Skocz do zawartości
  • 0

Śruby - standardowa vs szybka...

patu

Pytanie

Witam kolegów.

Pytanko do osób, które zmieniały śruby w swoich silnikach ( 15-20km). Czy przejście na szybszą (o 1-2 cale ) dało Wam faktycznie przyrost Vmax przy spadku obrotów .Podpytuję, bo chodzi mi po głowie dokupienie zapasowej śruby do Tohatsu 20KM 4 stroke - standard to 9.25-10, do lekkich łodzi przewidziana jest 11.5-12 ( a taką posiadam -  ponton Bush Crab 4m). Nadmienię, że Vmax w dwie osoby zapakowane szpejem to 41km/h, samemu parę km wiecej przy pełnym otwarciu przepustnicy. Chciałbym uzyskac podobne predkości przelotowe przy zmniejszonych obrotach maxymalnych...

Dzięki za ewentualne odpowiedzi

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witaj, zmieniałem z 10 na 11. Faktycznie mniejsze obroty maksymalne, prędkość przelotowa podobna lub minimalnie szybsza. Spalanie zdecydowanie mniejsze, no i wolniejsze wejscie w ślizg. Przy maksymalnym obciążeniu nie dało rady wejść w ślizg, co przy 10 nie stanowiło problemu.

• 0

Ile to ciężko powiedzieć. W każdym razie mozna przyjąć że przy 10 troszke za połowa gazu, a przy 11 na 3/4 gazu. Ale oczywiście zależy od obciążenia.

Różnica jest. Dla mnie na plus jest to że po prostu w ślizgu jest ciszej, przy tej samej prędkości silnik ma mniejsze obroty i mniej pali.

• 0

Może ja podepne sie do tematu. Używam silnika 6 KM 4-suwowy Yamahy. Mam przy nim śrubę uciągową 9x7-N

post-45841-0-16836400-1374580307_thumb.jpg

Wiem ze uciagowa bo taka sama widziałem na stronie Yamahy. Przy pontonie 3.30 ProScan w jednego bez gratów idzie w ślizgu 20km/h we dwóch ze sprzętem nie ma opcji. Czy jest możliwość że jak zmienie śrubę na napędową to sie zmieni i da rade czy czeka mnie tuning na 8 KM tej Yamaszki?

• 0

Prawdopodobnie nic się nie zmieni , w 2 osoby w ślizgu nie będzie szedł, jak założysz seryjną nie uciągową śrubę w jedną osobę prędkość powinna się poprawić o 8-10 km/h.

Pływałem w zeszłym roku z takim silnikiem (śruba seryjna) pontonem 315 i jak by się nie przesiadać nie płynął w ślizgu w 2 osoby.

Nie słyszałem aby ktoś podniósł moc silnika 6km na 8km , Fabryczna Yamaha 8km to 2 cylindry , tu masz 1.

Edytowane przez Artur Z.

• 0

Zdławiony może być między blokiem a kolektorem dolotowym lub kolektorem dolotowym a gaźnikiem (wstawiona jakaś zwężka). Może to być również gdzieś na manetce gazu lub ogranicznik jakiś cięgna. To można samemu sprawdzić...

W innym wypadku to moduł, rozrząd lub wydech gdzieś. Zakładając oczywiście że 6 i 8 km to ta sama pojemność.

• 0

Pietrus , znajdź katalogi części w necie do tego silnika dwucylindrowego 6 i 8 km i porównaj numery katalogowe i opisy części takich jak gaźnik , dysze w gaźniku , moduł cdi , wałek rozrządu , uszczelki pod kolektory , (opisywałem to na poprzedniej stronie na przykładzie silnika 15hp i 20hp , jest też link do katalogów)  ja stawiam na dysze w gaźniku .