Skocz do zawartości

Woblery Adama L.

Rekomendowane odpowiedzi

wlasnie a czy stalka nie bedzie przeszkadzac w poszukiwaniu pstrągów moze lepiej przypon z plecionki zrobić w sumie tylko raz szczupak odgryzł mi taki przypon

a mialem kiedys sytuacje ze przeszedlem z jeziora gdzie szukalem szczupaka na rzeke za pstragiem i zmienilem tylko przynete a przypon stalowy zostal i na wiele rzutow mialem moze dwa wyjscia za przyneta .

pomyslalem i przypomnialem sobie o stalce ze moze ona odstrasza ryby

i fakt po odcieciu stalki kropki zaczely regularnie walic w przynete

Przypon z plecionki? Lepiej nie, szczupak przecina go jak brzytwą. Podobnie fluorocarbon. A na Czarnej Przemszy złowiłem - poza pstrągami - sandacza, okonie, nawet miętusa (na nimfę :ph34r:), ale szczupaka jeszcze nigdy. Możesz łowić bez przyponu :)

Witam u mnie niestety troche przestoju będzie w struganiu bo sezon na wymiane opon sie zaczyna i juz w pracy zapier.... po lokcie a jeszcze troche to i po pachy bedzie tak ze sil na struganie narazie nie ma.

a tu kolejny siekowski woblerek w trakcie przemalowywania.post-54562-0-50711200-1382432076_thumb.jpg

Niee no żeby to opanować to conajmniej kilkanaście sztuk muszę pomalowac ten byl pierwszy próbny malowany tymi lakierami :) co jak co z efektu jestem bardzo zadowolony.

Dzięki

Edytowane przez lolo_STG

mialem narazie nic nie robic ale nie da sie siedziec bezczynnie jak za ścianą drewno farby i narzedzia no nie da sie i koniec

chociaz pomalować musiałem to co juz wystrugane

post-54562-0-13413200-1382815449_thumb.jpg

jeszcze płetewki jutro , pózniej lakier i koniec

kolejne będą jak juz będę miał nową piłe

Edytowane przez lolo_STG

niee ten żuk ma wlasny naped ;) oczko nie potrzebne baa wedka i zylka nawet nie potrzebna wystarczy pociagnac za sznurek wychodzacy z dziwnej dziury z tylu owada by ten zaczal plywac po powierzchni wody hlapiac na wszystkie strony hehe

A korzystajac z okazji wolnego dnia po odwiedzeniu ś.p. bliskich

strugnąłem kilka drewienek

post-54562-0-76307300-1383347031_thumb.jpg

jutro po pracy jeszcze dostrugam z 10 szt tego modelu i kilka innych kształtów

a potem już tylko przyjemność jaką jest wyważanie , malowanie, oklejanie i inne upiększanie

A jutro jeszcze wrzuce filmiki z pracą wczesniejszych wobków bo wreszcie byłem w mojej pstrągowej krainie

post-54562-0-02964500-1383347972_thumb.jpg

Woda czyściutka słoneczko przyjemnie świecilo aż milo bylo potestować , ostatecznie poustawiać w nurcie i ponagrywać jak pracują

Edytowane przez lolo_STG

Dzięki nie wiem co z tymi filmikami sa ustawione na publiczne a mi pokazuje teraz ze film wideo jet prywatny . przez telefon wszystko ogarniam ale do tej pory bylo ok.

https://www.youtube.com/watch?v=WptxscQz1j8

co do dociazenia to te egzemplarze zostawie juz w spokoju kazdy z tych 5 woblerow tego samego ksztaltu. jest obciazony w inny sposob i inna gramatura mam juz swoje dwa typy z odpowiadajacą mi praca i teraz bede sie staral uzyskac taka sama. badz bardzo podobna prace w kolejnych wobkach

Edytowane przez lolo_STG

Pawel nie wiem co usunałem ale wazne ze dzialaja juz wszystkie filmiki

Dzięki wielkie

Napiszcie ktorego wobka według was powiniennem powielac jesli chodzi o prace

ja mam dwa typy jak juz mówilem ale chcial bym poznac zdanie bardziej doświadczonych wedkarzy niz ja

moze gdyby byl sezon to bym zrobil dniowke nad rzeka i pstragi same by ocenily ale w tym wypadku moge liczyc jedynie na wasze doswiadczenie ;)

aha zapomnialem dodać ze narazie nie biore pod uwage dwóch woblerow bobika i plotki z niebieskim grzbietem

narazie chodzi o woblery z pozostalych 4 filmikow powyzej i jeszcze filmik z jednym wstawie pozniej bo bardzo powoli sie wysyla

kurde musze je jakos nazwac hehehe

Edytowane przez lolo_STG

Możesz jeszcze np założyć większe kotwiczki, to trochę dociąży woblera i nieco ,,zdrobni" i przygasi pracę jak np stwierdzisz że wobek zabardzo zamiata. Ja jak robiłem sandaczówkę to wyszedł mi szeroko chodzący szczupakowiec schodzący na max 0,5m, ale po założeniu większych kotwic wobek ma zajebistą drobną prace z lusterkowaniem i schodzi nieco głębiej...zupełnie dwa różne wobki w obrębie jednego...:) i szczupaki go lubią i sandacze również:)

Kotwice są chyba 14 nie jestem pewny bo w sklepie sobie wybrałem kilka rozmiarów a wstrętna baba wszystko w jeden worek wrzuciła :/

Ten w malowaniu pstrążka zostanie tak jak jest i teraz nastepne robie z takim samym obciążeniem jak w nim bo jego praca najbardziej mi się podoba właśnie a drugi to ten na którego szczupaka wyjąłem ten zielony taki niestety filmik z jego pracą nie daje sie wrzucić na yt jakiś bład kompresowania wychodzi.

Co do płoteczki z niebieskim grzbietem też jestem zadowolony niestety będzie ciężko powtórzyć tego woblera bo to pierwszy którego zrobiłem nie mam żadnych notatek nie pamiętam nawet gdzie jet obciążenie i ile gram

może metodą prób i błędów dojdę do tego

ewentualnie go rozpołowię to będę wiedział wszystko ale to już w ostateczności :)