Skocz do zawartości

Pstrągi 2008

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Jutro pierwsza w życiu wyprawa na pstrągi na Kwisę ! :mellow:

Super ! B)

Życzę powodzenia i przynajmniej takiego z 50 B)

gdzieś Ty był chłopaku co tam na Warcie macie teraz jakąś imprezę Darek coś organizuje :mellow: miałem być ale nie dam rady :wacko:

Ralf B) zapytaj lepiej gdzie ja nie byłem :D .... wszędzie tylko nie na rybach. Gościu, w robocie zamykam teraz rok, z pod papierów to mnie nie widać ale jeśli nie w ten weekend to w tygodniu skoczę parę razy nad Warciankę to dam Ci znać co słychać.

Darek na pewno coś organizuje, w poniedziałek pojadę do niego to będę wiedział więcej, wielka szkoda że Cię nie będzie :wacko: Ale jak tylko będziesz miał chwile czasu to zabierz patyki gdy będziesz jechał do nas, gdzieś razem skoczymy.

Gratuluję pstrągów i czekam na następne :mellow:

Mam do was zapytanie o przynęty na pstrągi... a mianowicie wybieram się na pstrąga ze spinnem pierwszy raz w życiu i niewiem na co próbować łowić. Mam w zanadrzu oborotówki meppsa w rozmiarach 1 i planuję jeszcze zakup woblerków. Rzeczka jest stosunkowo płytka. Może macie jakieś swoje ulubione wabiki i podpowiecie co użyć. Pozdrawiam.

@zulus ja na początek sezonu mogę zdecydowanie polecić gumy kopytka 5-7 centymetrów to zabójcza broń na pstrągale w zimie i wczesną wiosną, a jest przez większość pstrągarzy niedoceniana (nie wiem czemu :unsure: ) prowadzona z prądem na lekkiej główce może przynieść dużo lepszy efekt niż agresywnie jak na tą porę roku prcujący wobler czy obrotówka. Jeśli chodzi o mnie to przynętą spinningową numer jeden na pstrągi jest kogut, moim zdaniem ten wabik bije wszystkie inne na głowę. Ale jeśl mam tylko możliwość i wielkość rzeki na to pozwala to zimą i wczesną wiosną stosuje zestaw muchowy i duże streamery ich łagodna praca i naturalne zachowanie jest nie do podrobienia przez żaden spiningowy wabik (na zdjęciu poniżej styczniowy pstrążek, który skusił się na streamer zawiązany na łososiowym haku 1/0).Pozdrawiam

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/4cdb3743de96b82e.h tml

Witaj @Zulus

Generalnie tak jak prawi @Sandacz, z mojego doświadczenia:

o tej porze roku przynęty większych rozmiarów średnio 7cm wobki

czy gumki, oprócz kopytek sprawdzają się twisterki z podwójnym

ogonkiem. Doskonałe są też puchowce wiązane na hakach muchowych

szczególnie w czarnym kolorze(puchowce nie haki) zestaw polega na zamocowaniu na żyłce powyżej przynęty oliwki w taki sposób by można ją było przesuwać poto by regulować odległość od przynęty zależnie od głębokości czy uciągu w łowisku. Do poprawnego prowadzenia takiego zestawu lepiej nadają się dłuższe

wędziska ok.2,75.

Pozdro Jachu

Ja postawiłem na tego kijka, ponieważ nie mam w sumie kijka typowo na pstrąga a ten od kąd używam dragona na sandacza leży bezczynnie w garażu więc postanowiłem, że będzie mi on służył do połowu pstrąga żeby nie inwestować w następny kij... i tak mam tyle wydatków, że niewiem jak to pogodzę z funduszami... w końcu jestem początkujący więc mam jeszcze braki w sprzęcie i pudełku wędkarskim :unsure:

spoko @Zulus nawet się nie zauważysz kiedy będziesz miał tego

majdanu tyle, że nie będzie wiadomo co z tym wszystkim robić

a i tak miło będziesz wspominał czasy kiedy miałeś dwa kijki

jeden kołowrotek i kilkanaście przynęt :lol:

Pozdro Jachu

Pozdro Jachu

Tak Jachu ! Masz rację ;) spinninguje dopiero 5 lat , a już mam tego wszystkiego tyle , że nie wiem co z tym zrobić :wacko: tylko moje pudełka świecą pustkami , a tak poza tym naprawde nie wiem co z tym sprzętem zrobić ... próbuje sprzedać niepotrzebne kije znajomym , ale oni też mają ten sam problem ! :lol:

Prawda jest taka , że kupujemy (nie wszyscy oczywiście) kupę wędkarskiego szmelcu , którym łowimy najwyżej przez rok , a potem lecimy do sklepu po nowy szmelc :angry:

@Zulus : jak będziesz kupował kijek na pstrągi to nie sugeruj się ceną ... lepiej kupić jeden kij , a naprawde dobry ! Taki , który posłuży Ci długie lata , a może nawet całe życie :mellow:

Pozdrawiam

Pozdro Jachu

Tak Jachu ! Masz rację ;) spinninguje dopiero 5 lat , a już mam tego wszystkiego tyle , że nie wiem co z tym zrobić :wacko: tylko moje pudełka świecą pustkami , a tak poza tym naprawde nie wiem co z tym sprzętem zrobić ... próbuje sprzedać niepotrzebne kije znajomym , ale oni też mają ten sam problem ! :lol:

Prawda jest taka , że kupujemy (nie wszyscy oczywiście) kupę wędkarskiego szmelcu , którym łowimy najwyżej przez rok , a potem lecimy do sklepu po nowy szmelc :angry:

@Zulus : jak będziesz kupował kijek na pstrągi to nie sugeruj się ceną ... lepiej kupić jeden kij , a naprawde dobry ! Taki , który posłuży Ci długie lata , a może nawet całe życie :mellow:

Pozdrawiam

Jak nie masz co zrobić z tym sprzętem to chętnie się nim zaopiekuje :mellow: