Skocz do zawartości

Grecja - Spinning z brzegu, w morzu.

kryst

Rekomendowane odpowiedzi

Mozna gdzies w sieci znalezc te wymiary?

Można, proszę bardzo:

http://www.moa.gov.cy/moa/dfmr/dfmr.nsf/All/CBAAF1F9D15BDD6B42257DB100389ABD/$file/to%20megethos%20metra.pdf?OpenElement

Na stronie tutejszej Straży Przybrzeżnej pełna lista z nazwami łacińskimi gatunków:

http://www.hcg.gr/node/275

Dzięki. Nie widzę dorado... albo źle szukam  :blink:

Jeżeli o doradę chodzi to źle szukasz  ;) , pozycja 19 z linku pierwszego (20 cm).

A jeżeli o dorado inaczej mahi-mahi czy koryfena to nie ma wymiaru ochronnego. Tarło odbywają w innych rejonach, na wody greckie przybywają w okresie sierpnia i ostro żerują do czasu wychłodzenia się wody i wtedy znikają. 

Widziałem je jak atakowały inne mniejsze ryby w okolicach przybrzeżnych skałek. Były ryby około metrowe. Mimo wielu kontaktów udało mi się skutecznie zaciąć i wyholować tylko jedną. Mega silne ryby. Poza tym trafiła się jedna mała barakuda i tuńczyk bonito, który po efektownym wyskoku spadł...

Około metrowe to przyzwoite okazy na tych wodach. 

Normalnie to mają około pół metra, wagę w ciągu dwóch-trzech miesięcy przy wystarczającej ilości pokarmu (głównie małe belony ale i inną drobnicą nie gardzą) mogą podwoić ale z długością to trochę dłużej trwa.

Około metrowe to przyzwoite okazy na tych wodach. 

Normalnie to mają około pół metra, wagę w ciągu dwóch-trzech miesięcy przy wystarczającej ilości pokarmu (głównie małe belony ale i inną drobnicą nie gardzą) mogą podwoić ale z długością to trochę dłużej trwa.

Być może że trochę urosły w moich oczach pod wpływem emocji ;) Mi udało się złowić taką okolo 60 cm, ale widziałem sporo większe...

W każdym razie polecam niezdecydowanym spakowanie travela do walizki, nawet na rodzinny wyjazd. Udało mi się połowić kilkukrotnie z samego rana, kiedy rodzinka jeszcze smacznie spała  ;)  :P  i za każdym razem były kontakty z rybami...

Warto było ... Choćby dla takich obrazków ... 

post-46011-0-52086900-1537577929_thumb.jpg

O rybach już nie wspomnę ...  ;)

Edytowane przez casso
  • Like 1

• 2 miesiące temu...

Wybieram się w sierpniu do Kalamaki na Zakynthos. Okres mocnej żarówy w ciągu dnia. Jest sens zabrać travela i próbować coś połowić? Chciałbym nastawić się jedynie na spining z samego rana. Jakieś opłaty trzeba wnieść za łowienie? Może ktoś był i może polecić jakieś dobre miejsce do łowienia z brzegu w tym rejonie. A może ktoś na miejscu organizuje jakieś wędkowanie z łódki. Doradzicie coś?

• 4 tygodnie później...
  • 5 miesięcy temu...

Witam. Myslalem, ze odkopuje watek bo w wyszukiwarce pokazywalo date postow sprzed kilku lat. Juz czytam ostatnie posty - zaim ktos na mnie naskoczy (nie moge skasowac moge tylko edytowac post).

Lece na zakynthos w sierpniu (nie wiem czemu sie dalem namowic koledze bo nienawidze upalow ;P

Biore travelka blackrock okumy + troche przynet. Koles spotkany w wedkarskim powiedzial mi, ze wedeczka do 30g i troche gumowych jerkow i jestem w sea bassowym raju.

Bardzo bym chcial jakies grubsze wyjscie typu big game. Ktos ma jakies namiary zanim zaczne googlowac i wybiore "na farta"?

Edytowane przez gooral

• 1 miesiąc temu...

Wróciłem z wyspy Kos.

Najpierw z maską popływałem przy plaży żeby zobaczyć czy wogóle warto wędkować i okazało się że ryby są.

Trawel spina przerobiłem na gruntówkę z ołowiem 30gr. i z brzegu z plaży przy hotelu z rana dopóki plażowicze nie zaczęli się schodzić można było połowić fajnych różnorakich rybek. Jedynym problemem była przynęta ponieważ w morzu nie było żadnych małży, ślimaków czy innych krabów więc za przynęte posłużyły małże i krewetki z hotelowej stołówki ale później lepsze okazały się fileciki ze złowionych wcześniej rybek.

Jedyny błąd z mojej strony to za cienka żyłka na kołowrotku - 0,25mm okazała się za słaba na morskie "okazy"

• Like 1

Ryby są, nawet jakieś niezacięte brania miałem ale... poszedłem łowić zbyt późno, było już za ciemno i tutejsze komary są znacznie bardziej upierdliwe od naszych. Dzisiaj dorobiłem stingery do wahadeł, zobaczę czy ilość zaciętych brań się zwiększy.