Skocz do zawartości
  • 0

Prośba do użytkowników Evinrude

pabik

Pytanie

Witam wszystkich , mam prośbę do użytkowników silników Evindure ,stałem się posiadaczem tego silnika niestety nigdy nie miałem do czynienia z silnikami spalinowymi , jeżeli macie jakąś instrukcję obsługi ( jaka mieszanka , jak uruchomić itp. dodam że odpalił i kolega przepłynął 50 m i zgasł więc nie wiem co dalej

http://imageshack.us/g/856/adhq.jpg/

Edytowane przez pabik

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

to był  mój pierwszy silnik,ile ja przy nim nerwów zjadłem...masakra, ciągle się zalewał ,przegrzewał ,pewnego dnia na Mietkowie stałem w okolicy tamy...zbliżała się burza ja za szarpaczke, a ona mi w rękach została,linka była sparciała i się urwała ledwo do brzegu dopłynołem na wiosłach,teraz się z tego śmieje ale wtedy wesoło nie było.

sprawdz iskre , wyczyść świece ,mieszanka 1do100, jak odpali nie trzymaj zbyt długo na ssaniu.

• 0

mysle ze jesli pływałes na mieszance 1/100 to ten silnik juz nie pływa :)

Wszystkie silnik Johnson/Ewinrude robione od 1963r pływaja na mieszance 1/50,

w 1987 OMC zaczeło wypuszczac silniki z nalepkami 1/100 ale po 6 miesiącach było tyle zatartych slników ze firma wypusciła biuletyn

by mieszac olej w proporcji 1/50.

miałem takie 3 siilniki.na zdieciach widac ze nie odkreciłes odpowietrznika z korka zbiornika.

silnik troche był przygrzany, na zdieciu water jacket jest przebarwiony od temperatury.

sprawdz /wymień wirnik pompy wody.

warto sprawdzic jaka ma kompresje.mój ostatni silniczek z tej serii miał 8 bar/cyl

problem gaśniecia moze byc:

nie odkrecony odpowietrrznik zbiorniczka,

popękane cewki, pod wpływem temperatury dochodzi do przebicia,

przegrzewanie silnika związane z łabym chłodzniem(zatkane ekrany wlotowe pompy wody, słaby wirnik, osady w kanale wodnym pod głową silnika/water jackecie, kanale wodnym silnika)

• 0

Też miałem taki silniczek :D maaaaasakra, przegrzewanie w moim przypadku było spowodowane pękniętym wirnikiem, po wymianie pływał 10-15 minut później było można jajka smażyć bo dalej się przegrzewał. Raz z portu wypłynąłem na rzeke z prądem po 200m mi zgasł, jakoś dopłynąłem na wiosłach. Innym razem urwałem linke ;)

Pabik jest ryzyko jest zabawa  B)

• 0

No i jestem po pierwszym teście dzięki wszystkim za pomoc , wystarczyło wyczyścić gaznik i ogólnie wydmuchać  dobrać odpowiednią mieszankę( dzięki evin i za ten odpowietrznik przy korku nie wpadłbym ) i naprawdę wyczuć odpalanie tego motorka( bo to jazda naprawdę niezła , w ciągu kilku sekund trzeba ogarnąć ssanie  i potem równie szybko wyłączyć , bo zalany) potem  do kolegi na  mały stawik ,niestety nie bardzo było się gdzie rozpędzić no ale dawał radę , najpierw 3 rosłych około 315 kg plus łódka no problem potem ja sam i frajda niesamowita bo do tej pory tylko elektryk jeszcze raz dzięki za pomoc  dodam tylko że łódka 380 x 155

Edytowane przez pabik

• 0

Pamietam, ze Szwed mi dal kiedys cos takiego do plywania i owszem plywal ale silnik byl bardzo obslugowy...

Skoro juz jest lodka jak na filmie to nabylbym, jak radzi @patu cos nowszego, ciekawszego a jezeli ma to plywac, to co prawda pamietam ucieche, jaka sprawio mi uzycie 1 raz silnika (byl to ruski silnik elektryczny), to duzo ciekawiej to sie bedzie zachowywalo na silniku okolo 8KM (albo w gornym pulapie tego co napisal producent lodzi)

Gumo

• 0

Gaznik przeczyscilem,jak dam na polowe ssanie to jeszcze chodzi na wolnych obrotach ale po jakims czasie i tak zgasnie.Mialem dobry manometr wkrecany,pozyczony od mechanika.Cisnienie sprawdzalem pare razy na 2 cylindrach i zawszecwychodzilo tyle samo.A jak sie mierzy cisnienie robocze?na cieplym silniku?