szewer Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2007 WitamChciałbym połowić dużymi przynętami, takimi około 40-60g (Jack, Fatso, Skinner czy Slider). Czy jest konieczne kupowenie do tego zestawu castingowego czy wystarczy kij 2,4 do 60g i mocny młynek stałoszpulowy. Będe łowił na takie przynęty tylko raz w Szwecji i wydaje mi się że zakupi kija castingowego i multika jest bez sensu na raz. Nie mówię jużo nauce rzucania itp. Tylko prosze, że po to ktoś wymyślił casting żeby łowić takimi właśnie wabikami. Pytam poprostu czy przyda mi się to tego taki własnie zestaw jak napisałemPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
at305 Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2007 Oczywiście można tak łowić. Zabierz jednak ze sobą sporo plastra medycznego, ponieważ przy takiej wadze przynęty twój palec zwalniający linkę w trakcie rzutu będzie po pół godzinie obtarty. Ale widziałem twardzieli, którzy plastra nie musieli stosować. Aha. Jeszcze jedno. Kij w takiej sytuacji im krótszy tym lepszy. Najlepszy nie dłuższy niż siedem stóp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2007 jezeli nie masz innego i wedka rzeczywiscie rzuca 60 gram, to oczywiscie, ze wystarczy, lowienie jackiem moze byc problematyczne, bo wedka troche przydlugawa i prawdopodobnie za slaba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2007 może przydać się zapasowy kręciołek, nie wszystkie młynki wytrzymają takie przeciążenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzymusS Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2007 WitamChciałbym połowić dużymi przynętami, takimi około 40-60g (Jack, Fatso, Skinner czy Slider). Czy jest konieczne kupowenie do tego zestawu castingowego czy wystarczy kij 2,4 do 60g i mocny młynek stałoszpulowy. Będe łowił na takie przynęty tylko raz w Szwecji i wydaje mi się że zakupi kija castingowego i multika jest bez sensu na raz. Nie mówię jużo nauce rzucania itp. Tylko prosze, że po to ktoś wymyślił casting żeby łowić takimi właśnie wabikami. Pytam poprostu czy przyda mi się to tego taki własnie zestaw jak napisałemPozdrawiam Witaj szewer, Zestawem który opisałeś - da się, ale zmęczysz się i będzie on bardzo mało wygodny. Przykładowo slider 10 - ciężka przynęta (długi kij => szybko człowiek się męczy rzucając takim ciężarem) oraz jest to typowy jerk, do prowadzenia którego znacznie wygodniejsze są kijki z przedziału długości 6'-7' Czy warto kupować nowy zestaw - wybór pozostawiam już Tobie. Jednak gdybyś kupił znacznie byś sobie ułatwił łowienie, które stałoby się czystą przyjemnością - a w/g mnie przecież o to chodzi PS - co do nauki rzucania - nie taki diabeł straszny jak go malują, po 2h będziesz swobodnie śmigał takimi przynętami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szewer Opublikowano 31 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2007 No to panowie, jaki zestaw dla początkującego? Wolałbym raczej jakiś gotowy zestaw, który mogę kupić w sklepie. Chodzi oczywiście o kij i multik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warciak Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2007 Według mnie na jeden wyjazd kupować tyle sprzęt to bzdura do tego dochodzi czas nauki przecież nikt multiplikatorem nie rzuca od razu na kilometry no i brody inny hamulec. Ja kiedyś do slidera i skinnera używalem Robinsona Xenon 2,40 20-60 gr i nie pamiętam żebym palce musiał w coś zawijać,nie pakuj kasy w coś co będzie lezało no chyba ,że nie masz na co wydawać ni i jeszcze jedno ta wędka super trzymała rybę. