Andrzej Stanek Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2008 Do Paskud Pomorski - Masz problem z kilogramowymi nimfami? Podjedź na Podhale - Górale wytłumaczą Ci technikę wędkowania i finezję tej metody. Wielu sobie chwali...Pozostałe też są ok. Finezja? - o tym decyduje wędkarz i jego technika, nawet posługując się kilogramową nimfą... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pirania74 Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 Dziś na 3 godzinki wyskoczyłem nad Kwisę na odcinek Nawojów - Nowogrodziec - wynik - jedno wyjśćie takiego, ot 30-35 cm Sypało śniegiem Scenaria piękna Szkoda że rybki nie współpracowały Woda w Kwisie bardzo klarowna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paskud pomorski Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 ja mam problem? - można powiedzieć że 15 lat temu mialem gdy kondora północy wkręcałem gdzie sie da. Tera mam inne spojrzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spigot Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 Tia muszka to jest to. Żadne tam kilogramowe nimfy a sucha albo wyższa jazda - mokra - poezja . Dla odmiany - wczoraj ukręcony streamerek - Red Badger .Sezon wkrótce sie otworzy - może skusi jakiegoś pstrongala? świetny streamer ten model i profesor z zielonym fluo tułowiem również jest bardzo łowny na wiosnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 Ja nic nigdzie NIE WKRĘCAŁEM, zawsze łapałem na mokro mokrą muchą szczególnie w cieniu Mistrza Śp. Guta z Krakowa na Dunajcu.Nestor po wprowadzeniu przez Zakopiańczyków w latach siedemdziesiątych dolnej nimfy, która w tamtym czasie była całkowitą nowością dla świata muszkarstwa w Europie również sięgnął po tą jak na owe czasy nowatorską metodę. Jest ona ani lepsza ani gorsza od suchej, mokrej, puchowca, itd.Licytowanie się o uznanie danej metody jest bezsensowne... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paskud pomorski Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 oczywiście że nie ma co sie licytować i nie o to chodzi. Przecież zawsze zawodnicy na mistrzostwach którzy mają za zadanie nałowić jak najwięcej będą po co innego sięgać niż przy rekreacyjnym łowieniu. W końcu nie sama ryba jest najważniejsza i nie trzeba jest zawsze wyciągąć z najgłębszego doła Uważam że muszka jest pięknym uzupełnieniem spina albo też naodwrót. Znam ludzi którzy tylko i wyłącznie muszka i ... i wcale się im nie dziwie. spigot - zgrabna mucha, smaczne kolorsy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 W czasach gdy zaczynałem swoją przygodę z muszkarstwem podstawą łapania pstrąga i lipienia była mokra mucha. Bazując na literaturze Wyganowskiego szlifowało się technikę. Podstawowym kijem były klejonki. Kompozyty - nikt nie słyszał. Z pozycji czasu i doświadczenia twierdzę iż każda metoda jest dobra. Suchą i mokrą wielu preferuje ze względu na swoją widowiskowość, lekkość, zasięg rzutu. Ja również miałem okres chodzenia z mokrą. Dzisiaj przy wielkiej presji nad wodą, wolę przystanąć nad dołkiem i sprawdzić co w nim siedzi. Tylko duża i ciężka nimfa pozwoli mi to uzyskać. Szanuję i podziwiam wyczyny ekwiblirystyczne wielu muszkarzy, jednak poza widowiskowością zjawiska skuteczność mają niską. Czasy gdy oczkowania na płani były powszechne dawno minęły. Szkoda... Każda metoda jest dobra. Temperament wędkarza decyduje o preferencjach. Ja swoje z powietrza i toni już zaliczyłem, od prawie trzydziestu lat szukam przy dnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 Właśnie dojechałem do domu - u mnie jeden 33cm oraz szczupak, który popłynął z wobkiem Łukasz dziś miał 0, jednak zawdzięczam mu mojego kropka. Najpierw dałem mu raczka Mann's - brązowy. Później Łukasz mówi, że nie potrzebuje go i że ja mogę sobie nim porzucać No to heja... pierwsza miejscówka - głęboka rynna - Łukasz mówi - łów, ja pójdę dalej i z tego darowanego miejsca padł pstrąg Tata Łukasza dostał 2 potokowce Mój 33cm potok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 Pełnia szczęścia jak widzę. Maćku gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 Dzięki - już po nałożeniu na agrafkę pierwszego raczka - wiedziałem że to jest to i powiedziałem do Łukasza - następnym razem biorę kij 1-7g i kupuję nowe raczki, żabki i będę działał Bardzo mi się spodobało takie łowienie - łowiłem tak skacząc po dnie, przez co straciłem trochę gumek Chwilę później dostałem pstrąga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanio Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 Gratulacje kropa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 Święta wraz z rodzinką spędzone nad morzem, a że dostałem namiar od forumowego kolegi na płynący nieopodal ciurek, postanowiłem zabrać zestawik pstrągowy. Pogoda nie napawała optymizmen, woda tym bardziej ( beradzo wysoka i w niektórych miejscach poza korytem). Ale efekty myzlę, że dobre ( szczególnie, że to pierwszy rekonesans nad ta wodą), 48cm, 40cm i jeden mniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanio Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 fiu fiu taki wynik na nieznanej wodzie to juz cos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 ... i jeszcze jedna fotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 Łukasz mi mówił - brawo kapitalny pstrąg My dzisiaj... sam widzisz wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirat Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 @patu28 gratulować, gratulować szczególnie tem pierwszy grubasek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
traker Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 Ładne pstrągi, na Inie nic, ale byłem tylko chwilkę porzucać i popatrzeć na rzekę - brak czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
casso Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 Święta wraz z rodzinką spędzone nad morzem, a że dostałem namiar od forumowego kolegi na płynący nieopodal ciurek, postanowiłem zabrać zestawik pstrągowy. Pogoda nie napawała optymizmen, woda tym bardziej ( beradzo wysoka i w niektórych miejscach poza korytem). Ale efekty myzlę, że dobre ( szczególnie, że to pierwszy rekonesans nad ta wodą), 48cm, 40cm i jeden mniejszy piękne kropasy Patryk, Ty to masz czutkę na nie... chyba następnym razem zamiast łowić będę za Tobą chodzić i Cię obserwować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 Święta wraz z rodzinką spędzone nad morzem, a że dostałem namiar od forumowego kolegi na płynący nieopodal ciurek, postanowiłem zabrać zestawik pstrągowy. Pogoda nie napawała optymizmen, woda tym bardziej ( beradzo wysoka i w niektórych miejscach poza korytem). Ale efekty myzlę, że dobre ( szczególnie, że to pierwszy rekonesans nad ta wodą), 48cm, 40cm i jeden mniejszy piękne kropasy Patryk, Ty to masz czutkę na nie... chyba następnym razem zamiast łowić będę za Tobą chodzić i Cię obserwować hehe , będę uciekał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
heniutek Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 Super!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniak Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 Gratuluję Patu pstrągów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dero1990 Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 hehe... Ja już na temat pstrągów tego Pana Patryka sie wypowiedałem prywatnie... brak słow.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2008 Gratki Patryk, niezły rekonesans, nie ma co ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2008 hehe... Ja już na temat pstrągów tego Pana Patryka sie wypowiedałem prywatnie... brak słow.... Łukasz przestań marudzić bo Ci normalnie czegoś nie wyślę przed majem <_< , a za tego pana to masz żółtą kartkę... co ja, tak staro wyglądam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2008 A jak Piotrek u Ciebie??? dzieki, wiesz za co . Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi