Skocz do zawartości

Pstrągi 2008

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Dzieki panowie. Nie mam pojecia kto go tak okaleczyl, bo z drapieznikow to tylko moglaby byc wydra ale to chyba nie w jej stylu. Wychodziloby, ze moze przy lososiowaniu dostal kotwica po brzuchu.

Zycze polamania kija w likend, a tobie Ewek szybkiego powrotu do zdrowia!

Mieszam woda pare razy w tygodniu, ale nie moge sie pochwalic zadnym okazem. Przy czterdziestaku musze miec sporego farta zeby nie wjechal mi w zarosla, wiekszych mi sie nie udaje zatrzymac niestety, albo zylka nie wytrzymuje albo prostuja haczyk :wacko:

Thymallus , caly problem polaga wlasnie na tym, ze jetki, a wlasciwie jeteczki, ktore sie roja wieczorem, to takie male pypcie i musze sie do tego dostosowac, czyli sucharki na haku 16. Koncowka przyponu to 0,22. Probowalem 0,24 ale ewidentnie im nie pasowalo. Ryby stoja w korytarzach miedzy wodorostami i tak jak pisalem tych wiekszych nie mozna poprostu zatrzymac na sile. Bede wdzieczny za wszelkie sugestie.

pozdrawiam

lukomat@ odpowiem tak. sam trochę łowię pstrągi na muchę ale unikam jak mogę suchej. Lubię łowić na nimfe lub na steamera. Siłą rzeczy okres jetki mi odpada bo uganiam się za pstrągiem głównie na początku i pod koniec sezonu. Muszę daleko dojeżdzać do łowiska. Czyli żaden ze mnie rasowy muszkarz. Jednak haczyk 16 to stosuję na lipienie. Na pstrągi jest to większy rozmiar. Poza tym pstrąg w moim okresie preferuje właśnie większe przynęty i jest mi łatwiej. A zielsko czy trawy są i tutaj.

Natomiast żyłka 0,22 w/g mnie to dość mocna linka i pozwala wytargać zecydowanie większe ryby niż standartowy pstrąg. Nawet z zielska. szczególnie na muchówce, która pięknie amortyzuje walkę ryby.

pozdrwiam :D

Kolega który dość regularnie łowi duże pstrągi na Connemarze zawsze tłukł mi do głowy na duzego pstrąga przypon to minimum 0,25. On tak łowi i wszystko gra

może spróbuj wiązać muchy na małych hakach łososiowych low water?? Powinno to jakos pływać. A jeśli łowisz wieczorem to spróbowałbym 10-15lb plecionki... tak na próbe - może zadziała?

Probowalem juz krecic male muchy na duzych hakach (10-12). Slabo plywaja, bo daje skapa jezynke. Jak probowalem z gesta jezynka to wogole olewaly. Pokombinuje z plecionka, przyznam ze troche sceptycznie do tego podchodze, ale moze warto.

Kij pieknie amortyzuje, ale do pewnego momentu, bo jak juz sie ze 2-3 razy okreca wokol warkocza, to jest tylko tepy opor, potem jeszcze jakies chlapniecie pod powierzchnia i po zabawie. Bede mial teraz kilka dni przerwy, bo praca mnie wzywa, to sobie wszystko jeszcze raz przemysle i przed likende znowu zaatakuje ze zmodyfikowanym zestawem B)

Pozdrawiam

Od tego sezonu przestawilem sie na siodemke, wlasnie ze wzgledu na te grubaski. Tak wlasnie myslalem o jakims syntetyku i cos poszukam na necie. Olejku do tej pory nie stosowalem, bo zawsze mialem mozliwosc lekkiego przytopienia, ale jesli to ma mi pomoc to pewnie sprobuje.

Dzieki

Ja jeszcze mam czas do konca wrzesnia, ale pewnie wkrotce zaczne sie przestawiac na lososie, bo juz zaczynaja sie pokazywac. Pstragow ilosciowo w tym roku sie nalapalem (10-15 razy nad woda w miesiacu), jeszcze tylko mi brakuje tych od 50 w gore do pelni szczescia B)

Pozdrawiam

Przy czterdziestaku musze miec sporego farta zeby nie wjechal mi w zarosla, wiekszych mi sie nie udaje zatrzymac niestety, albo zylka nie wytrzymuje albo prostuja haczyk :wacko:

Tiemco 102Y. Kolega wyjął na bodajże 14 tego typu rybę 55 cm- w wodzie mocno zarośniętej. Co do innych rad- im masz mocniejszą wędkę tym łatwiej o rozgięcie haka lub zerwanie żyłki, to samo z plecionką- oplątana ryba to zero amortyzacji, czyli łatwiej rozprostować haczyk. Ja łowię ryby w małych, zarośniętych rzeczkach- stosuję wędkę 4 (czasami 5), żyłka przyponowa 0,20-0,25 mm (jętka majowa)- mam jedną przewagę u mnie ryby biorą na duże muchy ;) .

Temat wiekszych much przecwiczylem w sobote - zero reakcji. Zmiana na mala i branie przy pierwszym podaniu i tak kilka kolejnych ryb. Wczoraj za to dostalem lekcje pokory. Dopiero pod sam koniec dopasowalem muche, dwie ryby i uczta sie skonczyla. Potem jeszcze przeplynelo towarzystwo na pontonach i moglem zwijac sie do domu. Postaram sie zalatwic te haczyki podane przez @Myshe, moze to cos pomoze.