Skocz do zawartości

GNOJNO pod Pułtuskiem

dariusz262

Rekomendowane odpowiedzi

Chronione zimowisko bardzo by się tam przydało np od 1 listopada do końca maja.

W zeszłym roku zginęło bardzo dużo okonia na jesieni i na pierwszym lodzie :(

W chwili obecnej nie można tam łowić od 1 kwietnia do 31 maja.

Chroni się szczupaka który tam się wyciera ale sandacza już nie a przecież  z tego słynął kiedyś ten akwen.

No i okonie które wchodzą tam masowo na zimę też mają ciężkie życie :(

Edytowane przez Pszemo

• 2 miesiące temu...

Niestety przewiduję że na tym zbiorniku za 2-3 lata  duży okoń pozostanie tylko wspomnieniem .... Każdego dnia jest minimum 50 wędkarzy i średnio niech każdy skapotuje tylko 10 szt... rachunek jest prosty! Dziennie wyjeżdża z Gnojna kilkaset okoni!!!! Nie wspomnę o tych co kapotują 20 i więcej ryb!!!! :angry: Niestety nie jest to już okręg ciechanowski a betonowy OM który pozwala zabrać 5 kg!!!!!!!!!! tych pięknych ryb :wacko: Gadanie o "plenności" okonia niektórych wędkarzy można będzie wsadzić za 2-3 lata między ..... :angry: :unsure: :wacko: Napiszę jeszcze o PSR której nie widziałem ani razu a byłem 8 razy.... :o

Mam wrażenie, że duży okoń napływa jesienią z Narwii i zimuje (a właściwie usiłuje zimować). Co roku na początku sezonu odbywa się rzeź. Po obfitych połowach na pierwszym lodzie z tygodnia na tydzień jest gorzej. W lutym biorą już tylko resztki stada i jazgarze, w marcu płocie, bo wszystko inne już "wyszło". Norma niestety...

Kol.Byniek pocieszające jest to co piszesz że 50% wędkarzy schodzi bez brania .... B) Chciałem zwrócić tylko uwagę co niektórym że zabieranie co przyjazd 10-25 okoni 22-30 cm to lekka przesada..... A są tacy... A wkurza mnie tłumaczenie że okoń jest rybą "plenną".... No ale skoro regulamin na to zezwala... :angry: A to jest ich łowisko tylko na zimę... :(   Mam nadzieję że oni to przeczytają...? Na tym kończę :ph34r:

• 5 miesięcy temu...
  • 10 miesięcy temu...
  • 3 lata później...

Na Gnojnie   od 1 grudnia do 31 maja 2019 wprowadzili  zakaz połowu ryb. 

wreszcie ktos przejrzał na oczy , aczkolwiek wolalbym no kil caly rok .i wiecej kontroli- bo teraz miejscowa kontrabanda bedzie szalec ze hohoo .

dokładnie, wędkarze pilnowali wody.

Tez jestem za No Kill, a nie zamykaniem wody + tam mogli by zakazać połowu na żywca.

No i widze, że szczupak do 55cm chroniony - dodali 5cm

Edytowane przez pulos1

Na Gnojnie   od 1 grudnia do 31 maja 2019 wprowadzili  zakaz połowu ryb. 

wreszcie ktos przejrzał na oczy , aczkolwiek wolalbym no kil caly rok .i wiecej kontroli- bo teraz miejscowa kontrabanda bedzie szalec ze hohoo .

Przepis ten obowiązywał już w 2018 roku. Proszę zajrzeć do zezwoleń.