spigot Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2008 A żeby było bardziej pstrągowo wrzucę z dzisiejszego wyjazdu.Rybki jeszcze anemiczne,zakąsił powolnie jak żółw wołowinkę. Michał GRATULKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2008 Witam! wybieram się na pstrągi w sobote i niedziele, czy ktoś mógł by doradzić co pstrągi lubią o tej porze roku? ( poza woblerami pana Sławka ) chodzi mi o przynęte, barwe, rozmiar... bym był bardzo wdzięczny pozdrawiam Panek Po pierwsze (primo ), to na forum nie mam panowania więc Sławek jestem .Po drugie (też primo ), to każda przynęta bywa skuteczna. Wszystko zależy od wody i miejsca. Jedno co można stwierdzić, to fakt, że pstrągi w w tym okresie jakby częściej potrafią gustować w większych kąskach niż latem. Skuteczny więc będzie i wobler i guma (wpuszczana za zwałki, wleczona po dnie i na nim kładzona) i obrotówka... Tylko miej w pudełku i normalne wielkości przynęt i takie ze dwa, trzy cm większe. Obławiaj też dłużej potencjalne miejscówki, bo wcale nie musisz mieć brania w pierwszym rzucie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2008 Otóż to, dokładnie tak jak prawi Sławewk, szczególnie to dłuższeobławianie miejscówek jest ważne, kiedyś skusiłem kropka na postawionego na napływie zwałki wobka, który pracował prawie wmiejscu dobre 3-4min zanim nastąpiło branie.Pozdro Jachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bart7 Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2008 Witam,byłem na Bobrze na wskazanych przez Was miejscach. Niestety byłem przejazdem od 13,30 do 15,15. Byłem poniżej Marczowa, woda czysta i chyba niska. Ponieważ byłem pirwszy raz nad Babrem, nie byłem zbyt dobrze przygotowany na tak grubą wodę. Niestety nie złowiłem nic.pozdrawiamBartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
casso Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2008 a to mój kropasek z rozpoczęcia sezonu ... poza tym zanotowałem trzy wyjścia, jednego godnego uwagi i dwóch maluchów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaNeK Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2008 aha.... więc tak: przynęty większe ( od 6 cm do 9 będądobre? ) kolor żółty, biały powtarzać obławianie potencjalnych miejscówek zanotowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warciak Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2008 czy ktoś zna te wobki co to wogóle za ceny??? http://www.allegro.pl/item296508779_woblery_morel_team_z_ofe rty_przynet_pstragowych_.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2008 No są to killery, kumple z Krakowa na to łowili, ponoć warte swojej ceny.Ja bym wolał parę Sławkowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2008 Witam, Mam kilka sztuk w mojej kolekcji. Jakas szczegolna lownoscia sie nie wyroznily chociaz kilka ryb na nie zlapalem. Fakt ze ze wzgledu na ich cene nie wpuszczam ich w niebezpieczne miejsca :D Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2008 Kuba taki mój los, że mam miękkie serce i czasami sam nie mam na co łowić . Spokojnie coś się znajdzie - chyba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2008 czy ktoś zna te wobki co to wogóle za ceny??? http://www.allegro.pl/item296508779_woblery_morel_team_z_ofe rty_przynet_pstragowych_.html Dla mnie te woblery nie są warte tej ceny. Chyba że do obrazka na ścianę Miałem kilka i fakt wykonanie przepiękne ale wybijało niektóre na boki. Mi ta akcja nie pasuje. Może i producent przyłożył największą wagę do wyglądu ale za mało przyłożył się do konstrukcji by idealnie chodziły Nie wiem co Wy o tym myślicie, ale nie kolor i wykonanie jest ważne ale najważniejsza w woblerach jest ich praca i akcją. I tym woblerki łowią ryby Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rocky Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2008 Czasami właśnie wykładanie sie wobka na boki przy mocniejszym pociągnięciu decyduje o jego łowności.Ale wracając do sedna masz rację-wygląd łowi wędkarza, anie rybę. Cena z kosmosu.Pierwsze własnoręcznie zrobione wobki miałem w naturalnym kolorze balsy,tylko polakierowane-jakie były łowne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamP Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2008 Najważniejsza jest wiara w przynętę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2008 Popieram w 100% Kiedyś spacerowałem nad rzeką, obłowiłem wszystkie miejsca na wszystko i nic, zero. Pomyślałem pewnie nie biorą coś z ciśnieniem albo co innego Znalazłem starego padalca w pudełku - tak nazywam dobite stare woblery. Ale miałem na niego dużo ryb-wiara.Pierwszy rzut 40+ Pozdrawiam i już nie zanudzam bo to przecież wątek co do połowów pstrągów w 2008. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paskud pomorski Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2008 czy ktoś zna te wobki co to wogóle za ceny??? http://www.allegro.pl/item296508779_woblery_morel_team_z_ofe rty_przynet_pstragowych_.html nie znam tych woblerow poza tym ze sa na allegro za jakies kosmiczne kwoty. Ze zdjec wygladaja jak rekodzielo kazdego domoroslego rzezbiarza pstragowego - ktoz z nas nie robil woblerow?? Potem wiadomo - brak czasu itd wiec kupujemy gotowce. Jest mnostwo dopracowanych i dochuchanych modeli z produkcji seryjnych i drugie mnostwo dopracowanych rekodzieł o niebo lepiej wygladajacych niz te na fotach a o niebo tansze. Jesli jeszcze slysze ze wykladaja sie to juz normalnie oszustwo! Produkt w sprzedazy nie ma prawa sie wykladac, a jak chcemy zeby sie akurat wykladal to przeca kazdy wie jak to zrobic. MZ koles robi kase na klimacie ze namalowane skrzela, pletewki, i do tego drogie to przedobre musza byc, a tak naprawde wygladaja jak produkty rzezbiarskie pamiatkarskie z turystycznego spacerowego traktu. Dobrze wykończone to tam są chyba tylko kotwice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2008 czy ktoś zna te wobki co to wogóle za ceny??? http://www.allegro.pl/item296508779_woblery_morel_team_z_ofe rty_przynet_pstragowych_.htmlMam taką jedną sztukę, dostałem, nie używam- dla mnie jest zbyt mały. Nie widzę nic dziwnego w takich cenach- to w naszym kraju ceny przynęt ręcznie robionych, są postawione na głowie. Wszędzie na świecie przynęty wykonane ręcznie są ZNACZIE droższe od seryjnych klepańców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2008 Nie jestem pewien, ale sądzę, że są to wobki oklejane naturalną rybią skórą. Nawet jeśli tak, to cena mimo to z kosmosu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pafek Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2008 Tylko niektóre są oklejane, reszta ładnie pomalowane chyba lakierami do paznokci. mam jednego wypożyczonego od kolegi. Mały cierniczek, wykonanie bardzo ładne, praca jak na cierniczka może ciut za agresywna ale ok bo cierniczek koloru pomarańczowego - czyli prowokator.Przy mocnym pociągnięciu ciernik lekko się wykłada - nie wiem może to i zaleta ( macie jakieś doświadczenie z wykładającymi się wobkami i atakami pstrągów ?). Jeden z moich znajomych kupił kilka sztuk, i mówi, że modele pływające są zdecydowanie za lekkie, tonące są wmiarę obciążone. Co do ich skuteczności: na allegro były zdjęcia 50-tek 60-tek w towarzystwie tych wobków. Więc chyba są skuteczne Co do pstrągów, czy pstrągom szkodzą pjawki ? Widziałem takiego co był cały w pjawkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartekP Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2008 Łowiąc z kolegą na rzeczce pstrągi pokazałem koledzę owo cudo...-Widziałeś te woblerki??-Nieee-To zobacz mam tu takiego okonka, zobacz jak pracuje.Przepuscilem pod nogami woblerka aby zaprezentować jak pracuje. Nagle od dołu wyskoczył okoń i capnął okonka. Coś w nich musi być... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2008 Dzisiejszy krótki rekonesansik nad pstrągowymi odcinkami Regi przyniósł dwa kropki i jeden kontakt z grubszym kropkiem...niestety branie niezacięte ...jutro poprawka z rozrywki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fishbartek1 Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2008 Disiejszy z kwisy, miałem spotkanie z duuużym pstrągiem ale okazał sie lepszy narazie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2008 Dzisiaj we trzech obławialiśmy Skrodę. Efekt ... 2 siatki długości kilkunastu metrów na brzegu (wraz z martwymi rybami oraz szkieletami - ile czasu te siaty się tam moczyły??), jeszcze jedna siata ale na tyle mocno przytwierdzona do dna, że nie udało mi się jej wyciągnąć. Mnóstwo samołówek i 5 napotkanych robaczkarzy... ręcę opadają 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pafek Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2008 patu, piękna ta Rega, ładny odcinek leśny z sosnami i świerkami, dla mnie rzadki widok . urokliwy odcinek. fishbartek, pieknie wybarwiony kropasek i to chyba samiczka ? (krótki pysk bez haka) hlehle a podobno skroda należy do PGŁ i jest dobrze strzeżona, na to idą te wysokie składki, tymbardzije ręce opadają ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2008 hlehle a podobno skroda należy do PGŁ i jest dobrze strzeżona, na to idą te wysokie składki, tymbardzije ręce opadają ... Też tak słyszałem, dlatego tam pojechaliśmy. Niestety w dobrze strzeżonej rzece samołówki nie bedą zarastać glonami, bo szybko zostaną usunięte... Nie mówiąc już o siatach z któych sypią się szkielety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sith Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2008 Dzisiejszy krótki rekonesansik nad pstrągowymi odcinkami Regi przyniósł dwa kropki i jeden kontakt z grubszym kropkiem...niestety branie niezacięte ...jutro poprawka z rozrywki Te nasze północne kropki to już takie odpasione (pewnie dlatego, że zimy nie ma).Gratuluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi