Skocz do zawartości
  • 0

Trolling - jak ugryźć?

Piasek

Pytanie

Witam. Szukałem trochę na forum jakichś wskazówek dla początkującego w trollingu, ale nie znalazłem. Gdzieniegdzie są porozrzucane szczątkowe informacje. Osobiście mam kilka pytań, np:

1.Jak ustawić hamulec kołowrotka, lekko - tak żeby lekki wzrost oporu przynęty powodował wysnuwanie linki, czy mocno ,tak żeby ryba natrafiła na silny opór i się sama zacięła.

2. Na jaką minimalną odległość, wypuszczać przynętę przy trollingu za szczupakiem, na płytkiej (głębokość 1,5 - 2,5 metra) i praktycznie bez uciągu rzece.

Na pewno jescze coś mi się przypomni, ale na razie akurat te pytania mnie najbardziej nurtują. Dzięki z góry i pozdrawiam.

Marcin Piaskowski

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mam pytanko chłopaki o woblera Salmo  Whitefish SX 18cm puszczony bez dodatkowego obciążenia itp.  za łódką podczas normalnego trola  , średnio jaką głębokość wody łapie ?

Edytowane przez Kajtelek2

• 0

Mam pytanko chłopaki o woblera Salmo  Whitefish SX 18cm puszczony bez dodatkowego obciążenia itp.  za łódką podczas normalnego trola  , średnio jaką głębokość wody łapie ?

Zgodnie z opisem ma schodzić do 9 m, ale to jest wobler tonący przy odpowiedniej grubosci linki i wolnej szybkości trolingowej zejdzie głębiej. Osobiście woblerów tonących nie dociążam. Pozdrowienia.    

• 0

rozpiętość pracy woblera jest spora i zależny głównie od:

- prędkości trollingowej

- długości wypuszczenia

- grubości linki

* znaczenie (+/- 1m) może mieć fakt jak będziesz trzymał kij - w uchwycie poziomo lub pionowo czy będziesz go miał w rękach

np. prędkość 3,5; grubość plecionki (rzeczywista) 0,17, długość wypuszczenia "dyszla" 40-50m

dla wspomnianego woblera będzie to: 6,5-8m aby osiągnąć 9m trzeba zwiększyć dyszel (do około 60m) i prędkość powyżej 4

jedyna słuszna rada to samemu trzeba to sprawdzić

ustawiasz swoje paramenty (V, dyszel, grubości plecionki), patrzysz na echosondę i najeżdżasz na skarpę lub znane Ci głębokości i patrzysz kiedy wobler zaczyna haczyć, później łowisz już intuicyjnie

dla mnie najważniejsze jest jednak to aby zapamiętywać ustawienia w danych okresach (wiosna, lato, jesień) przy których miałem najwięcej brań, ale do tego potrzebna jest analiza kilku sezonów, osobiście biorę tez pod uwagę warunki pogodowe, porę dnia, ciśnienie, fazy księżyca .... czasami przynosi mi to niezłe efekty jednak sa takie dni ze spływam bez brania z kolejna lekcja pokory jakiej udzieliła mi natura ;)

Edytowane przez @Wojti
  • Like 1

• 0

A kolega zapytał tylko, jak głęboko schodzi wobler... ;)

Łukasz zazwyczaj jest tak ze dopiero w szczegółach znajdziesz właściwe rozwiązanie

dla niektórych trolling to nudna i mało sportowa metoda

ja mam nieco inne podejście i rozbieram temat na drobne jak tylko sie da

dla mnie znaczenie ma nawet kolor i długość przyponu

czynniki pogodowe maja kolosalne znaczenie sam o tym doskonale Wiesz

• 0

Łukasz zazwyczaj jest tak ze dopiero w szczegółach znajdziesz właściwe rozwiązanie

dla niektórych trolling to nudna i mało sportowa metoda

ja mam nieco inne podejście i rozbieram temat na drobne jak tylko sie da

dla mnie znaczenie ma nawet kolor i długość przyponu

czynniki pogodowe maja kolosalne znaczenie sam o tym doskonale Wiesz

Wiem wiem, tak tylko się droczę :)

• 0

Minn Kota 36 4 bieg...pojęcia nie mam jaka to prędkość :) Powiedzmy,że bez fali:)

musisz określić prędkość bo tak to nie ma sensu się rozpisywać

jedna łódka na 4 biegu w 4 osoby ledwo co będzie się toczyła a druga łódka 1 osobowa będzie śmigać jak motorówka ;)

to różnice będą spore

wiec Twoja przynęta pójdzie albo na 8-6 albo na 2-3 metrach

Edytowane przez @Wojti
  • Like 1

• 0

Przedstawiam moją " łódź podwodną " ;) Salmo SX 18cm 80g  w kolorze GS i pytanie na jakie inne zmienić te kotwice firma , model ?

akurat tych kotwic nie musisz zmieniać (stara dobra seria)  ;)

Edytowane przez @Wojti

• 0

Bardzo chciałbym by właściwa głębokość prowadzenia przynęty była tą, na której znajduje się w danej chwili stado lub stadko drobnicy ;) .

Głownie, dlatego iż sam tak łowię :wub: .

Poczekam jednak na wypowiedzi bardziej doświadczonych kolegów.

Praktykuję takie prowadzenie przynęt również w łowieniu z brzegu i najlepiej, kiedy drobnica ściga ( w tylko jej wiadomym celu) moje "wabie".

W takie dni obserwując zachowanie drobiazgu miewam najlepsze efekty.

Kiedy jednak łowię głęboko (w trollingu) jedyne wskazówki to te z echa a ono nie pokazuje takich "cudów" ;) .

• 0

u mnie trollingowa to wyprawa przynajmniej tydzień spędzony na wodzie - taki los

w środę złowiłem szczupaka 114cm i cała wizja o gumach -  upada wobler invade 14cm

jak wjechałem na miejcie gdzie było branie na echosondzie pojawiało się totalne bezrybie

ma ktoś na to jakieś wytłumaczenie?

Edytowane przez @Wojti

• 0

u mnie trollingowa fto wyprawa przynajmniej tydzień spędzony na wodzie - taki los

w środę złowiłem szczupaka 114cm i cała wizja o gumach -  upada wobler invade 14cm

jak wjechałem na miejcie gdzie było branie na echosondzie pojawiało się totalne bezrybie

ma ktoś na to jakieś wytłumaczenie?

Wytłumaczenie, raczej nie potrafię... ;)

Tak "z rękawa chciałem trzepnąć", "tydzień na wodzie ?"...po namyśle...

Można być dwa i ryby "nie widzieć" kiedy nie wiadomo "z czym to jeść"  ;) .

Mnie ten sezon już trochę "o krzepił " :lol: . Największa 98 cm (w maju) później coraz cieniej ale, przybywa sporo doświadczeń...

Dzięki Wam, również :) i za to Wam dzięki :D .

Ps.

Cholera. Jak użyć( odmienić) słowo o krzepił ?  :lol: . Można razem? "okrzepił" w sensie umocnił ? :lol: .

Edytowane przez robert67

• 0

Panowie na jakiej głębokości prowadzić wobka jak jest 5-6m i 1,5m od dna ciągnie się pas ryb (drobnicy) czy pływać tam gdzie nie ma ryb ?

Najlepiej prowadzić na takiej głębokości, na jakiej są brania ;) Jeżeli szczupak jest aktywny, a woda ma 5-6m, to nie ma najmniejszego znaczenia, czy poprowadzisz na 3, czy na 4 metrach. Choć pukanie o dno raczej nie będzie najlepszym pomysłem. Ale im dalej w jesień, tym krótszy "doskok" szczupak zdecyduje się zrobić do przynęty. Może się okazać, że prowadzenie 2 metry nad dnem będzie totalnie nieskuteczne, a w pasie wody od metra do pół nad dnem możesz mieć częste brania. Taki hokus-pokus robiliśmy ostatnio w rzecznym trollu. 4,5-5m wody i trolowanie na 4-4,5m - inaczej nic z tego nie było.

