Skocz do zawartości

Pstrągi 2008

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki.

U nas akurat nie ma ani śniegu,ani oblodzonych brzegów.Temperatura ok.+8 st. - więc prawie wiosna. Ale porównując lata poprzednie to uważam , że na pstrąga jeszcze za wcześnie. Siedzi jeszcze w głębokich dziurach i ciężko go z tamtąd wywabić woblerkiem czy blaszką.

Dziś wraz z kolegą klubowym wybralismy się na pierwsze w tym sezonie pstrągowanie. Efekt to 4 złowione przeze mnie pstragi ( klusek :lol:, 32, 34, 44cm ) i dwa kolegi ( klusek i 34 cm). Ponadto kilka wyjść, w tym takiego ok. 45+ i akcja, po której zostałem sponiewierany przez coś grubszego. Niestety akcja zakończyła sie spinką :wacko:

post-286-1348913719,9856_thumb.jpg

post-286-1348913720,0609_thumb.jpg

Ja też w końcu otworzyłem sezon pstrągowy na ulubionej małej rzeczółce i to kompletem : 32,34,32 cm. Nawet na małą rapalkę zawieruszył się lipień 35 cm, ale cóż....buzi i do wody.

a tak, to nie buzi i nie do wody? :D

Mam wrażenie że coraz więcej pstrągów nie do wody :wacko:

Zostałem wywołany do tablicy, więc skomentuje te swoje słowa ale cóż....buzi i do wody dot. lipienia, który zawsze mi się trafia kiedy otwieram sezon, czyli w okresie ochronnym dltego też dostaje buzi i dalej pływa . Natomiast co do pstrągów, to gdyby wszyscy Koledzy zabierali z łowiska tyle pstrągów co ja, to nie trzeba byłoby zarybiać naszych pięknych rzek bo pstrągi w nich pływały jeden koło drugiego. A ponadto złowienie kompletu nie oznacza że od razu pływają na teflonie-to odpowiedź dla kol.Warciaka i Casso.

Zostałem wywołany do tablicy, więc skomentuje te swoje słowa ale cóż....buzi i do wody dot. lipienia, który zawsze mi się trafia kiedy otwieram sezon, czyli w okresie ochronnym dltego też dostaje buzi i dalej pływa . Natomiast co do pstrągów, to gdyby wszyscy Koledzy zabierali z łowiska tyle pstrągów co ja, to nie trzeba byłoby zarybiać naszych pięknych rzek bo pstrągi w nich pływały jeden koło drugiego. A ponadto złowienie kompletu nie oznacza że od razu pływają na teflonie-to odpowiedź dla kol.Warciaka i Casso.

Kolego @janusz, od razu wyjaśniam, że mój post nie miał na celu Ciebie oczernić. Wyjasniłem tylko @bassy, że te posty z komentarzami typu nie buzi i nie do wody dotyczyły pstrągów złowionych przez Ciebie... a kwestia postępowania ze złowionymi rybami to już całkiem inny temat... Mam wrażenie, że niektórzy są zbyt podejrzliwi. Wg mnie nie o to chodzi... Trzeba mieć trochę wiary w to, że są wsród nas świadomi ludzie.

Pozdrawiam i gratuluję złowionych ryb.

Nie no Panowie spokojnie.

Moja uwaga była natury ogulnej.

Nawet mi się zdażyło w zeszłym sezonie zabrać 1 kropka dla mamy.

Natomiast mam 2 uwagi tyczące wypowiedzi powyżej.

1)...złapałem komplet... nie brzmi to zbyt optymistycznie, przynajmniej mi się kojarzy z kompletem na patelni.

2)Patu piękny pstrąg tylko ta fotka.

Jeśli ta ryba była zabita to ok, ale jeśli żywa to pionowe trzymanie do zdjęcia ryby za pokrywę skrzelową jest takie.... nieładne.

Kojarzy mi się właśnie z już uśmierconą rybą.

Dodatkowo jest też i niebezpieczne dla ryby jeśli miała być ona wypuszczona.

@janusz z tym teflonem to jaja ,niewidziałeś uśmieszków na końcu :mellow:

A tak ogólnie to wątek w złą strone skręca,ja sam czasami biorę ryby z łowiska ale to jest miejsce na inny wątek.najlepiej jak dalej będa takie fajne zdjęcia i relacje a tym z ABW proszę otworzyć inny wątek. :mellow:

Panowie ... o co ta awantura ? Każdy ma prawo zabrać do domu złowioną rybe pod warunkiem , że postępuje zgodnie z regulaminem !

Co do wypuszczania ryb ... sam wypuszczam prawie wszystkie złowione przez siebie ryby , ale raz na jakiś czas chyba moge zabrać ze sobą tego szczupaczka czy pstrąga ? :lol: :lol: