Skocz do zawartości

Pstrągi 2008

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Rzeka ogólnie znana,choć jej nazwy dla zasady nie wymieniam publicznie ;)

Miała swoje gorsze i lepsze lata, nadal ma olbrzymi potencjał. Jest na szczęście duża i trudna do przełowienia. Rozpracowanie obecnych miejscówek zajęło mi trzy lata( za rzadko bywam :mellow: )i nadal jest mnóstwo dobrej wody do odkrycia B)

Owszem jeśli myśle o tej ogólnie znanej rzece, z potencjałem - to moge powiedzieć, że i ona pod naporem wędkarzy, przy obecnym zarządcy i planach retencyjnych długo jeszcze nie wydoli. Wiemy jak było 3-4 lata temu, wiemy jak już rok temu. Widze, że nadal jeszcze można coś fajnego wydłubać, ale ostatnia scenka ze sklepu wędkarskiego - Poprosze zezwolenie na rzeke ... i 2 pudełka czerwonych - nie napawa optymistycznie.

@popper - Mistrzu, ty bywasz nad naszymi pstrągowymi rzeczkami zdecydowanie częściej ode mnie. Możesz mni powiedzieć co się dzieje? Gdzie są pstrągi (te większe niż 30+)? Czy faktycznie presja jest już tak ogromna, że zostały same niedobitki?

Ten rok jest po prostu najgorszy od wielu sezonów. Co gorsze, nie tylko ja mam takie spostrzeżenia...

:wacko: :huh: :wacko:

@Lukasz - najpierw Piaseczno, teraz ładna rybka w dzikiej wodzie. Gratulacje kolego!

@popper - Mistrzu, ty bywasz nad naszymi pstrągowymi rzeczkami zdecydowanie częściej ode mnie. Możesz mni powiedzieć co się dzieje? Gdzie są pstrągi (te większe niż 30+)? Czy faktycznie presja jest już tak ogromna, że zostały same niedobitki?

Ten rok jest po prostu najgorszy od wielu sezonów. Co gorsze, nie tylko ja mam takie spostrzeżenia...

:wacko: :huh: :wacko:

@Lukasz - najpierw Piaseczno, teraz ładna rybka w dzikiej wodzie. Gratulacje kolego!

Mateusz, jam skromny czeladnik Embarassed , może dlatego nad rzekami częściej bywam. Tak dla praktyk i wprawek.

Niestety, pstrągi widuję jedynie takie, jak nasz kolega, w dłoni swej zaprezentował. Ni mniejsze, ni większe.

A liczba ich równie niewielką jest.

Co do presji, rzeczywiście spora. Łowiłem w weekendy, łowiłem i w środku tygodnia i niezmiennie, po kilka osób, nad wodą napotykałem.

Jeden z kolegów, z okolic Lubania, dowodzi mi ostatnio że, jeno muszka streamerem zwana a odpowiednio podana, bywa jeszcze skuteczna.

Do tej pory wierzyłem, że po prostu pstrągi są, ale nie biorą: a bo woda pośniegowa, a bo ktoś szedł przede mną i wszystko spłoszył, bo przynęta nie ta, bo słońća za dużo a innym razem bo pada deszcz. Mam jednak wrażenie, ze ze słynnych dolnośląskich łowisk zostalo bardzo niewiele. oczywiście coś tam czasem jeszcze się trafi i przez to człowiek tylko się niepotrzebnie oszukuję, że to może przełom, że w końcu się ruszy i będzie brało i trzeba jeździć co łykend te 150 kilosów w jednąstronę i gonić za piegowatymi... DRAMAT!!!! :wacko:

dzis i ja wyskoczylem na ciurek (ten co ostatnio tylko zmienilem odcinek) ale szalu nie bylo dwa maluchy zakrecily wobkiem,

oto kilka fotek

http://img385.imageshack.us/img385/9263/n035ny7.jpg

http://img301.imageshack.us/img301/3892/n037ti0.jpg

w poprzednim roku w tym dolku walnalem zyciowke :mellow:

http://img365.imageshack.us/img365/7935/n033fd2.jpg

a tu juz sie dobrali -naprawiacze przyrody-(melioranci) :angry:

http://img122.imageshack.us/img122/2875/n038hj7.jpg