Skocz do zawartości

Relingi dachowe

Krzysiek_W

Rekomendowane odpowiedzi

Są do kupienia relingi poprzeczne do mojego autka. Niestety na karcie jest napisane, że do 25 kg. Będzie przewożony kajak, który waży 34 kg. Da radę przeciążyć? Wiem, że temat może niepoważny bo liczy się bezpieczeństwo, a relingi też są różne, ale może ktoś tak robi?

zapewne w czasie gdy będziesz przewoził kajak,ciężar będzie rozłożony na dwa relingi,a udźwig podany jest dla jednego..?moim zdaniem spokojnie dadzą radę i to jeszcze ze sporym zapasam...ja na swojej golfinie (kombi) przewoziłem na relingach łódź 310cm i wadze troszkę ponad 60kg..nic się nie działo i łódź nadal mam (całą) :)

Jak sobie w Norauto chciałem kupić do 100 kg (a co -  B) ) to dobrze, że mnie kumaty sprzedawca zapytał do jakiego auta, okazało się, że takie ciężary to terenówki a do mojego sedana to max 70 kg sumując wagę relingów, boxu dachowego i bagażu. Podobno w instrukcjach autek stoi często ile można załadować na górę. Zapytano mnie też czy jadę za granicę, gdyż tam często przepisy ograniczające prędkość są inne dla aut z bagażem na dachu.

A teraz najlepsze - mój dziadek woził na dachu malucha tusze wieprzowe zawinięte w plandekę, czasem trzy, czasem pięć - i nic. ;)

Hej Krzysiek

Zwykle dach samochodu osobowego ma udźwig 50kg, nie wiem czy jest taki wymóg, ale pamiętam gdzieś taką dyskusję w necie.

Ja kupiłem najtańsze lidlowskie poprzeczki na relingi które mam w aucie i - nie ma problemu, choć jeden delikatnie sie ugiął.

Do tego gruba karimata, chlaśnięta na 2 części i zrobiona z niej rolka na belkę, by nie uszkodzić kajaka.

Tzw Tadaaa! :D

Parę lat temu, mój kolega miał czołowe zderzenie z ...bojerem :(  Rzeczony bojer oderwał się od bagażnika dachowego. Nie wiem, czy bagażnik był przeciążony. Jednak wożenie przedmiotów na dachu to nie zabawa. W sumie sam kiedyś woziłem łódź 52 kilo i nic się nie stało B)

Krzysiek - chodzi głównie o aluminiowe belki. Miałem to samo. Kupiłem 2 różne i musiałem je sprzedać. W końcu trafiłem tu:

http://www.amos.auto.pl/

Zadzwoniłem, podałem model, rocznik, dostałem propozycje 2 bagażników pasujących do mojej Fiesty, wybrałem oczywiście ten, który jest mocniejszy. Kupiłem same mocowania, bez belek, poszedłem do sklepu budowlanego, kupiłem stalowe profile - nie pamiętam 2x3,5cm czy coś takiego - były odrobinę luźne - naciągnąłem na nie dętkę od roweru. Przewożę około 60kg łajbę 90km/h i nic się nie dzieje :)

kup sobie jakiegoś thule czy mount blank.

Te są własnie chyba Mont Blanc ;) Ta firma robi "firmowe" dla Toyoty i jak widac na zdjęciu dla Suzuki.

Krzysiek, tanie no nejmy miałem poprzednio, ugięły się pod załadowanym boxem. Mont Blanc też mi się ugiął, ale bardzo, bardzo nieznacznie. Te parametry wydaje mi się są podawane z duzym bezpiecznym zapasem ;) Ja kupił bym te belki, tym bardziej za taką kasę.

Edytowane przez OloPe

Ja dawno temu kupiłem Thule. Montaż bez narzędzi,ręką, zamykane na klucz, a udźwig 100 kg, czyli tyle, co mojego dachu. Służą już w drugim aucie i pewnie będą służyć kolejne lata.

"Biednych ludzi nie stać na tanie rzeczy"

Powodzenia w poszukiwaniach - Bartek

Dziękuję, za uwagi. Trochę jasności w temacie. Nie ukrywam, że chodzi też o finanse i tak nie będę na tym woził nic cięższego.

tu masz chyba najtańszy sposób na belki dachowe http://jerkbait.pl/topic/15813-jak-wrzuci%C4%87-samemu-%C5%82%C3%B3dk%C4%99-na-dach-samochodu/