Skocz do zawartości

Pstrągi 2008

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Remku gratuluje rybek piękne no i te klimaty tak fajnie przez Ciebie uchwycone super zdjęcia.

Tornado i tobie gratuluje. Nie było mnie jeden dzień i tyle kropków. Wszystkim łowcom gratuluje.

PS. Tylko ten Sławek wygląda jakby od tygodni nie schodził z wody :lol: też gratuluje. A tak poza tym to mam nadzieje że na drawie też sobie połowię :unsure:

MGOR to żródlak czy potok?

Z tego co widzę to potok. Znam (chyba) tą miejscówkę (poznaję otoczenie) - rzeczka dla twardzieli castingowców (strasznie trudna - szukam na nią sposobu już od dwóch sezonów). A jeśli to ten siurek to jest to potok odmiana pomorska (taki ładniej ubarwiony). Jeśli się mylę proszę o korektę.

Pozdrawiam

Remek

tak jest :D

Panowie, koledzy !

Proszę, skończcie z tym mi zamiast mnie. Mi to dźwięk w gamie

Do,Re, i właśnie Mi. Jak chce się napisać co się nam przydarzyło

to nie pisze się Mi to niestety to i tamto piszemy mnie się

przydarzyło, mnie spotkało coś miłego lub nie itd. Sorki, że się czepiam, ale uszy mnie bolą od patrzenia na to <mi>

Pozdro Jachu

Jeżeli chodzi o ścisłość to obydwie formy są poprawne.

Zarówno mi jak i mnie. Trzeba tylko wiedzieć, w których kontekstach zdania lepiej użyć jednego, a kiedy drugiego.

Poza tym, obydwie formy można używać na początku zdania.

SPRAWDZONE u bardzo dobrego POLONISTY :mellow:

Z tego co widzę to potok. Znam (chyba) tą miejscówkę (poznaję otoczenie) - rzeczka dla twardzieli castingowców (strasznie trudna - szukam na nią sposobu już od dwóch sezonów). A jeśli to ten siurek to jest to potok odmiana pomorska (taki ładniej ubarwiony). Jeśli się mylę proszę o korektę.

Pozdrawiam

Remek

Jak najbardziej się zgadza :D

Rzeczka ma bardzo specyficzne dno i pstrągi przybierają przepiękne kolory. Pstrąg pomorski :D

Pozdrawiam

Remek

Jak najbardziej się zgadza :D

Rzeczka ma bardzo specyficzne dno i pstrągi przybierają przepiękne kolory. Pstrąg pomorski :D

Te pomorskie, to nie wszystkie są takie piękne. Mnie te wybarwione omijają :(

Podczas holu :D

Ale piękna miejscóweczka. W którym miejscu stał kropas ?

Możecie się podzielić swoimi spostrzeżeniami na temat : miejsca w których stoją zimowe pstrągi.

Ja kompletnie nie mogę tego tematu ugryść. Wiosenne i letnie miejscówki mniej więcej znam, ale zimą nie trafiam na pstrągi, jeżeli już to przypadkowo.

I w tym cały problem, zimowe pstrągi nie mają typowych miejscó-

wek mogą być wszędzie. Dopiero spływają po tarle z górnych partii cieków i ich dopływów, typowe stanowiska zajmą w marcu/kwietniu różnie na różnych wodach. Więc teraz można się ich spodziewać na praktycznie każdej, nawet tzw głupiej

wodzie.

Pozdro Jachu

widac jeden byl oczytany a drugi... tak nie bardzo u nas (ekpia M&M - czyli mifek i milo26) w niedziele ryby wywialo... nic w ogole nie bylo widac. za to jeen ladnie ubarwiony kropek zostal trafiony w pieknym dolku z niemal stojaca woda... :D tydzien wczesniej gdzie sie nie spojrzalo staly lipasy.... :D pewnie dobrze wiedziały, że im nic ni ezrobimy i dlatego chetnie odprowadzaly 6-7cm wobki :D

Ja na pstrągach się nie znam ale wydaje mi się, że Jachu jak najbardziej ma rację. W sobotę jdnego złowiłem przed zwałką na napływie a drugiego za :D w silnym i szybkim nurcie :D

Pozdrawiam

Remek

Na wodzie, w której łowiłeś już 1.01. :D pstrągi potrafiły stać w miejscach wiosenno-letnich. Z tego co widać są w dobrej kondycji, jesień jak i początek zimy sprzyjają ich kondycji. Gratuluję dwóch wymiarków :D.

zaimek ja ma dwie formy celownika: akcentowaną mnie i nie akcentowaną mi. Na początku zdania używa się tylko tej pierwszej, np.: „Mnie to daj” (ale „Daj mi to”). Formy mi można też użyć na początku zdania składowego, po spójniku, jeśli pada na niego akcent: „Robię tak, jak mi się podoba”.

To samo dotyczy kilku innych par form zaimkowych: „Nie widzę go”, ale „Jego nie widzę” (także „Widzę jego, a nie ją”); „Dużo ci zawdzięczam”, ale „Tobie wszystko zawdzięczam”. We wszystkich cytowanych przykładach form krótszych używa się w pozycji nie akcentowanej, form dłuższych – tylko wtedy, gdy są pod akcentem.

— Mirosław Bańko, PWN

Pozdrawiam

Remek