Skocz do zawartości

Pstrągi 2008

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Do Paskud Pomorski - Masz problem z kilogramowymi nimfami? Podjedź na Podhale - Górale wytłumaczą Ci technikę wędkowania i finezję tej metody. Wielu sobie chwali...

Pozostałe też są ok. Finezja? - o tym decyduje wędkarz i jego technika, nawet posługując się kilogramową nimfą...

Pozdrawiam

Tia muszka to jest to. Żadne tam kilogramowe nimfy a sucha albo wyższa jazda - mokra - poezja :D . Dla odmiany - wczoraj ukręcony streamerek - Red Badger :D .

Sezon wkrótce sie otworzy - może skusi jakiegoś pstrongala? :D

świetny streamer ten model i profesor z zielonym fluo tułowiem również jest bardzo łowny na wiosnę

post-677-1348913836,0955_thumb.jpg

Ja nic nigdzie NIE WKRĘCAŁEM, zawsze łapałem na mokro mokrą muchą szczególnie w cieniu Mistrza Śp. Guta z Krakowa na Dunajcu.

Nestor po wprowadzeniu przez Zakopiańczyków w latach siedemdziesiątych dolnej nimfy, która w tamtym czasie była całkowitą nowością dla świata muszkarstwa w Europie również sięgnął po tą jak na owe czasy nowatorską metodę. Jest ona ani lepsza ani gorsza od suchej, mokrej, puchowca, itd.

Licytowanie się o uznanie danej metody jest bezsensowne...

Pozdrawiam

oczywiście że nie ma co sie licytować i nie o to chodzi. Przecież zawsze zawodnicy na mistrzostwach którzy mają za zadanie nałowić jak najwięcej będą po co innego sięgać niż przy rekreacyjnym łowieniu. W końcu nie sama ryba jest najważniejsza i nie trzeba jest zawsze wyciągąć z najgłębszego doła :D Uważam że muszka jest pięknym uzupełnieniem spina albo też naodwrót. Znam ludzi którzy tylko i wyłącznie muszka i ... i wcale się im nie dziwie.

spigot - zgrabna mucha, smaczne kolorsy :D

W czasach gdy zaczynałem swoją przygodę z muszkarstwem podstawą łapania pstrąga i lipienia była mokra mucha. Bazując na literaturze Wyganowskiego szlifowało się technikę. Podstawowym kijem były klejonki. Kompozyty - nikt nie słyszał. Z pozycji czasu i doświadczenia twierdzę iż każda metoda jest dobra. Suchą i mokrą wielu preferuje ze względu na swoją widowiskowość, lekkość, zasięg rzutu. Ja również miałem okres chodzenia z mokrą. Dzisiaj przy wielkiej presji nad wodą, wolę przystanąć nad dołkiem i sprawdzić co w nim siedzi. Tylko duża i ciężka nimfa pozwoli mi to uzyskać. Szanuję i podziwiam wyczyny ekwiblirystyczne wielu muszkarzy, jednak poza widowiskowością zjawiska skuteczność mają niską. Czasy gdy oczkowania na płani były powszechne dawno minęły. Szkoda... Każda metoda jest dobra. Temperament wędkarza decyduje o preferencjach. Ja swoje z powietrza i toni już zaliczyłem, od prawie trzydziestu lat szukam przy dnie.

Pozdrawiam

Właśnie dojechałem do domu - u mnie jeden 33cm oraz szczupak, który popłynął z wobkiem :( Łukasz dziś miał 0, jednak zawdzięczam mu mojego kropka. Najpierw dałem mu raczka Mann's - brązowy. Później Łukasz mówi, że nie potrzebuje go i że ja mogę sobie nim porzucać No to heja... pierwsza miejscówka - głęboka rynna - Łukasz mówi - łów, ja pójdę dalej i z tego darowanego miejsca padł pstrąg :o Tata Łukasza dostał 2 potokowce :D Mój 33cm potok :D

http://images32.fotosik.pl/190/020c55fb473acc59.jpg

http://images24.fotosik.pl/183/a4ac4440e390cf15.jpg

Dzięki - już po nałożeniu na agrafkę pierwszego raczka - wiedziałem że to jest to i powiedziałem do Łukasza - następnym razem biorę kij 1-7g i kupuję nowe raczki, żabki i będę działał :D Bardzo mi się spodobało takie łowienie - łowiłem tak skacząc po dnie, przez co straciłem trochę gumek :( Chwilę później dostałem pstrąga :mellow:

Święta wraz z rodzinką spędzone nad morzem, a że dostałem namiar od forumowego kolegi :mellow: na płynący nieopodal ciurek, postanowiłem zabrać zestawik pstrągowy. Pogoda nie napawała optymizmen, woda tym bardziej ( beradzo wysoka i w niektórych miejscach poza korytem). Ale efekty myzlę, że dobre ( szczególnie, że to pierwszy rekonesans nad ta wodą), 48cm, 40cm i jeden mniejszy :mellow:

post-286-1348913836,8735_thumb.jpg

Święta wraz z rodzinką spędzone nad morzem, a że dostałem namiar od forumowego kolegi :mellow: na płynący nieopodal ciurek, postanowiłem zabrać zestawik pstrągowy. Pogoda nie napawała optymizmen, woda tym bardziej ( beradzo wysoka i w niektórych miejscach poza korytem). Ale efekty myzlę, że dobre ( szczególnie, że to pierwszy rekonesans nad ta wodą), 48cm, 40cm i jeden mniejszy :mellow:

piękne kropasy Patryk, Ty to masz czutkę na nie... chyba następnym razem zamiast łowić będę za Tobą chodzić i Cię obserwować B)

piękne kropasy Patryk, Ty to masz czutkę na nie... chyba następnym razem zamiast łowić będę za Tobą chodzić i Cię obserwować B)

hehe :lol:, będę uciekał :lol: :mellow:

hehe... ;) Ja już na temat pstrągów tego Pana Patryka sie wypowiedałem prywatnie... :mellow: brak słow.... :unsure:

Łukasz przestań marudzić :lol: bo Ci normalnie czegoś nie wyślę przed majem :mellow: <_< , a za tego pana to masz żółtą kartkę... co ja, tak staro wyglądam :unsure: