Gość Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 Ja dopiero raczkuję, ale jest Salmo Club Białystok (z prezesem Przemkiem L. ( ksywka Lisu) oraz bardzo sympatycznymi braćmi Jędrkiem i Mateuszem G. na czele), grupa zapaleńców z muchówkami w dłoniach Ogólnie ciężko u nas się łowi na muchę ze względu na trzciny, oraz brak możliwości brodzenia na większości wodach, wyjątkiem jest Czarna Hańcza. Na jętce oczywiście trzciny nie powinny aż tak przeszkadzać Halo, halo nie tak skromnie. Chłopaki z Salmo Clubu bardzo często łowią na muchę na Podlasiu. Teraz to czesanie streamerem- 6 stopień tonięcia + często lead core, trzciny przeszkadzają mniej niż krzaki .Kiedyś drużyna muszkarzy z Białego stała nawet na pudle na MP, a Mateusz i Jędrek zdobywali tytuły na MP juniorów. Prócz tego Salmo Club to bardzo fajni ludzie- tacy żyją tylko na wschodzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Efex Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 Cześć wszystkim Nawet nie wiecie jak bardzo cierpiałem czytając te wszystkie raporty z pstrągowych rzeczek i nie mogąc samemu chwycić za wędkę.. niestety poważna kontuzja kolana i bezlitosny werdykt lekarzy (operacja) to coś czego nikomu nie życzę.. Ale w ten weekend udało się w końcu! Przyjaciele namówili mnie na wypad i pokuśtykałem nad rzekę.. Na początku Tomek łowi grubaska 42cm, potem ja 30taka, jest kilka wyjść.. Jak ja to lubię! Na lince oczywiście mój ukochany Executor... Po 2 godzinach spuszczam wobka pod wielką zwałkę i widzę wielki błysk ryby ponad 60 cm.. tnę i jest! Kołowrotek gra, wchodzę od razu do wody ale ryba idzie jak lokomotywa pod w korzenie i po kilkunastu sekundach stoję na środku rzeki z głupią miną.. To jest moc! Chciałbym zobaczyć walkę z taką rybą na pstrągowym zestawie castingowym.. Mój zestaw jest naprawdę mocny, ale tutaj nie miałem nic do powiedzenia.. Po kilku godzinach dochodzę do zakrętu z wymytą dziurą pod przeciwległym brzegiem.. Pierwszy rzut i widzę błysk ryby startującej do wobka.. zdążyłem powiedzieć do stojąceg nieopodal kolegi „Mateusz – zobacz!” i nastąpił atak.. pstryknięcie w wobka, zacięcie i pusto.. pudło.. Co za pech.. jednego dnia spotykam 2 ryby, których mogę już nie zobaczyć do końca sezonu i obie stracone.. Proforma wykonuję identyczny rzut i ryba wychodzi jeszcze raz i atakuje w taki sam sposób! Tym razem zacinam pewnie i czuję opór! Ryba próbuje wrócić do swojej dziury, ale nie ma na to szans.. Nowa wędka spisuje się świetnie! Kilka odjazdów ale nie mija minuta i piękny samiec jest mój. Miara pokazuje 50cm, grubas na oko blisko 1,5 kg.. Kilka fotek i wraca do wody!Fota taka sobie bo aparat zastrajkował,ale będę miał lepsze z drugiego aparatu.. Życzę wszystkim takiego otwarcia sezonu. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 (...) Chciałbym zobaczyć walkę z taką rybą na pstrągowym zestawie castingowym.. (...) Pozdrawiam serdecznieMusisz jeździć z castingiem, albo castingowcami . Jak zobaczysz mojego kijka pstrągowego to pogadamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Efex Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 @Sławek - trzymam za słowo i liczę na wspólną wyprawę... Muszę w końcu zobaczyć jak to się robi.. Człowiek uczy się przez całe życie! Jaką długość ma Twoja wędka? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 No Efex, już się zaczynałem martwić o Ciebie , ale widzę, że wszystko skończyło się dobrze . Przepiękny pstrągal!!!Zyczę Ci szybkiego powrotu do pełnej formy. P.S. Co to za nowy kijek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soja Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 @Efex, piękna ryba - gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Efex Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 No Efex, już się zaczynałem martwić o Ciebie , ale widzę, że wszystko skończyło się dobrze . Przepiękny pstrągal!!!Zyczę Ci szybkiego powrotu do pełnej formy. P.S. Co to za nowy kijek? Sam już się zacząłem martwić o siebie Kij to HM69 Trout. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 4 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 Efex,Nie ma to żadnego znaczenia. Sa różne zestawy castingowe. Jedne szkoły promują casting pstrągowy w wersji UL (4lb ) - sam przyznasz chyba, że niewiele ma to wspólnego z prawdziwym wędkarstwem; druga ... ta, którą ja osobiście wyznaję mocniejsze wędki - na tą rzekę 16lb nie jest zbyt dużo. Osobiście czekam na taką rybę Dam znać co z tego wyjdzie ale ... skoro na moją wędkę wyskakiwały bolenie ponad 70 cm z pełnego nurtu, a poprzedni właściciel ciągał nią szczupaki i sandacze na klatę ... powinno się chyba udać PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 Piękny kropek Efex, gratuluję...Piękna rekompensata za czas absencji . Pozdrawiam i życzę szybkiego powrotu do 100% zdrowia...wtedy to kropki będą miały już pozamiatane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 Gratuluje Efex! W końcu !!! Piękny kropas, nie ma co, te kolorki, brzuszek jeszcze raz gratuluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeeS Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 To był rzeczywiście udany weekend. Efex, nie wspomniał, że drugiego dnia dołowili z Mateuszem kilka trzydziestaków i chyba 2 czterdziestaki. Wszystko na Executory siódemki i piątki prowadzone dynamicznie na tradycyjnych kijach spinningowych. Pozdrawiam PSMam nadzieję, że moje zdjęcia uda mi się dzisiaj włożyć na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 @Sławek - trzymam za słowo i liczę na wspólną wyprawę... Muszę w końcu zobaczyć jak to się robi.. Człowiek uczy się przez całe życie! Jaką długość ma Twoja wędka? PozdrawiamMa w granicach 180 cm i moc nominalną blank przed przycięciem... podam na priv.Wspólna wyprawa oki , ale ostrzegam, że ja też ciągle się uczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 Efex - piękny Gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 @Sławek - trzymam za słowo i liczę na wspólną wyprawę... Muszę w końcu zobaczyć jak to się robi.. Człowiek uczy się przez całe życie! Jaką długość ma Twoja wędka? PozdrawiamMa w granicach 180 cm i moc nominalną blank przed przycięciem... podam na priv.Wspólna wyprawa oki , ale ostrzegam, że ja też ciągle się uczę Witam, Fajnie sie zapowiada: spinning kontra casting; woblery Salmo kontra Slawkowe rekodziela <_< <_< <_< Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Efex Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 @Remek - w takim razie wszystko powinno być dobrze @Patu - dzięki, ale spod noża i tak nie ucieknę.. mam tylko nadzieję, że do tego czasu uda mi się jeszcze złowić jakąś rybkę.. @Mifek - dzięki. Czy Ty dostałeś mojego maila bo coś nie mam odpowiedzi? @TeeS - dzięki za doborowe towarzystwo. O innych rybkach wspomnę oczywiście, jak uda mi się wywołać fotki @Sławek - pomimo najszczerszych chęci nie wyobrażam sobie jak można w krótkim czasie wymanewrować dużą rybę ze zwałki tak krótkim kijem. Nie wiem też jak można poprowadzić wobka nad zwałką i pomiędzy przytopionymi gałęziami.. Ja łowię kijami 2,4 i 2,55 a często brakuje mi długości, aby poprowadzić przynętę tak jak bym sobie wymarzył.. Ale dość o sprzęcie - niech każdy łowi tak jak chce i lubi i czerpie z tego przyjemność! HOWGH! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 4 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 @Remek - w takim razie wszystko powinno być dobrze Efex, też mi się tak wydaje ale ... jak nie będzie dobrze to na 100% oficjalnie to obwieszczę. Dla mnie najważniejsze jest wędkarstwo ... a to czy będzie castingiem czy spinningiem ma drugoplanowe znaczenie ... choć wolałbym castingiem Życzę powrotu do zdrowia! A ... zapomniałem - gratulacje pięknej ryby! PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 Gratki @Efex piekny kropas, nie ma co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adis Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 @Eftex, gratuluję, przepiękny kropas a i kija porządnie ochrzciłeś. Życzę dużo zdrowia i czekam na kolejne, co w Twoim przypadku to tylko kwestia czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amitaf Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 @EfexPiękny kropek. Szczere gratulacje. O odjazdach i spięciach coś wiem... Adrenalinka, że skok na Bangi nie dostarcza takich doznań Pozdrawiam i spoko z kijkiem czasem tak bywa, niezależnie od sprzętu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajakub Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 Kropek śliczny Wypasiona ta 50, u mnie letnie czasem nie wyglądają tak ładnie.I oczywiście życzę powrotu do zdrowia W niedzielę byłem i ja tym razem z muchówką.Akurat trafiłem na dobry dzień, jeden wyjęty i 2 ryby spięte.Nie mogę się cholera oduczyć nawyku zacinania ryb kijem co przy muszce skutkuje spięciem sie pstraga po średnio 2 szarpnięciu.Przetestowałem też przy okazji kij na 43cm pstruchu.I stwierdzam że hol rybki na muchówce to jest to Nie wiem tylko co jest grane ale mięciutki kij + sztywny sznur strasznie prowokuje pstrągi do skakania.Ale w całej tej zabawie to jest chyba najfajniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pafek Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 Gratulacje Efex. Ładne ma kolory. Życzę zdrowia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanio Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 Pstragal pierwsza klasa jak narazie to ja o takim moge pomarzyc a i zdrowka zycze zebys mial siele na dalsze wypady nad wode Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trout Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 Efex gratulacje .Piękny pstrągal Ja też tak chcę pojechać raz a konkretnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roman Pietrzak Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 @Efex,podaj nazwę rzeki, gdzie są takie pstrągi. W końcu 60cm i 50cm w tak krótkim okresie czasu to nie w kij dmuchał. Tam muszą po prostu być ryby..., i pewnie biorą na wszystko.Czekam niecierpliwie.Roman. I Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanio Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 Oj roman nie licz na to ze ktos ci poda nazwe dobrej rybnej rzeczki bo zaraz wszyscy sie dowiedza i w pol roku z rzeczki zostana wspomnienia oraz piekne sciezki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi