Skocz do zawartości

Szorstka praca przekładni w STX pierwszej generacji - co z tym zrobić?

Rekomendowane odpowiedzi

Od paru dni mam ten młynek, któremu nic nie da się zarzucić, prócz tej właśnie szorstkiej pracy. To moje początki z castingiem; w tym roku pierwszy raz odważyłem się rozebrać multiplikator, uczę się jego budowy, więc najpierw myślałem, że to któreś z łożysk. Rzeczywiście, po wyjęciu okazało się, że niektóre nie mają idealnej pracy, więc wszystkie jakie były (jakie wpadły mi w oko) wymieniłem na nowe i z wysokiej półki - a szorstkość pozostała. Pomyślałem, że może coś jest z tym igiełkowym na głównej osi - choć multik nie ma najmniejszych luzów bocznych, jest zwarty, jakby wczoraj wyprodukowany - więc zamieniłem lewą pokrywę z nowym Revo Premier; skręciłem i szorstkość pozostała, a w Premierze z założoną pokrywą od STX-a nie wystąpiła. Nie ma cudów: przekładnia (może jeszcze wespół w zespół z tym wałkiem posuwu wodzika? - łożyska na nim wymieniłem). Przyglądam się jej (przez szkło powiększające) i wygląda bardzo dobrze, podobnie jak pinion: zęby zachodzą na siebie ładnie, nie widzę ubytków, luzów, więc nie ma to właściwie znaczenia innego niż to, że brak tej płynności, tej "maślanej pracy", na której mnie akurat zależy. Da się coś z tym zrobić? Może ktoś zna punkt, gdzie regenerują takie przekładnie? Dałem ogłoszenie, że kupię nową przekładnię z pinionem, ale cisza w eterze, a na ebayach albo nie ma, albo ja nie umiem znaleźć :( Z góry dziękuję za merytoryczne rady i inną pomoc :)

Chyba jeszcze nie wyprodukowano takiego multika, który był by dla Ciebie w 100% sprawny.Przypomnij mi prosze ile to już razy w tym roku wymieniałeś sprzęt z powodu "nie maślanej" pracy.Albo masz za duże wymagania co do sprzętu w tym przedziale cenowym, albo masz naprawde wielkiego pecha.

• Like 2

Chyba jeszcze nie wyprodukowano takiego multika, który był by dla Ciebie w 100% sprawny.Przypomnij mi prosze ile to już razy w tym roku wymieniałeś sprzęt z powodu "nie maślanej" pracy.Albo masz za duże wymagania co do sprzętu w tym przedziale cenowym, albo masz naprawde wielkiego pecha.

A coś na temat? :)

Nawet to o pechu jest bez sensu, bo kupiłem rzecz starą, wiedziałem, że będę miał z nią robotę i wydatki. 

Przyglądam się jej (przez szkło powiększające) i wygląda bardzo dobrze, podobnie jak pinion: zęby zachodzą na siebie ładnie, nie widzę ubytków, luzów, więc nie ma to właściwie znaczenia innego niż to, że brak tej płynności, tej "maślanej pracy", na której mnie akurat zależy. Da się coś z tym zrobić? Może ktoś zna punkt, gdzie regenerują takie przekładnie? Dałem ogłoszenie, że kupię nową przekładnię z pinionem, ale cisza w eterze, a na ebayach albo nie ma, albo ja nie umiem znaleźć :( Z góry dziękuję za merytoryczne rady i inną pomoc :)

Pragniesz merytorycznej rady? Proszę bardzo. Po pierwsze: zignoruj to. Po drugie: przestań się brandzlować głupim kołowrotkiem i jedź na ryby. Po trzecie: znajdź se kobitę. A jak już masz, to nową. 

Bez obrazy.

• Like 4

Pragniesz merytorycznej rady? Proszę bardzo. Po pierwsze: zignoruj to. Po drugie: przestań się brandzlować głupim kołowrotkiem i jedź na ryby. Po trzecie: znajdź se kobitę. A jak już masz, to nową. 

Bez obrazy.

ale to było dobre... :lol: prawie jak kultowe już "ale urwał"... :D :D :D oczywiście można to Zignorować... :blink:

Olać jakiś tam młynek, co do łowienia, a nie do brandzlowania się nad nim, wymyślono.

Wystarczy "zignoruj" wyklikać, a leci "lajk" od Pitt'a! To Ci okazja i zaszczyt dla wielu nieosiągalny, a tu na wyciągnięcie ręki :D

Sam mam dylemat i pokusę niecną, coby powtórnie okazji nie wykorzystać... ;)

może jakieś intensywne ciężkie tyranko by mu się przydało.jeszcze jedno co mi do głowy wskoczyło-wypłucz smar.nałóż na zęby troszkę pasty polerskiej[tempo np.]zamontuj zamiast korby jakąś przejściówkę z wałka do uchwytu wiertarki i włącz na 15-20min.  

• Like 1