Skocz do zawartości

Pstrągi 2008

admin

Rekomendowane odpowiedzi

W Polsce są już dwie takie rzeki, a przynajmniej ich odcinki: spec San i górna Wisła. Od początku tego roku działa łowisko specjalne na Dunajcu. Powstało też kilka odcinków rzek z obowiązującym C&R. Chyba coś się powoli zaczyna zmieniać.

Jest jeszcze Raba, wystartowno też na Łupawie i bodajże jest odcinek Redy (pewnie @Rocky wie coś więcej).

Cała Reda jest w tej chwili łowiskiem specjalnym. Niestety PZW poczuwa się tu tylko do ustalania opłat i wydawania zarządzeń, a całą(prawie) robotę wykonuje garstka zapaleńców. Odcinek od cementowni w Wejherowie do mostu krokowskiego jest matecznikiem lipienia-nie wolno zabierać ani posiadać przy sobie (złowionych na innym odcinku) lipieni, zakaz brodzenia(tarliska troci).Szczegółów nie podejmuję się w tej chwili podawać ,bo jestem w pracy i nie mam dostepu do materiałów a nie pamiętam wszystkiego.Na stronie PZW Gdańsk też ciężko się doszukać wszystkiego.

A swoją drogą to Gdańsk ma chyba najbardziej skomplikowany system opłat w Polsce ,o cenach nie wspomnę.

http://www.pzw.gda.pl/content/view/21/31/

Witam,

@Pablom

Robie juz od dawna :D :D :D Ty masz wieczne zaproszenie :D :D :D

Szkoda ze jak byles w Ladku wial tam za silny wiatr bo bylo by co robic z aparatem.

Fakt jest taki ze tylko nieliczne ryby sa fotografowane. Szkoda czasu i tych pieknych stworzen wiec w wiekszosci sa wypuszczene jeszcze w wodzie. Bez jakis cudownych przynet w pysku, bez zbednych zblizen. Jesli tylko sie da stajemy w wodzie z odchaczona juz ryba bo gdy sie wyslizgnie przypadkiem to laduje znowu w swoim zywiole <_< <_< <_<

Sorki za off topa. Nastepnym razem obiecuje dobre zdjecia angielskich pstragali :D :D :D

Bujo

No tak @Sith, teraz po tych kilku latach zarybień, coraz częściej trafiają się takie hybrydy. Bo z budowy ciała i ubarwienia to ta Twoja rybka, wypisz wymaluj łosoś.

Pozdro Jachu

PS ja myślę, że to dzieje się w ośrodkach zarybieniowych gdzie dochodzi do pomieszania materiału zarybieniowego

Z tego co się słyszy bardziej na centrum Polski już widać wiosnę.

W niedzielę wyskoczyłem na dolną Kwisę bliżej LUBUSKIEGO.

Kiedy ruszałem od siebie miałem w samochodzie na termometrze -10 C , po przyjeździe na miejsce nad rzekę + 2 C.

Faktycznie czuć wiosnę po spacerze po rzece widać że już tuż tuż.

Wszystko ładnie pięknie. Przez 4 godziny nie miałem kontaktu z rybą .Zastanawiam się co się dzieje , czyżby zaczął się okres gdzie wobler nie jest tak skuteczny jak streamer czy blaszka ? Trochę za wcześnie. Zauważyłem w tym roku że w ogóle brania są sporadyczne i wymuszone coś tu nie gra. Łowiłem w najlepszych o tej porze roku godzinach 10.00-15.00 byłem w 3 różnych miejscach i nawet kontaktu.

Zawsze początkiem dobrych brań i żeru pstrąga jest oznaka wychodzących z piachu minogów. Przyznam jeszcze ich nie widziałem.

Ciężko jest przez te zmiany w pogodzie określić czy to już czy jeszcze nie pora. Wydaje mi się że trzeba jeszcze poczekać.

post-677-1348913772,6356_thumb.jpg

post-677-1348913772,693_thumb.jpg