Skocz do zawartości

Co kupić na początek-poradźcie!!

sebaflatron

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Jestem zapalonym spiningistą, ale chciałbym popróbować czegoś nowego.Zależy mi bardzo żeby zacząć nowy rozdział wędkarstwa związany z jerkami.Chciałbym na początek skompletować sprzęt, taki abym mógł wykonywac rzuty przynetami w granicach 20-60 gr.Chciałbym, zeby forumowicze poradzili mi jaki dobrać sprzęt na początek, nie musza byc to jakieś nowości, mogą być starsze sprawdzone konstrukcje.Konkretnie jakie wedzisko i jaki do niego dobrac multiplikator. Wiem, że multki sa leworeczne i praworeczne-jaka jest różnica? Łowiąc spiningiem wędke trzymam prawa ręka a lewą kręcę korbka kolowrotka, czy kupując multika moge sie tym sugerowac?? Co jeszcze mnie interesuje, czy w multikach stosujecie tylko i wyłacznie plecionki czy żyłki też, jeżeli tak to jakie? Łowie na duzych zbiornikach (Jezioro Drawsko, Kaleńsko, Komorze)cały czas z łodzi.Nie wiem co mam jescze napisac, jeżeli jeszcze potrzebne beda jakies informacje to je podam. Jak poszedłem do sklepu i zaczelem rozmawiać na temat multików to sprzedawca powiedział, zebym dał sobie spokój bo to sie tylko plącze!!!!Wiec prosze was o pomoc i z gory dziekuje

Dzieki za podpowiedzi i przepraszam, ze swoje pytanko umiesciłem nie wtym dziale co trzeba.Jezeli chodzi o przynety to z własnego doświadczenia wiem,zeby zmierzyc się z konkretna ryba na

J.Drawsko potrzebne sa duże przynety, oczywiście wiem, że duże szczupaki chwytaja te mniejsze wabiki ale bardzo sporadycznie.Ja kocham tą monotonie ciągniecia dużego szczupaka nawet po kilku godzinach biczowania wody i nawet wtedy gdy ryba zerwie się i popłynie sobie w dal.Próbowałem łapac na mniejsze przynety, ale to nie to,a teraz szukam czegos nowego.Z góry dziekuje.Juz zabrałem sie do lektury całego portalu.Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie