Skocz do zawartości

kij pod nimfe

mrok

Rekomendowane odpowiedzi

poszukaj używanego Orvis Western 3, bedziesz zadowolony.

Używanego ??? Dobre :) Za te pieniądze to kupisz używanego SAGE Z-Axis w b.d. stanie. A te urwisy to z tego co się orientuję zostały wycofane z produkcji bo bardzo kruche były. Sam  połamałem dwie 11 stopowe 7-mki ale co by nie mówić serwis Orvisa jest The Best w dosłownym słowa znaczeniu. Ja wędki nabywałem w Flyhouse i przy reklamacji nikt o nic nie pytał tylko przesyłano całkowicie nową wędkę z gratis-ową przesyłką ;)  Jak chcesz kupić coś dobrego i używanego to szukaj na Flyfishing. pzdr.

Jeśli mi załatwisz Sage Z-Axisa niekoniecznie w bardzo dobrym stanie za 600zł to biorę, ba nawet dwa wezmę (różne klasy). 

Orvis Western 3 to fajna wędka, wycofane były Western'y 2 z powodu złego uchwytu kołowrotka (były to 2 luźne pierścienie działające na zasadzie tarcia, insertem był korek) i częstych przypadków złamania (choć kij był to świetny, osobiście miałem w rękach kilkukrotnie i także takie opinie słyszałem). 

Jeśli mi załatwisz Sage Z-Axisa niekoniecznie w bardzo dobrym stanie za 600zł to biorę, ba nawet dwa wezmę (różne klasy). 

Orvis Western 3 to fajna wędka, wycofane były Western'y 2 z powodu złego uchwytu kołowrotka (były to 2 luźne pierścienie działające na zasadzie tarcia, insertem był korek) i częstych przypadków złamania (choć kij był to świetny, osobiście miałem w rękach kilkukrotnie i także takie opinie słyszałem). 

...nie doczytałem. Z tym uchwytem w westernie2 to coś Ci się chyba pomieszało Kacper. Nie przypominam sobie aby westerny miały kiedykolwiek uczwyt kołowrotka z luźnych pierścieni :rolleyes:  Może chodzi Ci o Superfine...???

Już ich nie robią, nie wiem z jakiego powodu, może faktycznie z tego co piszesz, choć nie były z pewnością tak łamliwe jak western'y 2 ;)
Zaraz na PW się odezwę w związku z Sage'm.

ED// W niskich klasach (chyba do #5) były 2 pierścienie na 100%, w wyższych mogło już być normalnie, w rękach miałem #4.

ED2// Żeby być bardziej wiarygodnym ;), mowa jest o 10' #5
 http://www.completefisher.com/forum/viewtopic.php?t=9212
D
okładnie ten fragment : "Part of Orvis's weight reduction program - this rod weighs a mere 60gms - was to remove the conventional reel seat, and supply a flat cork base, the reel being held on by two sliding rings. This did not worry me initially - after all, rods were once all made this way, but here, Orvis have gone just one step too far. 

The rings are very narrow indeed - too narrow to have much friction with the cork, and the reels tend to come off - frequently. Rings of twice the width would add nothing to the weight overall, and help to stop the reel going overboard, as one of mine did. I have now wrapped a rubber band round the bottom fixing."

ED3// Trochę offtopu wniosłem, autorze wybacz.
Wracając do wątku, zwróć uwagę na Greys'a Streamflexa, bardzo fajny kij, używanego za 600zł na pewno "złowisz" ;)

Edytowane przez Kacper.K

Już ich nie robią, nie wiem z jakiego powodu, może faktycznie z tego co piszesz, choć nie były z pewnością tak łamliwe jak western'y 2 ;)

Zaraz na PW się odezwę w związku z Sage'm.

ED// W niskich klasach (chyba do #5) były 2 pierścienie na 100%, w wyższych mogło już być normalnie, w rękach miałem #4.

Westerny 2 były nie do połamania, miały 25 letnią bezwarunkową gwarancję i jak weszła na rynek 3 to mądre polaczki łamali 2 na kolanie, reklamowali i w ramach gwarancji dostawali nowiutkie 3 bo 2 już nie produkowano. Ot i cała tajemnica łamliwości westernów Kacperku. Pozdrawiam.

Westerny 2 były nie do połamania, miały 25 letnią bezwarunkową gwarancję i jak weszła na rynek 3 to mądre polaczki łamali 2 na kolanie, reklamowali i w ramach gwarancji dostawali nowiutkie 3 bo 2 już nie produkowano. Ot i cała tajemnica łamliwości westernów Kacperku. Pozdrawiam.

No nie!!!!!.Polaczek to jednak zdolna bestia :lol:  :lol:  :lol:  :lol: . 

• 2 tygodnie później...