Skocz do zawartości

Okloice Dunajca

Michal Duzynski

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc chlopaki

Wiem ,ze kilku z was na tym forum jest poza granicami kraju, ale zdecydowalem zapytac tu,moze kilku z was ma doswiadczenia z Dunajcem i OS(ja mam zerowe)

1) W kwesti turystyki, jakie okolice,miejscowosci sa najbardziej popularne w okolicy Dunajca lub innej ladnej lownej rzeki w gorach (typu maz na ryby, zona i dzieci na grzyby,rower w lato, narty w zime, albo zabytki zwiedzac)?

1a) Jaka okolica bylaby dobra na przeprowadzke z rodzina(dobra i niedaleka szkola dla cory, cos do roboty dla zony),no ale zeby na ryby blisko, no i zebym w lesie nie mieszka zdala od cywilizacji?

1b) Jak tam rozwoj turystyki w kraju,czy wedkarze chetnie odwiedzaja Dunajec z rodzinami na weekendy

2) Czy poza OSem mozna dobrze polowic na Dunajcu?

3) Jesli nie Dunajec, to jakie rzeki, rzeczki, strumyki sa dostepne, do fajnego muchowania, powiedzmy w promieniu 30km?

4) Czy na Dunajcu, i w okolicach mozna lowic caly rok?

5) Czy mozna latwo (za odpowiednia oplata oczywiscie), zalatwic dniowe, weekendowe, tygodniowe pozwolenia na lowienie.

6) Czy cudzoziemiec, bez polskiej karty wedkarskiej moze sobie wykupic pozwolenie na lowienie?

7) Jak to naprawde jest z tym klusownictwem?, slyszalem ze jest, ale czy sa oni naprawde chamscy i niebezpieczni dla mucharzy?

8) TRAFIJA SIE DUZE OKAZY?

9) Jaka pora roku jest najlepsza do muchowania? Ile trwa sezon?

Moze to duzo pytan jak na jeden raz, ale chcialbym zebrac kilka informacji od was i pozklejac je w jedna calosc, niz odwiedzac strony polskiej turystyki.

Licze na wasze doswiadczenie, i mam nadzieje ze macie kilka informacj dla mnie.

Jesli jakies inne pytanie wpadnie mi do glowy to napewno zapytam.

Dzieki

Michal

1. Krościenko - OeS, Sromowce - góra

1a - to zły pomysł, lokalersi robią wrażenie słabo przyjemnych, na górnym jest lepiej

1b - chętnie i mają swoje mety na które jeżdżą od dawna

2 - szału nie ma, tyłu nie urywa

3 - Czarny, Biały, Białka, Ropa

4 - chyba jedynym limitem jest stan wody, a z tym bywają różne sytuacje, ale moim zdaniem zawsze gdzieś znajdziesz jakieś łowienie, choć niekoniecznie na muchę

5 - tak

6 - tak

7 - tak

8 - tak, ale sporadycznie. Z resztą, Polska bardzo weryfikuje pojęcie "okaz"

9 - W zależności od temp wody - start sezonu, później okolice kwietnia - maja, do września i jesień, jeśli interesuje Cię chodzenie za głowatką

10 - nawału nie ma, ale kilka met o wyrobionej normie jest. Pani Marysia na Oesie, Wojtek Krasnopolski w Zabrzeży, Franciszek Sikoń na Białym Dunajcu. To są mety typowo pod muszkarzy nastawione. Innych kwater jest bezliku, naprawdę dużo, nigdy nie było z tym problemu. Moim zdaniem jeśli chodzi o lokalizację takie biznesu to:

a - po za Polską ;)

b - jak koniecznie w PL to ni wiem czy nad Dunajcem, bo syf i śmieci tam są prze okrutne 

c - jak już koniecznie nad Dunajcem to są luki w takich miejscach jak Czarny Dunajec, Białka, Sromowce, górny OeS czyli okolice Szczawnicy czy Krościenka. Tak przynajmniej wg mojej wiedzy sprzed jakiegoś czasu, może coś stricte pod wędkarzy w tym czasie tam powstało.

Co Ty, TVN oglądasz ;)

Nei wiem co po za biurokracją i idiotycznymi przepisami/regulacjami się rowzija w PL. Chyba korupcja :D :D

A tak na serio, każdego przed powrotem do PL ostrzegam i odradzam.

Spróbowałem, byłem, ćwiczyłem. Dom wariatów, szkoda życia.

Michał

To masz szczęście, ja sobie zamontowałem i obejrzałem troszkę programów informacyjnych.

Teraz unikam stacji gdzie mogę na nie trafić, bo mi ciśnienie podnoszą, wolę jak lew je antylopę czy ktoś wiąże krokodyla w baleron :D :D relaksik zupełny :D

Nad Sanem jest moim zdaniem lepiej, ale temat gajdingowy jest tam trudniejszy, zwłaszcza punkt 5 może stanowić kłopot

Powiem szczerze - gdybym miał ruszać z takim biznesem, to pomyślałbym nad okolicami nadmorskimi, Słupia, Łeba a głównie Łupawa, plus morskie trocie, belony i wyprawy na Bornholm i wyspy Duńskie na Bałtyku i do Pn-Zach Szwecji za trocią.

Morze mowisz Kuba -ha

No to powiem wam co mi sie kroji w glowie.

Jakis nie duzy B&B max 15pokoi, z duza plaska dzialka, gdzie moze rowniez funkcjonowac moja szkola rzutow.

Jest nas dwoch Polakow jako certyfikowanych instruktorow, Piotrek Talma( Master), jest w kraju, a ja na obczyznie.

Nie nastawiam sie glownie na mucharzy, trzeba rowniez zadbac o zony, ktore nie beda mezowi truly dupy, ze ja na chacie sama zostawia.

Myslalem o gorach, bo w spokojnym wedkarskim sezonie, sa narty, rowery,

cazzi mazzi.

Nie zainwestuje klopsu, zeby usatysfakjonowac wedkarzy przez 4-5m-cy w roku.

Na Sanie to tylko ryby chyba, bo tam to okolic narciarskich nima co?

Narazie robie rozpoznanie, jak do 40 nie dam rady( jeszcze 4 lata mi brakuje), to chyba zostawie i bede do emerytury jebal na etacie.

mike

Bez urazy, tak palnalem.

Na Polskich gorach (co, gdzie , jak) to ja tak na bakier jestem.

Jozi, a moglbys mi odpowiedziec na moje pytania, ale wzgledem Sanu i okolic. nie musi byc tak odrazu w pospiechu.

Moze znasz kogos kto tez tam lowi, odpoczywa z rodzina i takie tam. co dwie glowy to nie jedna.

Pozdrawiam

Michal