Skocz do zawartości

Pstrągi 2008

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj pierwsze spotkanie z nową rzeczką wynik to jeden potoczek około 25 cm oraz 40 cm tęczak (pierwszy w życiu).

Pięknie walczył, kilka wyskoków, próba wejścia w korzenie, po dłuższej chwili dał się podebrać.

Zaliczyłem również jedno wyjście czterdziestaczka ( na oko ), oraz jedno puknięcie w dołku ( tylko bok zauważyłem jak zawracał ).

Jutro dzień szczupaka :D

ps. Sławek dzięki za wobki :D ( oczywiście ten powyżej to lipionka sprawa ) :D

post-1015-1348913934,4387_thumb.jpg

Zachęcony wynikami na mojej ostatniej wyprawie, postanowiłem olać szczupaki i bolenie jako i one mnie olewają i wybrać się znów na pstrągi. Pobudka o 03:30, znaczy się budzik o tej zadzwonił, ja wstałem w kole 04:00. Godzinę później byłem już na łowisku, zwarty i gotowy. I co? I lipa, zmiana pogody - pstrągi nie biorą :( Okazuje się że pstrąg nie lubi za wcześniej wstawać :lol: pierwsze brania zaczynają się koło 8:00 i to na małą obrotówkę a nie na woblery, na które do tej pory łowiłem. Komary nie dają łowić, w ciągu 10 sekund mam ich około setki na rękach. Wracam więc do samochodu i obławiam obrotówką miejsca, które wcześniej czesałem woblerem. Udaje mi się zaciąć 4 sztuki, ale wszystkie małe 25-30 cm. Aż w końcu z pod zwalonego drzewka do blaszki wychodzi kabanek, nie nowa życiówka ale śliczny samczyk pstrąga potokowego - 44 cm szczęścia:

Maj okazuje się być najlepszym pstrągowym miesiącem, jakoś odchodzi mi ochota na szczupaki i bolenie. Pstrągowanie ma w sobie jakiś urok. Chyba złapałem bakcyla :lol:

post-180-1348913934,8564_thumb.jpg

Chcialem Was poprosic abyscie podali jakimi jigami [ firma i rozmiar ] zbroicie zabki Mannsa . Nie ukrywam ze zabki mi zaczynaja skakac po glowie jak mysle o pstragach z Choinkowej :D

Jerry, ja używam zwykłych główek Parfekta i Gamakatsu do paprochów o wadze od 3-5gr...ale to zależy od głębokości łowiska..,na moje wystarcza :D

Czu uzywasz/cie oryginalnych zabek Mannsa ? . W ofercie firmy widze tylko 5 calowe a wasze wydaja sie byc mniejsze . Ja nie mysle zeby nasze lowiska sie specjalnie roznily . Troche plycizn , troche dolkow , troche rowkow i zakretow podmytych . Zabki mnie interesuja glownie w miejscach gdzie wobler ma male szanse . Chodzi mi o dolki ktore na dodatek sa okrzaczone . Mysle ze tylko opuszczenie czegos w ten dol i prowokacja szarpaniem cos by mogla ruszyc . Mozna by sprobowac tez woblera z dluzszym sterem ale jest on tu dalej trudny technicznie mimo wszystko . Tak wiec opuszczenie przynety lub krociotki rzut ze zwisu . Takich miejsc jest tu duzo i myslimy ze to sa najlepsze miejsca z grubasami .