Ale to i tak pikuś - małe głębokości nie stwarzają większych dylematów. Problem robi się wtedy, gdy pływasz po wodzie 20-30-40m. Jak głęboko łowić? Odsyłam Cię do zdania nr 1. Poza tym kieruję się wskazaniami echa: ono naprawdę pokazuje szczupaki. Nie dalej jak tydzień temu kolega skusił blisko metrową, grubą rybę, którą kilkanaście sekund wcześniej wykukał na echu. Patrz też, na jakich głębokościach (+/-) jest najwięcej drobnicy. W ciepłych porach roku im wyższa fala i bardziej prześwietlona woda tym drobnica jest głębiej, a wraz z nią drapieżniki. W zimnych najogólniej rzecz biorąc drobnica schodzi wraz ze spadkiem temperatury, ale nasłonecznienie może ją jeszcze wywabiać na płytszą wodę lub w jej wyższe partie.

• 0

Najlepiej prowadzić na takiej głębokości, na jakiej są brania ;) Jeżeli szczupak jest aktywny, a woda ma 5-6m, to nie ma najmniejszego znaczenia, czy poprowadzisz na 3, czy na 4 metrach. Choć pukanie o dno raczej nie będzie najlepszym pomysłem. Ale im dalej w jesień, tym krótszy "doskok" szczupak zdecyduje się zrobić do przynęty. Może się okazać, że prowadzenie 2 metry nad dnem będzie totalnie nieskuteczne, a w pasie wody od metra do pół nad dnem możesz mieć częste brania. Taki hokus-pokus robiliśmy ostatnio w rzecznym trollu. 4,5-5m wody i trolowanie na 4-4,5m - inaczej nic z tego nie było.

Ale to i tak pikuś - małe głębokości nie stwarzają większych dylematów. Problem robi się wtedy, gdy pływasz po wodzie 20-30-40m. Jak głęboko łowić? Odsyłam Cię do zdania nr 1. Poza tym kieruję się wskazaniami echa: ono naprawdę pokazuje szczupaki. Nie dalej jak tydzień temu kolega skusił blisko metrową, grubą rybę, którą kilkanaście sekund wcześniej wykukał na echu. Patrz też, na jakich głębokościach (+/-) jest najwięcej drobnicy. W ciepłych porach roku im wyższa fala i bardziej prześwietlona woda tym drobnica jest głębiej, a wraz z nią drapieżniki. W zimnych najogólniej rzecz biorąc drobnica schodzi wraz ze spadkiem temperatury, ale nasłonecznienie może ją jeszcze wywabiać na płytszą wodę lub w jej wyższe partie.

Czyli kolejna weryfikacja. W dużym stopniu wiąże się to z nieznajomością zbiornika.

Wygląda to tak, że wlokę na za długim obszarze jednego woblera.  

Zasadne byłoby w tym miejscu pytanie. Czy pływając w pojedynkę, ( na nieznanej wodzie) jeden trollingowy zestaw wyświetli zagadnienie? Sam sobie po Twojej wypowiedzi odpowiem.

Nie potrafię tego jeszcze poskładać. Również, dlatego po pierwszym sukcesie dość sceptycznie widziałem ( prawo na „f”) ciąg dalszych.

Miałem szczęście mimo wszystko.

Trudna to nauka, kiedy "gram na jednej strunie po 12 progach…A gdzie jeszcze akordy".

O wirtuozerii nie śmiem wspomnieć  ;) .

Nie zrezygnuję, bo "łażąc po krzakach" zawsze mam w myślach kolejną wyprawę na tajemniczą głębię ;) .

Podziękować za wskazania mogę teraz :)