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bassy Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2007 O Paweł nie spodziewałem się że kiedykolwiek zadasz to pytanie Widziałes mój zestaw więc jakieś porównanie masz - reszta zależy od tego ile kasy chcesz wydać. Chyba że faktycznie z dużym prawdobodobieństwem przewidujesz że rzucisz cast w kąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2007 szewer już za 500zł mozna kupić w miarę zestaw jerkowy np z jakimś Dragonem millenium i kręckiem 4601,raczej jak sprobojesz to polubisz wiesz skutecznie odstraszanie od multika polega na tym iz np do kija 60-70rg zakładasz przynete 10gram na poczatek i nic nie wychodzi.jak wiadomo nie od dziś dobra kompozycjia zestawu castingowego to klucz do sukcesu,no tak ale tu o jerkówce mowa sory za te rozpedzienie napewno w przedziałe przynet 20-60 czyli powiedzmy od sliderka7 do 12S bedzie dużó lepiej i wygodniej niz Stała szpulką,jesli bedziesz chciał lapaż grobymi linkami nie,bedzie problemu z machnieciem daleko,nic nie bedzie się skręcało(linka)i twoje palce bąda całe :)jeduny tzw.minusto strach przed wszechobecna brodą tak tak to tylko strach multika da się tak wyregulować(docisk szpuli)że nawet poczatkujacy nie zrobi brody.a nawet jak zrobisz to mała.z czasem kciuk bedzie działał mechanicznie i kontrola pozwoli poluzowac dociść szpuli,odległości wzrosna i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bassy Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2007 Szewer jednak polecam 5601 c4 może akurat ktoś będzie się pozbywał- ma większe przełożenie. Jak będziesz miał zestaw wyskoczymy porzucać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2007 http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=3544& ;amp ;amp ;start=0& http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=3048& ;amp ;amp ;start=0& http://jerkbait.pl/?p=29http://jerkbait.pl/?p=31http://jerkbait.pl/?p=34http://jerkbait.pl/?p=35http://jerkbait.pl/?p=43http://jerkbait.pl/?p=36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 1 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2008 Cześć,Jeśli okazjonalnie to nie. Oczywiście sprzętem castingowym jest moim zdaniem łatwiej i przyjemniej ale spinningiem da się - przykład Guzu, który zawsze w Szwecji łowi na spinning a ... ma super wyniki jeśli chodzi o Jacka. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szewer Opublikowano 1 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2008 Dzięki RemekNa jaki sprzęt on to łowi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 1 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2008 Nie wiem - Guzu pewnie napisze.Moim zdaniem ... jak zaczniesz na poważnie z multiplikatorem i castingiem to już na całego Ciebie wciągnie. Ze mną tak było ... chociaż ze spinningiem rozwodu nie wziąłem. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abarth7 Opublikowano 2 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 W miare dobry kolowrotek serii 4000,kij np.Dragon Millenium Jerk i bez problemu mozna rzucac.Z obtartym palcem nie mialem problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablos Opublikowano 2 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 Witam!Tu jeszcze dorzucę, że łowiłem z kolegą i on właśnie używał do wiekszych przynęt kołowrotka o stałej szpuli i plecionke. Podczas podszarpywania jerkow linka układała sie luźno na szpuli. Az w końcu po którymś rzucie wyleciała gruba pętla i zahaczyła o przelotke i po woblerze Wydaje mi się jednak, że jak najbardziej jest możliwe używanie zestawu ze stałą szpulą. Jednak rzuty nie powinny byc siłowe.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bassy Opublikowano 2 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 Naprawdę nie ma sensu wyważac otwartych drzwi.......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2008 Nie wiem - Guzu pewnie napisze.Moim zdaniem ... jak zaczniesz na poważnie z multiplikatorem i castingiem to już na całego Ciebie wciągnie. Ze mną tak było ... chociaż ze spinningiem rozwodu nie wziąłem. PozdrawiamRemekRównież (jeszcze) nie rozwiodłem sie ze spinem. Jednak teraz wiem, że w pewnych zastosowaniach, multik + dziwna wędka z pazurem, to (dla mnie) zdecydowanie lepsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2008 Tak dokładnie - sinningiem jak najbardziej da się ale jak już ktoś nauczy się posługiwać ciężkim zestawem castingowym to nie będzie chciał przechdzić na spinna chyba, że źle skompletuje zestaw. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2008 taaaaaaa, a Guzu to tylko wyjątek potwierdzający regułę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi