zorroXXX Opublikowano 19 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 Mam zamiar kupić nowy silnik 6 konny do łódki i zupełnie nie mam pojęcia który. Cenowo są zbliżone 5tyś z małym ogonkiem. Bardzo proszę o sugestie.Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 patu Opublikowano 31 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 Chyba kolega Pablo 1998 lekko zaszalał z tą Vmax na 6hp:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 31 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 Tak....ja, panowie ostatnio chodze mocno po ziemi (aczkolwiek miewam ciagoty w kier. fantastyki...) i dlatego...musze stwierdzic, ze odbiegliscie od tematu watku.Inna rzecz, ze rzeczywiscie przy przyjetych zalozeniach trudno sie go trzymac... - silnik wybiera sie takiej f-my, ktorej mamy w poblizu serwis. Tzreba sie udac a tam powiedza ile czasu trzeba bedzie potencjalnie czekac na czesci w razie jakbyco... - silniki rzedu paru KM to pierdziawki (1 cylinder) i nadaja sie po prostu do posuwania sie naprzod. Poza halasem jaki produkuja maja wiele zalet dla wedkarza: przy posuwaniu sie do przodu powolnym wiecej widac, latwo takie cos szarpnac z ziemi i zalozyc na pawez, zuzywaja male ilosci paliwa, tanszy jest serwis/czesci i sam silnik. - Jak ktos chce plywac szybko sie przemieszczajac (tzn okolo 40 km/h) to musi miec silnik rzedu 15KM i odpowiednie plywadlo (ponton albo lodke z odpowiednim dnem przystosowane do takiej mocy silnika) _ Jak ktos chce przemieszzac sie bardzo szybko (dla wedkarza potrzebne okazjonalnie, np J.Śniardwy) to silnik od 50KM w gore. Generalnie jest to sport dla ludzi, ktorzy nie zbieraja do 1go... Innych prawidel nie znam, chyba ze wlasnie sklaniam sie w kierunku fantastyczno - naukowym. A tu mozliwosci do popisu prawie nieograniczone - zaczepic "szybka" srube (pochodzi z miesiac a pozniej sie silnik rozsypie), zaczepic do kajaka wyczynowego, zaczepic zagiel, odchudzic sie do 40kg i nie brac kotwicy, itp, itd.....,....,.... Gumo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tier Opublikowano 31 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 3.88 na 1.55 i 88 kg to nie łódka z łódexu czasem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 janih Opublikowano 31 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 moja 3.60 na 165 + yamaha 4km 4suw max to 10km/h /dwie osoby wiec niechce mi sie wiezyc w takie predkosci chyba ze pychówka;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pablo1988 Opublikowano 31 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 Widzę, że wielkie poruszenie wśród kolegów podaną przeze mnie prędkośćią. Tak jak pisałem podałem wynik jaki pokazał gps telefonu i nic więcej (nie jest to wyrocznia). Więc nie ma co się spierać i sam przyznałem że pomiar może być nie dokładny. Temat był "Suzuki czy Tohatsu nowy 6km" więc nie ma co odbiegać od tematu podaną przeze mnie v max. Więc nie ma co bić piany o ten pomiar. Kolego tier może pochwalisz się swoją łódką?? Pewnie nie ma czym?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 31 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 Pychowka z laminatu, delikatna konstr. (bo widzialem i takie z 1cm laminatu), Yam 4KM 4 stroke...15km/h...z pradem... Gumop.s. jedynie kadluby takie jak w zaglowkach maja mniejsze opory w wodzie i mozna to probowac adaptowac...ale... p.s.2. Ale spokoj panowie....a z drugiej strony - wypada sie starac aby podawane info byly jak najbardziej wiarygodne/ scisle, w ten sposob informacja jest informacja.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pablo1988 Opublikowano 31 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 Z powodu tej maksymalnej prędkości, którą podałem nie wytrzymałem i postanowiłem ją sprawdzić jeszcze raz. Właśnie wróciłem z szybkiego testu, tym razem sprawdzałem prędkość za pomocą nawigacji samochodowej tomtom. I muszę przyznać, że nieświadomnie wprowadziłem kolegów w błąd. Co prawda nie było flauty na wodzie, ale pomiar pokazał 28-29km/h więc o 5km mniej niż wskazał gps w telefonie. Przyznaję mój błąd, ale i te niecałe 30km/h mi w zupełności wystarczają w końcu to nie motorówka tylko łódka na rybki. Pozdrawiam Pablo1988 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tier Opublikowano 31 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 kolego Pablo spytałem cie o ta łódź bo mam taką 3.8 szeroką na 1.55 z firmy łódex i ona waży cos około 90kg. i ja na tohatsu 5km lecialem na niej 25km. Widzę że źle odebrales moje pytanie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 zorroXXX Opublikowano 31 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 życie napisało swój scenariusz i wziąłem na próbę używany silnik. i dalej mam problem z długością kolumny, bo taki jak zostałem poinstruowany w serwisie zrobiłem pomiar i wychodzi 45cm, po dalszej konsultacji stwierdzili że jest to jakiś dziwny przypadekzdjęcia kolumny i pomiaruhttp://www.fotosik.p...5380e60a2a.htmlhttp://www.fotosik.p...3cbba0b553.htmlEwidentnie wychodzi na model pośredni między S a L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pablo1988 Opublikowano 31 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 Kolego Tier,Chyba źle odebrałem twoją wypowiedź. Nie wiedziałem, że jest producent łodzi "łódex" i to było powodem złej interpretacji;) Żeby nie było zestaw osiągnął max około 30km/h Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 janih Opublikowano 31 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 kurde to i tak zacny wynik jak na 6KM chyba poprawna konstrukcja Twojej łodzi wiele daje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pablo1988 Opublikowano 31 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 Witam,Łódka moim zdaniem radzi sobie naprawdę dzielnie na rzece. Konstrukcja według zaleceń producenta wytrzyma założenie silnika o mocy około 13km. Łódka ta jest zrobiona z 2 płaszczy i jest płaskodenna, dziób ładnie przecina falę podczas płynięcia z v max (~30km/h) i nie ma tendencji do podrywania dziobu przy prędkości maksymalnej. Nie stwierdziłem także przy płynięciu z maksymalną prędkością "myszkowania" rufy łódki czy innych niepokojących rzeczy. Nawet przy odkręconej przepustnicy na maksa łódką można robić szybkie manewry bez obawy o wywrotkę. Krótki opis łódeczki: Łódź: wiosłowo-motorowa, 4 osobowaDługość kadłuba: 3,8 m, Szrokość kadłuba: 1,56 mMasa pustej jednostki: 85 kg, Maksymalna nośność: 290 kgMaksymalna moc silnika: 9,9 kWPrędkość max przy silniku 55 LBS: 6,3 km/hMateriał: laminat LPS/GRPKategoria projektowa: D Pozdrawiam,Pablo1988 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 31 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 Witam.Czytam z zainteresowaniem wszystkie wypowiedzi i zachodzę w głowe po co kupowałem 4.5 m aluminiową łódkę z silnikiem 20 km żeby latać samemu ok 40 km/h jak mogłem kupiś 3,6m i 6 KM tohatsu. z bardzo podobnym wynikiem. Ciekaw jestem czy prędkość max w 2 dorosłe osoby nie spadnie poniżej 20 km/h. łódka moja waży 100 kilo +silnik i grary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krzysiek Opublikowano 31 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 Vmax w dwie osoby i z gratami to inna bajka Bez dobrego kopa, normalnej wilkości łódka nie wejdzie w ślizg i będzie się kulała 10km/h. Ja na ceracie 3.6 z 9.9hp załadowanej "po dach" (a waży chyba pod 400kg) z trudem przekraczam 20km/h i cieszę się, jak się ślizga... Wtedy dużo zależy od fali i od wiatru. Wyniki uzyskane w warunkach laboratoryjnych niezbyt mnie podniecają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pablo1988 Opublikowano 31 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 Witam,Wynik 28-29km/h oczywiście tylko w 1 osobę z minimalną ilością balastu. Już przy 2 osobach i większej ilości sprzętu prędkość spada diametralnie. A ile wynosi przy takiej opcji prędkość tego nie wiem? Ale domyślam się, że to żółwie tempo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mario Opublikowano 31 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 Aqua 3.80 + Tohatsu 4KM = 17km/h i to jest wszystko, co udało mi się z tego zestawu wycisnąć. Bush Kaiman 3.60 + Suza DF6 = 24km/h - więcej nie poszedł. Wszystkie pomiary w 1 osobę. Albo mój Garmin kłamie, albo ja nie potrafię ustawić trymu, albo mam uranową dupę (choć waga na to nie wskazuje)... Alfa 380, Krzychu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 31 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 No..Zaczepisz 10KM zamiast 6 to bedzie klopot, zeby sie w torze wodnym zmiescic... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pablo1988 Opublikowano 31 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 Wtedy bym musiał mieć kogoś na dziób, żeby mi mówił gdzie płynąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 31 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 Jakos to chyba w Anglii bylo...1sze pociagi takie szybkosciowe wrazenie zrobily na mieszkancach, ze przed kazdym jechal konny i oznajmial przejazd trabka.... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krzysiek Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Alfa 380, Krzychu Alfa, alfa. Ale się głupio nazywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 lokoko83 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 (edytowane) Podepnę się pod temat wyboru silnika.Czy da się tym po Odrze, Bugu pływać z zadowoleniem.Nie chodzi mi tu o ślizg tylko o wędkowanie w dole lub górze rzeki powiedzmy do 5 km od wodowania.To nie ma być sprint z miejsca do miejsca tylko rekreacyjne wędkowanie tak żeby nasycić się przyrodą i mieć szansę jeszcze na odbycie walki w której nie wykluczone że mogę przegrać I w tym momencie nasuwają mi się dwa pytanka do znawców tematuCzy to prawda że jeżeli mamy silnik któremu bardzo często brakuje siły do wejścia w ślizg lepszy będzie ponton z płaską podłogą. Sprzedawca znanego sklepu internetowego ze sprzętem wodnym powiedział mi że pływanie bez ślizgu pontonem z kilem dużo gorzej wychodzi niż pontonem bez kila. Ile taką 6 upłynie czasu zanim przepłynę powiedzmy 1 km pod prąd (mówimy o Odrze, Bugu)Bardzo dziękuję za cenne informacje.PS. Dodam że nie wykluczam czegoś większego - powiedzmy 8 KMAle po pierwsze, zależy mi dużo na mobilniejszej wadze, miejscu w samochodzie (na ryby często jeżdżę z miasta do wsi z rodziną) no i nie ukrywam również kasie (z tym że jeżeli ma być dużo lepiej jestem w stanie mniej wódki wypić i dorzucić te powiedzmy 1,5 tys.) Edytowane 12 Kwietnia 2014 przez lokoko83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Artur Z. Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Z zadowoleniem to znaczy jak?, niektórych zadowala 5km/h i pchanie masy wody przed sobą a niektórych 50km/h ledwo wody dotykając Opisz dokładniej ten problem , jaki silnik jaka jednostka ? Jeśli jest to silnik 5-6 HP i ponton ma nie więcej niż 320cm i ma standardowy kil + podłoga plywood lub alu ew. airmata, w jedną osobę bez problemu powinien wejść w ślizg. Nie znam pontonów z płaską podłoga którymi można bezpiecznie i w sposób kontrolowany wejść w ślizg , do tego potrzebny jest kil i sztywna podłoga oraz w miarę sztywny kil który jest napinany prze komorę powietrzną pod twardą podłogą. Dodatkowo pontony z płaską podłoga mają zwykle podłogę typu listwowego - listwy co kilkanaście centymetrów, doczepną pawęż i kształt nie odpowiedni do ślizgu, lub wkładaną airmatę co też nie napina i nie usztywnia podłogi od spodu , chyba że pojawiła się jakaś "hybryda" z air matą zintegrowaną z podłogą a nie wkładaną w środek lub inną podłogą która jest na tyle sztywna że ślizg umożliwia i jest jednocześnie płaska , bardzo jestem ciekaw co to za ponton o którym mówił sprzedawca co do drugiego Twojego pytania , jak miałem Busha Skate 315 + yam 6HP to w jedną osobe można było swobodnie utrzymać prędkosć 25km/h pod prąd czy z prądem było podobnie, w dwie osoby nie da się z silnikiem 6hp tego osiągnąć na pontonie powiedzmy 320 , prędkośc będzie 7km/h i pchanie wała wody przed sobą, generalnie męczarnia, Jeśli chcesz mobilny zestaw mieszczący się w dużym kombi to ponton 320 i ja bym od razu celował w silnik nie 8hp tylko 9,9 (10), będzie to zestaw na 2 osoby. p.s temat ten był już 5 razy na forum w różnych odsłonach , poszukaj trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 okonilowca Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Mógłby ktoś napisać jaki jest rozstaw motylków w Tohatsu 6hp? Tzn. ile cm jest od jednego motylka do drugiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
zorroXXX
Mam zamiar kupić nowy silnik 6 konny do łódki i zupełnie nie mam pojęcia który. Cenowo są zbliżone 5tyś z małym ogonkiem. Bardzo proszę o sugestie.
Pozdrawiam Tomek
48 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi