Skocz do zawartości

rozpczecie sezonu

rapia

Rekomendowane odpowiedzi

@Andrzej,

Nigdy w tym czasie nie byłem, ale... niektórzy koledzy polecają sierpień. Wiesz, trzeba mieć wiele danych zgromadzonych na przestrzeni wielu lat, aby ocenić, lub przewidzieć, czy ryba będzie w wodzie. Połów łososiowatych na podstawie ogólnych stwierdzeń prowadzi do sukcesów lub rozczarowań. Może spróbujesz skontaktować się z p. Konowrockim (chyba nie przekręciłem nazwiska). On jest przewodnikiem wędkarskim i encyklopedią lokalnej wiedzy. Odszukam Jego namiary i wrzucę na forum.

• Odpowiedzi 64
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Hej trociaże

Zostałem wywołany do odpowiedzi, więc spróbuję coś podpowiedzieć

Z moich doświadczeń i obserwacji wynika, że najciekawsze wyniki

na Parsęcie uzyskuje się w drugiej połowie lutego i marcu, w tym

czasie jeśli jeszcze dmuchnie z Pn to mamy spore szanse na srebrnego. Ponadto w tym też okresie trafiają się największe sztuki schodzących troci i łososi. To tyle jeśli chodzi o najbliższy okres. Generalnie kelty łowi się na Parsęcie nawet

do końca kwietnia. Dobry okres to maj i czerwiec, ryby wchodzące. Latem dużo zależy od pogody, jak podmucha i popada to

zawsze można liczyć na dobre wyniki. Ale jak wiadomo reguł nie ma, trzeba być nad wodą jak najczęściej, truizm, ale tak jest

sami wiecie.

Namiar na A.Konowrockiego, o którym wspomniał @kryst

0-505-589-200

Pozdro Jachu

Ostatnie 3 dni byłem nad Redą (miała być Parsęta, ale demokratycznie przegrałem). Niestety wyniki 4x0, jakieś brania co prawda były, ale to raczej zasługa pstrągów niż troci. Przez 3 dni widzieliśmy tylko 2 ryby jedna na muchę i jedna na spining ale złapana na jakąś dziwną przynęte (bardziej przypominało to poper czy wobler boleniowy niż np. Gębale). Chodziły słuchy o koleinych rybach, ale nie potwierdzone. Doskonałym przykładem może być fakt że w niedziele rozegrano zawody i zwyciężył potok około 30cm, na odcinku poniżej hodowli nie złapano nic. Nawet tęczaków uciekinierów czy morskich. Ogólnie nędza, rzeka piękna ale strasznie zaśmiecona, ryby spłyneły, pozostały niedobitki.

wątek: tarło:

1 stycznia widziałem złowionego samczyka bardzo obficie cieknącego mleczem.

wątek: kiedy:

Swoją największą troć 7,60 kg złowiłem w majowy długi weeekend, a największego łososia 8,94 kg we wrześniu.

wątek: jak często łowi się:

moje przeciętne z kilkunastu lat: na Drwęcy 1 ryba na 20 dni nad wodą, na Parsęcie 1 ryba na 10 dni nad wodą. :D

pozdr

Byliśmy wczoraj z kol.Mariuszem na Drwęcy,poza tym że widziałem jeden spław, a potem wywaliła mi się pod nogami trotka na oko 60 cm to ogólnie brak kontaktu z rybą :lol: noooo :lol: jedynym kontaktem było spotkanie z Markiem Szymańskim :mellow: ,który przyjechał jak się rozkładaliśmy nad wodą.Wymieniliśmy się telefonami i później skontaktował się ze mną i mówił że złowił 2kg.rybę, on łowił poniżej mostu drogowego w Lubiczu my powyżej.Inni wędkarze też nie połowili przynajmniej przy nas.Wieczorem podobno podhaczone zostały 4 ryby.Dziś Marek nie miał niestety żadnej ryby.W sumie to jeszcze trudne warunki u nas odwilż,a tam zima w pełni 10-15 cm śniegu i nawisy lodowe,rankiem wczoraj płynęła kra, która też utrudniała łowienie.

ps.Wielkie dzięki dla Marka Szymańskiego za pomoc w powrotnym transporcie do samochodu inaczej musielibyśmy dodatkowo 5 km z buta drałować.Są jeszcze Wielcy ludzie!!!

Pozdrawiam Porter

Trzeciego stycznia za namowa @rockiego pociagnalem moja ekipe nad brzegi Redy. Pierwszy raz tam zawitalismy w poszukiwaniu troci. Ciekawa woda i jakze odemienna od Slupi czy Parsety na ktore zwyklismy jezdzic. Niestety warunki pogodowe nas nie rozpieszcily. W nocy przyszlo nagle ochlodzenie i w ciagu dnia temperatura utrzymywala sie w okolicy -8 stopni w towarzystwie silnego wiatru i slonca. Dodatkowo niska i czysta woda utrudniala zadanie. Skonczylismy dzien na dwoch delikatnych braniach i uszczuplonych pudelkach. Osobiscie porzegnalem dwa Frisky. Jak sie komus uda zdjac z galezi to zycze taaakiej trotki ;)

post-128-1348913719,4895_thumb.jpg

post-128-1348913719,5539_thumb.jpg

Byliśmy wczoraj z kol.Mariuszem na Drwęcy,poza tym że widziałem jeden spław, a potem wywaliła mi się pod nogami trotka na oko 60 cm to ogólnie brak kontaktu z rybą :lol: noooo :lol: jedynym kontaktem było spotkanie z Markiem Szymańskim :mellow: ,który przyjechał jak się rozkładaliśmy nad wodą.Wymieniliśmy się telefonami i później skontaktował się ze mną i mówił że złowił 2kg.rybę, on łowił poniżej mostu drogowego w Lubiczu my powyżej.Inni wędkarze też nie połowili przynajmniej przy nas.Wieczorem podobno podhaczone zostały 4 ryby.Dziś Marek nie miał niestety żadnej ryby.W sumie to jeszcze trudne warunki u nas odwilż,a tam zima w pełni 10-15 cm śniegu i nawisy lodowe,rankiem wczoraj płynęła kra, która też utrudniała łowienie.

ps.Wielkie dzięki dla Marka Szymańskiego za pomoc w powrotnym transporcie do samochodu inaczej musielibyśmy dodatkowo 5 km z buta drałować.Są jeszcze Wielcy ludzie!!!

Pozdrawiam Porter

Porterowe zdjęcia :D

post-12-1348913724,3399_thumb.jpg

post-12-1348913724,4049_thumb.jpg

post-12-1348913724,4792_thumb.jpg

@Andrzej Witaj.

Tak dla porządku, okolice Wrzosowa to w dół od Białogardu, nie

w górę. Nie wiem ile będziesz miał dni na wędkowanie, ja bym

wybrał raczej Łąki Daszewskie pierwszego dnia, a na drugi dzień

od mostu we Wrzosowie w dół do Pyszki. Z drugiej strony wszystko

zależy jakie będą warunki, jak woda podskoczy może być ciekawie

w rejonie Rościno-Mosty, jak będzie krótko po sztormie to lepiej

niżej Mechęcino, Ząbrowo lub jeszcze niżej Rościęcino-Zieleniewo

Możliwości tyle, że zawsze ten sam dylemat skąd ja to znam.

Tak czy siak połamania życzę i czekamy na relacje.

Pozdro Jachu