Skocz do zawartości

Pstrągi 2008

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Ja dopiero raczkuję, ale jest Salmo Club Białystok (z prezesem Przemkiem L. ( ksywka Lisu) oraz bardzo sympatycznymi braćmi Jędrkiem i Mateuszem G. na czele), grupa zapaleńców z muchówkami w dłoniach :D Ogólnie ciężko u nas się łowi na muchę ze względu na trzciny, oraz brak możliwości brodzenia na większości wodach, wyjątkiem jest Czarna Hańcza.

Na jętce oczywiście trzciny nie powinny aż tak przeszkadzać :D

Halo, halo nie tak skromnie. Chłopaki z Salmo Clubu bardzo często łowią na muchę na Podlasiu. Teraz to czesanie streamerem- 6 stopień tonięcia + często lead core, trzciny przeszkadzają mniej niż krzaki :D.Kiedyś drużyna muszkarzy z Białego stała nawet na pudle na MP, a Mateusz i Jędrek zdobywali tytuły na MP juniorów. Prócz tego Salmo Club to bardzo fajni ludzie- tacy żyją tylko na wschodzie :D .

Cześć wszystkim

Nawet nie wiecie jak bardzo cierpiałem czytając te wszystkie raporty z pstrągowych rzeczek i nie mogąc samemu chwycić za wędkę.. :( niestety poważna kontuzja kolana i bezlitosny werdykt lekarzy (operacja) to coś czego nikomu nie życzę..

Ale w ten weekend udało się w końcu! Przyjaciele namówili mnie na wypad i pokuśtykałem nad rzekę..

Na początku Tomek łowi grubaska 42cm, potem ja 30taka, jest kilka wyjść.. Jak ja to lubię! Na lince oczywiście mój ukochany Executor... Po 2 godzinach spuszczam wobka pod wielką zwałkę i widzę wielki błysk ryby ponad 60 cm.. tnę i jest! Kołowrotek gra, wchodzę od razu do wody ale ryba idzie jak lokomotywa pod w korzenie i po kilkunastu sekundach stoję na środku rzeki z głupią miną.. To jest moc! Chciałbym zobaczyć walkę z taką rybą na pstrągowym zestawie castingowym.. :unsure: Mój zestaw jest naprawdę mocny, ale tutaj nie miałem nic do powiedzenia..

Po kilku godzinach dochodzę do zakrętu z wymytą dziurą pod przeciwległym brzegiem.. Pierwszy rzut i widzę błysk ryby startującej do wobka.. zdążyłem powiedzieć do stojąceg nieopodal kolegi „Mateusz – zobacz!” i nastąpił atak.. pstryknięcie w wobka, zacięcie i pusto.. pudło.. Co za pech.. jednego dnia spotykam 2 ryby, których mogę już nie zobaczyć do końca sezonu i obie stracone.. Proforma wykonuję identyczny rzut i ryba wychodzi jeszcze raz i atakuje w taki sam sposób! Tym razem zacinam pewnie i czuję opór! Ryba próbuje wrócić do swojej dziury, ale nie ma na to szans.. Nowa wędka spisuje się świetnie! Kilka odjazdów ale nie mija minuta i piękny samiec jest mój. Miara pokazuje 50cm, grubas na oko blisko 1,5 kg.. Kilka fotek i wraca do wody!

http://zanderix.epwik.com.pl/salmo/efex/kropek_jpl.jpg

Fota taka sobie bo aparat zastrajkował,ale będę miał lepsze z drugiego aparatu..

Życzę wszystkim takiego otwarcia sezonu. B)

Pozdrawiam serdecznie

No Efex, już się zaczynałem martwić o Ciebie :D , ale widzę, że wszystko skończyło się dobrze :mellow: . Przepiękny pstrągal!!!

Zyczę Ci szybkiego powrotu do pełnej formy.

P.S. Co to za nowy kijek?

Sam już się zacząłem martwić o siebie :lol:

Kij to HM69 Trout.

