OloPe Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 Wobki na jakie ja łowię i Bartek też - to raczej kończą się na 4,5 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 Panowie, jak kropki po tarle przyjdą do siebie, to wtedy pokarzą co potrafią. Bezpieczną granicą będzie 0,20, no chyba że tam są same 20-30cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abarth7 Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 0,20 albo 0,22 nie jest troche za gruba do wobkow 5 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 0,20 albo 0,22 nie jest troche za gruba do wobkow 5 cm? zależy od woblera i agrafki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartekP Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 @Pablom jeśli pstrągi faktycznie dadzą czadu to pewnie szybko zweryfikuje to moje poglądy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 mam nadzieję, chociaż musze przyznać że sam czasami głupieje, np na jednej z pomorskich rzek w zeszłym roku łowiłem na 0,2 choć wiedziałem że w łowisku są trocie, na szczęście żadna nie wzięła- choć z drugiej strony szkoda <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaNdAcZ &#gt;&#lt;----*&#gt; Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 Ja od kilku sezonów nie schodze poniżej 0,22, na pstrągi używam żyłek w zakresie 0,22-0,25 miałem juz kilka ryb, które było bardzo ciężko utrzymać na żyłce tej grubości. Myślę, że jeśli w danym łowisku jest realna szansa na spotkanie z potokiem 50+ nie ma sensu schodzic poniżej 0,2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartekP Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 Łukasz na te Twoje pstrągi o których mówiłeś na zlocie to ja bym łańcuch założył A tak na poważnie to oczywiscie większy psrąg grubsza żyłka w zależności na co sie nastawiasz. Maialem zamiar w tym roku spedzic trochę czasu na Roztoczu i brałem pod uwagę wędkę do 21 gr i żyłka 0,22 najmarniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 No cóż, każdy jak widać ma jakieś swoje doświadczenia i w powiązaniu z wodą na której łowi stosuje żyłki takiej a nie innej średnicy. Dla mnie osobiście łowienie pstrągów nie ma nicwspólnego ze spinningowaniem paprochami, wobki których używammają nawet i 9cm (zależy to oczywiście od wody na której łowię)ale poniżej 5cm w zasadzie nie schodzę, czasami bardzo rzadko w lecie łowię na obrotówki 1 i 00 i małe 3-4cm wobki i w tym ostatnim przypadku stosuję żyłkę 0.18. Przy normalnym zimowym pstrągowaniu używam 0.25 a nawet 0.30, tu uwaga stosuję tylkożyłki które są bardzo miekkie najbardzej leży mi Berkley.Pozdro Jachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 Witam, Widze, ze niektorzy schodza z gruboscia zylki do nieprzyzwoitej granicy. 0.14 mm- wedlug mnie nadaje sie na polowy lipieni na sucha muche :D . Panowie szacunek dla ryby. Po co ma plywac z paszcza spieta pieknym woblerkiem? Ja wole miec zawsze mocniejszy zestaw niz za slaby. Rekordowe ryby o tym nie wiedza i zawsze przychodza w najmniej oczekiwanym momencie. Pozdrawiam, Bujo P.S. Tylko dzieki okoniowemu zestawowi z zylka 0.23 udalo mi sie wyholowac mojego najwiekszego pstraga. Nie sadze zeby ten rekord udalo mi sie juz pobic ale bede sie staral byc zawsze przygotowanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeah Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 Pamiętam jednego woblera zerwanego na Sanie. Łowiłem jednak bardzo słabą, zleżałą żyłką Sufixa, a wysoka woda nie pozwoliła na dojście do zaczepu i uwolnienie woblera. Przy normalnej wodzie na Sanie wleziesz praktycznie wszędzie. a na którym mniej więcej odcinku zaczynasz sezon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 Podczas mrozu im zimniej tym wyżej, najlepiej zacząć łowić od ujścia Hoczewki w dół (powyżej jest spec San). Gdy jest na plusie można łowić nawet ponizej Postołowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paskud pomorski Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 0,16?? 0,14??? monofil?? - chyba cza bedzie jakas pikiete na twardej zrobić zeby wprowadzili obowiazek stosowania na pstragowej wodzie zylki nie cienszej niz 0,20. Mialem w histori pare zerwan 0,22-0,25 (od trzydzestaka do piecdziesiataka) i kac dlugi... z kolei najwiekszego teczaka wytargalem na 0,25 po dobrych kilkudziesieciu (!!) minutach holu, ale 0,14?? to chyba na stawie z tuczem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abarth7 Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 Z czego wynika stosownie takich grubych żyłek na pstrągi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paskud pomorski Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 zwyczajnie z charakteru łowiska a co za tym idzie czesto charakteru holu i po prostu przyzwoitości. Pstrągi to nie testerzy sprzętu. Tu trzeba zdroworozsądkowo no i z szacunkiem dla zwierza szlachetnego. W życiu bym se nie wybaczyl ze akurat sie bawilem w dlubanie jakąś pajęczyną i akurat wział cwańszy zza badyla i po ptokach. Nawet na jętke na pomorskich rzekach nikt zdrowy na ciele i umyśle nie położy muchy na mniej jak 0,2 - a to coś znaczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taps Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 Paskudzie-San i rzeki pomorskie to zupełnie inne podejscie do tematu.Jak ktoś łowił lipienie na Sanie na żyłkę 0.08-0.10 to nie założy na pstrąga 0.20 lub grubszej.Ryba nie wejdzie w patyki, bo zabrała je duża woda.A na Pomorzu patyki usuwają tylko melioranci lub biznes kajakowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paskud pomorski Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 no dobra, San itp ma inne prawa. Ale i na niedalekim roztoczu sa rzeki podobne do pomorskich...inna sprawa jak lipien pójdzie to z mucha z jednym hakiem, a pstrag ze spietym kotwicą pyskiem... brrr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taps Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 A żeby było bardziej pstrągowo wrzucę z dzisiejszego wyjazdu.Rybki jeszcze anemiczne,zakąsił powolnie jak żółw wołowinkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paskud pomorski Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 ładny, gratki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rocky Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 Taps, gdzie rozrabiasz? <_< Jak boisz się zdradzić publicznie to skrobnij na priv Wypasiony, wcale nie wygląda na styczniowego.Ja na razie tylko trocie, gdybym miał wiecej czasu to może.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bassy Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 Gratuluję ryby . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pirania74 Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 Łowiłeś żyłką 0,14? Tak, wybrałem się na rekonesans i spodziewałem się, że jeśli coś chwycę to będzie to okonek lub klenik @PikeHunteR szczerze ci gratuluję PIERWSZEGO kropka Ja to dopiero połowię i na pewno EXTRA bo prawie 2 tygodnie na Kwisie i Bobrze Na pewno odwiedzę odcinek koło Dębowego Gaju no i Kwisę - jak da radę to nawet odwiedzę świętoszów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamP Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 Chcialem się przywitać i wtrącić swoje trzy grosze co do grubości żyłek, a mianowicie znam jednego z krakowskich wędkarzy, który na rzekach jury nie zchodzi z żyłką poniżej 0,35 i łowi kijem 3 m 20-50 g. Powiem szczerze, że chcialbym złapać takie rybki jak On. Ja osobiscie nie schodzę poniżej 0,22, a w lato 0,25 i nie mam problemu z połowem na male przynety wobki 3-8 cm, blaszki 1-2. Pozdro i gratuluję pięknych rybek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaNeK Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2008 Witam! wybieram się na pstrągi w sobote i niedziele, czy ktoś mógł by doradzić co pstrągi lubią o tej porze roku? ( poza woblerami pana Sławka ) chodzi mi o przynęte, barwe, rozmiar... bym był bardzo wdzięczny pozdrawiam Panek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamP Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2008 Żólte i biale twisterki i riperki dlugość 4-5 cm. A poza tym wszytsko w zależności od wody i lowiska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi