.

Spożycie jej raczej na zdrowie nie wyjdzie chyba, że ktoś przeszedł kurs sprawiania tych ryb u japońskich mistrzów kuchni  ;) .

24nr4g7.jpg

• Like 2

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Czy ktoś z zacnego grona łowił może na wyspie Korfu?

Łowiłem po drugiej stronie cieśniny w Ksamil, sukcesów wędkarskich brak (ale miałem tylko jednego trawela do 25g i niewiele przynęt bo wiozłem je na motocyklu, więc miejsce było cenne no i nie przykładałem się specjalnie). Kilka razy coś skubnęło i tyle. Nocą próbowałem z gruntówką, brania były dziwne. W końcu sypnąłem pod pirs ośmiorniczek itp i pół godziny później miałem dwa ponad półmetrowe wężowidła i podejrzewam że te brania to też były one.

Właściciel hotelu Panorama też wędkuje, ale mówi że na ryby najlepiej przyjechać wiosną bo latem ryby odchodzą od brzegu i żerują na większych głębokościach - dlatego bez łódki bieda. Po 15-20 września zaczynają się burze i sztormy, to początek sezonu wędkarskiego (akurat jak wyjeżdżałem to się zaczęło - nad Korfu burza trwała kilkanaście godzin).

Nawet rybacy nie mieli czego zaoferować i 99% ryb w knajpie pochodziło z hodowli (tak wyglądają https://www.google.pl/maps/place/Ksamil+9706,+Albania/@39.7957247,20.0138232,296m/data=!3m1!1e3!4m2!3m1!1s0x135b6bd1e3b36029:0x87cc14b3c8a2d66d). Jedynie kusznicy od czasu do czasu wychodzili z rybą..

Łowiłem po drugiej stronie cieśniny w Ksamil, sukcesów wędkarskich brak (ale miałem tylko jednego trawela do 25g i niewiele przynęt bo wiozłem je na motocyklu, więc miejsce było cenne no i nie przykładałem się specjalnie). Kilka razy coś skubnęło i tyle. Nocą próbowałem z gruntówką, brania były dziwne. W końcu sypnąłem pod pirs ośmiorniczek itp i pół godziny później miałem dwa ponad półmetrowe wężowidła i podejrzewam że te brania to też były one.

Właściciel hotelu Panorama też wędkuje, ale mówi że na ryby najlepiej przyjechać wiosną bo latem ryby odchodzą od brzegu i żerują na większych głębokościach - dlatego bez łódki bieda. Po 15-20 września zaczynają się burze i sztormy, to początek sezonu wędkarskiego (akurat jak wyjeżdżałem to się zaczęło - nad Korfu burza trwała kilkanaście godzin).

Nawet rybacy nie mieli czego zaoferować i 99% ryb w knajpie pochodziło z hodowli (tak wyglądają https://www.google.pl/maps/place/Ksamil+9706,+Albania/@39.7957247,20.0138232,296m/data=!3m1!1e3!4m2!3m1!1s0x135b6bd1e3b36029:0x87cc14b3c8a2d66d). Jedynie kusznicy od czasu do czasu wychodzili z rybą..

dzieki za info.

• 2 miesiące temu...
  • 7 miesięcy temu...