Singor_ths Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2008 heheheh poloniści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2008 MNIE się nie podoba, że w wątku o pstrągach jest tak mało o pstrągach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tornado Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2008 Sławek a jak koledzy listy piszą do kropków, to muszą być elegancko napisane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bart7 Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2008 witam, jutro będę w okolicach Lwówka czy moglibyście doradzić jakieś fajne miejsce na Bobrze - będę tam pierwszy raz i będę miał ok 3 godz. dziękipozdrawiam Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2008 Auto zaparkujesz praktycznie przy mostach. Nie ma większych problemów.Jeśli znajdziesz się w Marczowie- proponuję odcinek w dól rzeki.Dla odmiany w Sobocie raczej szedłbym chyba pod górkę.Ale...wybór należy do Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bart7 Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2008 dziękuję Waldku, w piątek napiszę czy coś sie działo. A Ty byłeś tam ostatnio? Jak wyniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2008 W tym roku jeszcze tam nie byłem. Dopadło mnie to co zwykle- brak czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 16 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2008 Mnie się niesamowicie podoba Dębowy Gaj. Szczerze polecam. Prawym brzegiem PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeeS Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2008 @Bart7 Ja miałem przyjemnośc łowić tam dwa razy w tym roku i muszę powiedzieć, że było słabo. Wynik to 2 pstrągi wyjęte i może 3-4 brania na trzech chłopa. Odcinek bardzo ładny, ale ryby nie współpracowały. 3h to trochę za mało na cały odcinek Marczów-Sobota. Jeśli jednak będziesz w okolicy Soboty to polecam stanąć pod mostem i dłużej połowić w tym miejscu. Wyjąłem tam pstrąga mimo, że kręciło się tam już kilku wędkarzy. Tak więc ryba tam stoi. Trzeba trafić z przynętą. Również poniżej jakieś 100-150m za zakrętem na prawym brzegu znajdziesz piękny wlew. Warto tam również stanąć. A pomiędzy jest jeszcze dopływ z pięknym i dużym dołem (uważaj na zaczepy! ) To tyle. Mam nadzieję, że trochę pomogłem. Napisz potem jak wyniki. PozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rognis_oko Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2008 Ale piękna miejscóweczka. W którym miejscu stał kropas ? Możecie się podzielić swoimi spostrzeżeniami na temat : miejsca w których stoją zimowe pstrągi. Ja kompletnie nie mogę tego tematu ugryść. Wiosenne i letnie miejscówki mniej więcej znam, ale zimą nie trafiam na pstrągi, jeżeli już to przypadkowo. Cześć Pafek. Mam podobne zdanie co Jachu.W zimie nie można z premedytacją powiedzieć, gdzie się lokują pstrągi. Moim zdaniem wszystko zależy od charakteru rzeki oraz od przebiegu zimy (czy jest ciepła, czy zimna).W styczniu bywam najczęściej na trzech rzekach pstrągowych i powiem szczerze, że na każdej z nich, łowię pstrągi zupełnie w innych miejscach.Na samym początku sezonu (1-2 stycznia) łowiłem pstrągi w miejscach z bardzo spokojnym nurtem i prawie wyłącznie w miejscach głębokich. Jak byłem ostatnio (12 stycznia) na innej rzece to warunki połowu były zgoła inne. Większość ryb było w miejscach z szybkim nurtem, w okolicach zwalisk. Ale widziałem także przepłoszone pstrągi z miejsc bardzo płytkich, gdzie nurt leniwie omywał zielsko. Ogólnie jak zimą jeżdżę na rzeki pstrągowe to na początku dnia obławiam wszystkie potencjalne stanowiska pstrągów. Dopiero po pierwszych braniach, decyduję się na łowienie w tylko wybranych miejscach, które charakteryzują się podobnym wyglądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 Chciałem i ja się pochwalić swoim pierwszym pstrągiem. Wybrałem się dziś na rekonesans nad rzeczkę i taka niespodzianka! Pstrąg wziął około 11;45 na wobler Michała Osińskiego. Łowiłem wklejanką do 7 gram i żyłką 0,14. Na moje oko ryba miała 38 cm. (po analizie zdjęcia w domu)Ku mojemu zaskoczeniu ryba nie była zbyt waleczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 Bardzo fajny i całkiem grubaśny lorbasek, Olo gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartekP Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 Pierwszy pstrąg i około czterdziestka. Będziesz wkrótce TroutHunteR Piękny gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 Łowiłeś żyłką 0,14? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 Łowiłeś żyłką 0,14? Tak, wybrałem się na rekonesans i spodziewałem się, że jeśli coś chwycę to będzie to okonek lub klenik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 Chyba nas zaraz zlinczują, 1 lutego rozpoczynam sezon na Sanie z 0,16 na kołowrotku . Grubiutki czterdziestak. Gratuluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartekP Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 Mam dość podobne obserwacje. 0,14 w zupełnośći mi wystarczy. Na ciurkach i małych rzeczkach nigdy nie miałem problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pafek Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 Mam dość podobne obserwacje. 0,14 w zupełnośći mi wystarczy. Na ciurkach i małych rzeczkach nigdy nie miałem problemów. 0,14 ? 0,16 ? ale chyba plecionka PP ? jeżeli nie to ile kilogramów przynęt ze sobą nosicie na jedną wyprawę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 Pamiętam jednego woblera zerwanego na Sanie. Łowiłem jednak bardzo słabą, zleżałą żyłką Sufixa, a wysoka woda nie pozwoliła na dojście do zaczepu i uwolnienie woblera. Przy normalnej wodzie na Sanie wleziesz praktycznie wszędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartekP Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 Może gdybym kiedys poczuł 50-taka na wędce szybko bym zmienił swoje zdanie. Wiem, że łowimy pstrągi najczęsciej w miejscach pełnych zaczpów i powinniśmy używać żyłek i plecionek gwarantujących szybkie holowanie ryb. Szkoda aby kropek wpłynął w zaczep i w konsekwencji oddalił sie z zaciętą przynętą. Jedanak na moich miejscówkach jest w miare bezpiecznie i 0,16 0,14 dają rade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@W9 Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 @BartekP W jakim celu stosujesz np. żyłkę 0,14 przy połowie pstrągów? Czy pstrągi w Twoim rejonie są aż tak płochliwe, że nie chcą brać gdy łowisz np. na 0,20 a może 0,20 zakłóca pracę przynęty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pafek Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 mozliwe, zalezy od rzeki, na moich rzeczkach jest dużo trzcin które osłabiają żyłkę. Ja chodze z 0,22 ale znam wielu którzy mają 0,25. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartekP Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 Może wyda Ci sie to dziwne ale łowię na małe przynęty i cieńsza żyłka jest kompromisem między wytrzymałością a zasięgiem rzutu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 Może wyda Ci sie to dziwne ale łowię na małe przynęty i cieńsza żyłka jest kompromisem między wytrzymałością a zasięgiem rzutu. Dodam, ze na tych wodach 0,16 powinno starczyć. Nie ma tam zbyt wiele zaczepów, zwalisk, ryba nie ma zbytnio gdzie uciekać. A jak zaczepisz przynętę to w spodniobutach właściwie wszędzie się dojdzie. Pewnie na innych odcinkach trzeba by było zastosować coś w przedziale0,20-0,22 ale na tym co Bartek łowi nie ma potrzeby. Tak mi się wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@W9 Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 Ok, dzięki za wyjaśnienie.Ja z wielkością przynęt nie schodzę poniżej 5cm. Żyłki jakie stosuję to minimum 0,20 a najczęściej jest to 0,22 uważam, że nie ma sensu schodzić niżej przy tej wielkości przynęt. Możliwe, że do woblerków 2-3cm taka żyłka była by za gruba i nie pracowały by one prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi