Skocz do zawartości

Grecja - Spinning z brzegu, w morzu.

kryst

Rekomendowane odpowiedzi

Piękne rybki kolego Maraky. Jak dobrze pójdzie to już niedługo też postawię swoje pierwsze kroki w tego typu wędkowaniu (W. Kanaryjskie). Jestem na etapie zbierania info i kompletowania sprzętu i patrząc na Twoje zdjęcia wychwyciłem fajnego woblerka (post z lutego 2015 podpisany jako DUO?), napisz coś o nim, ile waży i przede wszystkim gdzie można takie cacko kupić. Skrobnij też proszę o sprzęcie jakiego używasz (głównie chodzi mi o wędkę) bo ciężko uzyskać gdziekolwiek takie info. Pozdrawiam serdecznie.

wychwyciłem fajnego woblerka (post z lutego 2015 podpisany jako DUO?), napisz coś o nim, ile waży i przede wszystkim gdzie można takie cacko kupić.

Pewnie Sairę masz na myśli, to duży wobler, długość 17 cm, waga 50 g, przeznaczony do obławiania głębokich toni i prowokowania ryb kryjących się w zakamarkach dna, szybciej prowadzony sprawdza się i w warstwie podpowierzchniowej.

http://duo-inc.co.jp/en/saltwater/press-bait/press-bait-175-saira/

Duo robi świetne przynęty, które maja jedną wadę, to cena  :( .

Dostępne pewnie na ebay oraz w sklepach na południu Europy.

Do łowienia głównie używam travela, bo nie ogranicza mobilności, długość 10'4", moc 28 lb, przynęty 20-70 g.

Przerobiony z dwu składu, chyba starej Millenium Głowatka, sprawdza się na skałach i piasku, mnie przypadł do gustu, ale też rozglądam się za czymś podobnym na zapas :)

• 4 miesiące temu...
  • 2 miesiące temu...
  • 3 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Cześć pozwolę się podpiąć pod ten post. Ponieważ na przełomie marca i kwietnia wybieram się go grecji i będe w okolicach Salonik. z Google maps wynika, że jest tam sporo rzeczek i jedna większa rzeka plus jeziora. Pytanie brzmi czy ktoś łowił w wodach śródlądowych Grecji lub slyszal czego się w nich można spodziewac.

O tej porze może być zakaz połowów w wodach śródlądowych.

O takim zakazie decyduje gmina i na jej stronie www trzeba tych informacji szukać.

Zwyczajowo wody śródlądowe w miesiącu maju w większości objęte są zakazem połowu, w wielu gminach również dotyczy to miesiąca kwietnia.

Druga sprawa, trzeba również w miejscowej gminie dowiedzieć się czy potrzebne jest zezwolenie na połów w wodach śródlądowych.

Wędkowanie bez zezwolenia dotyczy tylko wód morskich.

Temat trzeci, to Parki Narodowe, na pewno są w rejonie o którym mówisz i też trzeba by sprawdzić jak do wędkowania podchodzą.

A ryby, są pstrągi, klenie, brzany, okonie, szczupaki, sumy, bassy morskie.

Masz rację, znam wielu co pojadą na drugi koniec kraju za bassem morskim czy tuńczykami, ale nikogo kto by jechał na szczupaki.

Wczoraj rozpoczął się tutaj sezon na pstrągi, nałożył się na Tsichnopempti czyli tutejszy Tłusty Czwartek i byli tacy co odpuścili pieczone mięsiwa (nie jedzą w ten dzień pączków tylko grillowane mięso) i zapolowali na pstrągi:

post-47558-0-35060800-1487353766_thumb.jpg

• Like 6

Tylko morze z brzegu, lubię wyzwania  :P .

Katerini, w tej okolicy jest dużo bassa morskiego, o tej porze roku będzie jeszcze przy brzegu,

Wszystkie ujścia, nawet niepozornych cieków mogą darzyć piękna rybą tego gatunku.

Tej zimy mocno śniegiem sypnęło, długo będzie topniał w górach, więc wody sporo w tych strumieniach spływa.

Tak samo płytkie plaże, porciki, jak w dzień nic się nie dzieje, to trzeba w nocy walczyć

• Like 3

• 2 tygodnie później...

Krótki wypad w końcu minionego tygodnia na wybrzeże jońskie Grecja Zachodnia.

Cel: morski bass, łowiska to płytkie zatoki, laguny, ujścia rzek, kanałów.

Wyprawa udana, wiele ryb było chętnych do współpracy.

U mnie głównie twarde przynęty metalowe spod mojej ręki, plus testy Wave Salmo i Horny Herring SG.

Trochę lepiej wypadły w tych warunkach (płytka, spokojna woda) przynęty miękkie.

Na foto największa ryba miejscowego Kolegi.

post-47558-0-20859600-1488790454_thumb.jpg

Przed chwilą zdążył podesłać kilka foto z rybami, nie mniejszymi, z dzisiejszego poranka, ale nie będę Was zanudzał bassami.

• Like 7

Może być bass na lekko. Przy takim sprzęcie dobrą robotę robią przynęty gumowe.

Trochę żelastwa też warto mieć w pudełkach jak i woblery, poppery.

Wyślę później ci na pw kilka linków, to zobaczysz na co tu łowią.

Czekamy, bo się wybieramy...;)

• 2 tygodnie później...