Skocz do zawartości

Woblery Adama L.

Rekomendowane odpowiedzi

woblery z połówek 8,5 cm czesciowo ruchome obciążenie pelniące rowniez rolę grzechotki kilka wersji testowych

po pierwszysch próbach w wannie zapowiada się obiecująco

opisal bym prace tych wobkow ale od zawsze mialem problem z okresleniem czy to V,Y czy to S czy co tam jeszcze innego chyba tylko X nie sprawia mi klopotu

chodza fajnie skoncze to bedzie jakis filmik sami sobie ocenicie jak pracuja :Dpost-54562-0-54039400-1458165263_thumb.jpg

Edytowane przez Adam L.
  • Like 1

Wiedza tajemna została ujawniona mozna sobie wykorzystać taki sposób obciążenia bardzo fajna praca pierwsze 5 srucin przyklejone pozostale ruchome post-54562-0-19645100-1458297526_thumb.jpg

a pudełeczko prezentuje się tak

post-54562-0-97180400-1458297920_thumb.jpg

post-54562-0-14447800-1458298056_thumb.jpg

nie kombinowalem juz z ukrywankem zawiasow bo dziury byly ale nastepne zrobię tak jak trzeba ;)

Edytowane przez Adam L.
  • Like 4

Spróbuj sobie dać trzy cięższe zamiast pięciu z przodu ,ruchome a komorę wyfrezuj w pałąk ,zajmij się też stelażem tak żeby nie przeszkadzał w ruchu kulek ,może warwo zrobić z dwóch części.Wobka wyważ głową do dołu tak żeby przednie kulki po przyśpieszeniu schodziły do tyłu i tam zostawały a przy spowolnieniu spadały do głowy ,bedziesz miał dwa rodzaje pracy w jednym wobku :-) ,wiedza tajemna :-).

Edytowane przez Kielo
  • Like 1

wobki sa wywazone glowa przodu stelaz nie przeszkadza w ruchu kulek bo od glowy pierwsze 5 jest przyklejone a ruchome zatrzymuja sie na stelazu i jest git przy zarzucaniu kulki leca do tylu po wpadnieciu do wody przelatuja w przod tak jest jak ma być

wczesniejsze wersje robilem z ruchomymi wszystkimi kulkami i stelaz dwuczesciowy ale bardziej jestem zadowolony z takiego ustawienia z resztą wrzucę filmik na dniach to wtedy proszę o komentarz czy cos zmieniać czy zostawic bo praca mi osobiscie sie bardzo podoba ;)

oczywiscie dziekuje za komentarz i na pewno sprobuje zrobic z dwiema ciezszymi ciezarkami z przodu bo w te strone nie kombinowalem

Edytowane przez Adam L.

Troszkę źle mnie zrozumiałeś ,ja nie napisałem żebyś poprawił to co zrobiłeś ,zaproponowałem całkiem inne rozwiązanie.Przy twoim masz 2xX a tak miał byś V lub Y i X ,lub V i Y dodatkowo wobler przy przejściu z jednej pracy w druga miał by fajne zaburzenia ,oczywiście z kulek w tylnej cześci trzeba zrezygnować.

Jeśli obecna praca ci się podoba ,sprawdzałeś w rzece i jest dla ciebie bardzo dobrze to nie ma co kombinować :-) no chyba że jesteś ciekawy:-).

Edytowane przez Kielo
  • Like 1

Tak faktycznie źle Cię zrozumiałem ale teraz już wiem co masz na myśli i na pewno przetestuje to o czym piszesz bo wiem że w woblerach tego typu ( woblery z połówek) masz duze doswiadczenie po za tym jestem Ciekawski wiec takie rady na pewno nie pozostaną przezemnie pominięte

natomiast jesli chodzi o rozszyfrowanie pracy ze zdjęcia myślę że nie jest to takie proste i nie trafiłeś bo woblery jak na moje oko nie mają pracy X raczej Y przy mocnym lusterkowaniu gdzie os obrotu jest nisko na lini obciazenia

po za tym wobki fajnie odjezdzają na boki przy podbijaniu szczytówką

ale wrzucę wkrótce filmik bo może się mylę co do ich pracy

Spoko luzik :-) ,nagraj filmik w rzece ,chętnie obejrzę.

Generalnie nie ma możliwości żeby wobler z obciążeniem takim jak pokazałeś pracował inaczej niż X ,obciążenie stałe z przodu tworzy przeciw wagę do ruchomego z tyłu ,zawsze to będzie X ,jedyne co można zrobić to tak zmniejszyć wychylenia na boki żeby wobler miał prawie nie zauważalną pracę podstawowa ,wtedy trzeba się dobrze przyjrzeć żeby cokolwiek stwierdzić.Jest też opcja odpowiedniego kształtu korpusu ,steru ,miejsca steru ,oczek itp.itd gdzie można uzyskać nawet szeroką prace V czy Y w woblerach tonących na ogon :-).

Edytowane przez Kielo

• 3 tygodnie później...

Siemanko takie nowe kolorki dzis zmalowałem:D jeszcze cos psiknę tu i tam i jutro będą gotowe do lakierowania

A ogolnie to od dzis jestem bezrobotny wiec pewnie bedzie sie wiecej dzialo u mnie w temacie teraz miesiac odpoczynku zanim pojde do jakiejs innej roboty bedzie czas na rybki i na woblery :Dpost-54562-0-34621000-1460755477_thumb.jpgpost-54562-0-79231900-1460755512_thumb.jpg

A kilka takich jerków jedzie do szwecji ze znajomym na majówke bobawiam się czy nie będą za małe bo to tylko 9 cm i nie wiem za bardzo jakie kolorki w tamtejszych wodach się sprawdzają ale to jutro sobie poogladam jakieś foty i coś się wymaluje ciekawego :Dpost-54562-0-40686800-1460755528_thumb.jpg

• 4 tygodnie później...