Skocz do zawartości

Woblery Adama L.

Rekomendowane odpowiedzi

wiem kielo ze beda pracowac nieco inaczej w nurcie rzeki a inaczej w jeziorze i wannie ze stojaca woda zdaje sobie. z tego sprawe dlatego stery nie sa jeszcze wklejone na stale nad rzeke mam dosc daleko a caly czas pracuje od rana do wieczora i nie mam czasu pojechac nad rzeke zeby ostatecznie dobrac stery i ustawic wobki w nurcie.

ale filmiki z wanny i tak wrzuce bo jak juz je nagralem to i pokaże.

spidi testowalem go w nurcie i wsystko spoko radzi sobie swietnie . tak jak i pozostale . mam filmiki znajde chwile to wrzuce

a tu przeróbka mojego pierwszego wobka ktory byl przeciazony i nie pracowal. wogole

post-54562-0-83053500-1381212229_thumb.jpg

odjąłem troche ołowiu zmieniłem ster i pracuje fajnie delikatnie macha ogonem i dosc mocno lusterkuje

do tego nacialem luske i pogłębiłem łuki skrzelowe zeby ladniej wygladal :)

nie wiem czy go tylko pomalowac czy okleic folia alu najpierw i dopiero delikatnie maznac farbkami .

musze się powaznie zastanowic ;)

Filmiki

Czebaczek

https://www.youtube.com/watch?v=ZvLedFWTGMo&feature=youtube_gdata_player

Strzebla ta z pomarańczowym brzuchem

https://www.youtube.com/watch?v=R-m0ZxnoIqQ&feature=youtube_gdata_player

Wobek z zielonym grzbietem i niebieskim brokatem na bokach

https://www.youtube.com/watch?v=Vxez_TvhIkQ&feature=youtube_gdata_player

tu jak z wody wyskoczyl to ja akurat za mocno wędką w góre szarpnąłem żaden defekt w pracy ;)

Pozostałe filmy musiałem usunąć bo nie nadawały się do publikacji z powodu jakiegoś barana który w rzeczce gdzie wobki testowałem wlazł w woderach z podbierakiem i niedość że zamulił wode co widac na filmiku ze strzebelką to pan pseudo wędkarz zaczął odławiać jazie myśląc że płotki to są na sandacza potrzebowal na żywca.

Po krótkiej dość nerwowej wymianie zdań pan z agresją opuścił rzeczke niestety z kilkunastoma rybkami może 10 cm mialy góra wystraszyl sie gdy powiedzialem ze dzwonie po ssr

Jakies rady ,komentarze ,nauczki a może pochwaly ?

Edytowane przez lolo_STG

Pytanko mam, albo raczej prośbę.

Możecie mnie nakierować troszkę jak uzyskać kolor miedziany mieszając jakie barwy ?

bo wczoraj kombinowalem z brazem zlotym pomaranczem czerwienia rózne kombinacje i nic z tego nie wyszlo podobnego do miedzi .

pewnie można kupić gotowy kolor ale wolał bym zmieszać bo mam trochę farb od mamy a dp sklepu daleko :)

Dzięki troche się wczoraj pobawiłem z kolorkami jakie podales

ale za cholere nie mogę uzyskać takiego koloru jaki mam w głowie.

do sklepu przejade w poniedzialek moze bedzie latwiej hehe

a dzis przed pracą dwa takie na szybko powstały :)

post-54562-0-44081300-1381561869_thumb.jpgpost-54562-0-57248100-1381561909_thumb.jpgpost-54562-0-62825600-1381561986_thumb.jpgpost-54562-0-08597600-1381562010_thumb.jpg

Edytowane przez lolo_STG

Ależ się kolorowo u Ciebie zrobiło.

Moja rada;

Dopracuj troszkę nacięcie pod ster.

W pierwszym wobku będziesz musiał doginać drut (chyba że będziesz doginał ster).

W drugim może ster łatwo się wyłamać.

Możliwe że mi się zdaje.

Jakiej grubości poliwęglanu używasz?

Tutaj się nie zgodzę z kolegą powyżej.

Poliwęglan jest materiałem stosunkowo sprężystym, po wygięciu łatwo wraca do swego pierwotnego kształtu.

W wobkach małych a szczególnie balsowych cieńszy ster jest zaletą.

Po wejściu w kamory jest szansa wyrwać wobka z zaczepu bo ster się podda.

W przypadku grubego steru kończy się to wyłamaniem główki woblera.

Grubego poliwęglanu używam przy sterach SDR i to przy tych powyżej 2,5cm długości. tak aby napór wody na ster nie psuł pracy woblera

stery bedą we wszystkich wobkach 1mm chyba że konstrukcja lub przeznaczenie wobka będą wymagać większego i grubszego

a narazie robie z tego co mam czyli jeszcze kilka gotowych sterow 1mm i jeszcze jedna plytka 1,5mm

A dziś po testach pobilem swoj rekord z tamtej niedzieli :D tydzien temu bylo 65 cm dzis 3 więcej 68 cm i to na swojego woblera w drugim testowym rzucie

post-54562-0-65541600-1381671338_thumb.jpgpost-54562-0-55767800-1381671380_thumb.jpgpost-54562-0-44423000-1381671408_thumb.jpg

C&R

post-54562-0-90675800-1381671440_thumb.jpg

Edytowane przez lolo_STG

(...)

A dziś po testach pobilem swoj rekord z tamtej niedzieli :D tydzien temu bylo 65 cm dzis 3 więcej 68 cm i to na swojego woblera w drugim testowym rzucie

(...)

Niedziel jeszcze 11. Czyli - jeśli utrzymasz formę - jeszcze w tym roku pierwsza metrówka :D  ;)

noo haha to by było grubo tak zakończyć sezon jeszcze na swoje woblerki

następna niedziela to beda jednak testy rzeczne nie jeziorowe marszem w górę rzeki pokonam kilka kilometrów w poszukiwaniu tęczaków i potoków na odcinku licencyjnym Czarnej Przemszy.