Pozdrawiam

Efex,

Nie ma to żadnego znaczenia. Sa różne zestawy castingowe. Jedne szkoły promują casting pstrągowy w wersji UL (4lb :lol:) - sam przyznasz chyba, że niewiele ma to wspólnego z prawdziwym wędkarstwem; druga ... ta, którą ja osobiście wyznaję mocniejsze wędki - na tą rzekę 16lb nie jest zbyt dużo. Osobiście czekam na taką rybę :D Dam znać co z tego wyjdzie ale ... skoro na moją wędkę wyskakiwały bolenie ponad 70 cm z pełnego nurtu, a poprzedni właściciel ciągał nią szczupaki i sandacze na klatę ... powinno się chyba udać

Pozdrawiam

Remek

To był rzeczywiście udany weekend.

Efex, nie wspomniał, że drugiego dnia dołowili z Mateuszem kilka trzydziestaków i chyba 2 czterdziestaki. Wszystko na Executory siódemki i piątki prowadzone dynamicznie na tradycyjnych kijach spinningowych.

Pozdrawiam

PS

Mam nadzieję, że moje zdjęcia uda mi się dzisiaj włożyć na forum.

@Sławek - trzymam za słowo i liczę na wspólną wyprawę... Muszę w końcu zobaczyć jak to się robi.. Człowiek uczy się przez całe życie!

Jaką długość ma Twoja wędka?

Pozdrawiam

Ma w granicach 180 cm i moc nominalną blank przed przycięciem... podam na priv.

Wspólna wyprawa oki :D, ale ostrzegam, że ja też ciągle się uczę :D

@Sławek - trzymam za słowo i liczę na wspólną wyprawę... Muszę w końcu zobaczyć jak to się robi.. Człowiek uczy się przez całe życie!

Jaką długość ma Twoja wędka?

Pozdrawiam

Ma w granicach 180 cm i moc nominalną blank przed przycięciem... podam na priv.

Wspólna wyprawa oki :D, ale ostrzegam, że ja też ciągle się uczę :D

Witam,

Fajnie sie zapowiada: spinning kontra casting; woblery Salmo kontra Slawkowe rekodziela <_< <_< <_<

Bujo

@Remek - w takim razie wszystko powinno być dobrze :D

@Patu - dzięki, ale spod noża i tak nie ucieknę.. :( mam tylko nadzieję, że do tego czasu uda mi się jeszcze złowić jakąś rybkę..

@Mifek - dzięki. Czy Ty dostałeś mojego maila bo coś nie mam odpowiedzi? B)

@TeeS - dzięki za doborowe towarzystwo. O innych rybkach wspomnę oczywiście, jak uda mi się wywołać fotki :mellow:

@Sławek - pomimo najszczerszych chęci nie wyobrażam sobie jak można w krótkim czasie wymanewrować dużą rybę ze zwałki tak krótkim kijem. Nie wiem też jak można poprowadzić wobka nad zwałką i pomiędzy przytopionymi gałęziami.. Ja łowię kijami 2,4 i 2,55 a często brakuje mi długości, aby poprowadzić przynętę tak jak bym sobie wymarzył.. Ale dość o sprzęcie - niech każdy łowi tak jak chce i lubi i czerpie z tego przyjemność! HOWGH! B)

@Remek - w takim razie wszystko powinno być dobrze :D

Efex, też mi się tak wydaje ale ... jak nie będzie dobrze to na 100% oficjalnie to obwieszczę. Dla mnie najważniejsze jest wędkarstwo ... a to czy będzie castingiem czy spinningiem ma drugoplanowe znaczenie ... choć wolałbym castingiem :D

Życzę powrotu do zdrowia! A ... zapomniałem - gratulacje pięknej ryby!

Pozdrawiam

Remek

Kropek śliczny ;)

Wypasiona ta 50, u mnie letnie czasem nie wyglądają tak ładnie.

I oczywiście życzę powrotu do zdrowia

W niedzielę byłem i ja tym razem z muchówką.

Akurat trafiłem na dobry dzień, jeden wyjęty i 2 ryby spięte.

Nie mogę się cholera oduczyć nawyku zacinania ryb kijem co przy muszce skutkuje spięciem sie pstraga po średnio 2 szarpnięciu.

Przetestowałem też przy okazji kij na 43cm pstruchu.

I stwierdzam że hol rybki na muchówce to jest to :mellow:

Nie wiem tylko co jest grane ale mięciutki kij + sztywny sznur strasznie prowokuje pstrągi do skakania.

Ale w całej tej zabawie to jest chyba najfajniejsze ;)