Skocz do zawartości
  • 0

Trolling - jak ugryźć?

Piasek

Pytanie

Witam. Szukałem trochę na forum jakichś wskazówek dla początkującego w trollingu, ale nie znalazłem. Gdzieniegdzie są porozrzucane szczątkowe informacje. Osobiście mam kilka pytań, np:

1.Jak ustawić hamulec kołowrotka, lekko - tak żeby lekki wzrost oporu przynęty powodował wysnuwanie linki, czy mocno ,tak żeby ryba natrafiła na silny opór i się sama zacięła.

2. Na jaką minimalną odległość, wypuszczać przynętę przy trollingu za szczupakiem, na płytkiej (głębokość 1,5 - 2,5 metra) i praktycznie bez uciągu rzece.

Na pewno jescze coś mi się przypomni, ale na razie akurat te pytania mnie najbardziej nurtują. Dzięki z góry i pozdrawiam.

Marcin Piaskowski

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Wyglądają b. podobnie, nawet ster jest osadzony identycznie (albo mnie oczy mylą). Pamiętaj, że oryginał jest z balsy, praca może się różnić. Co do grzechotki - ani mnie ziębi, ani grzeje. Miałem b. dobre wyniki na woby zarówno z jak i bez. Bardziej bym się koncentrował na pracy.

• 0

osobiście tez nie zauważyłem aby woblery z grzechotką były jakieś bardziej skuteczne

chodziarz ostatnio testowałem gumowe przynęty z grzechotką w ogonie i okazały się skuteczne

no ale nie jestem przekonany do końca, ze była to tylko zasługa wspomnianej grzechotki

post-50670-0-24365700-1384437390_thumb.jpg

post-50670-0-43925800-1384437489_thumb.jpg

Sławku czy jesteś w stanie podać co napisali na pudełkach jeśli chodzi o głębokość pracy w trollingu tych woblerów?

Edytowane przez @Wojti

• 0

Jasne. 22 w dwie kotwice Ownera 3/0 a 26 w trzy sztuki (na stelażu zewnętrznym. Było o tym w wątku :)

Właśnie nabyłem 3 x CDMAG22. Właściwie dlaczego polecana jest wymiana kotwic na klasyczne? Ze względu na dużą wagę oryginałów czy też na małą ich chwytność?

• 0

To bardzo dobrze, że zrobi się pływający. Te tonące jakoś tak ciężko sie wypuszcza. Nie widziałem oryginalnych kotwic, wiec nie wiedziałem że są aż tak grube.

Muszę sprawdzić, czy w CDMAG 18 jak założę Gamakatsu 13B 2/0 i mocne ale lżejsze kółka to też nie zacznie pływać. Wtedy można przy sytuacji, gdy niespodziewanie natkneliśmy sie na wypłycenie zwolnić prawie do zera i czekać aż wobek wypłynie. Masz Krzysiek priv.

• 0

Zeby nie zakladac nowego tematu...Lowicie moze na plecionke Power Pro Depth-Hunter w trolu? Jak sie sprawdza, co ile metrow zmienia sie kolor.

Z gory dzieki

Kolor zmienia co 10m,a dodatkowo co 1m  posiada znaczniki pozwalające dokładnie określić odległość...uzywałem 50-funtowej cały sezon w sumowym trollingu i spisywała sie całkiem nieźle.Trzeba tylko często sprawdzać końcowy odcinek,no ale to juz kanon... :)  

• 0

Mam pytanko ,trafił mi się do kolekcji wobler Salmo Pike SX ze starej serii z metalowym sterem , czy to dobry wobler na szczupaka ?

dobry wobler - warto go mieć (sprawdź tylko czy dobrze pracuje, czy nie gaśnie jego praca)

PS

ale od dobrego woblera zawsze lepiej mieć bardzo dobrą gumę trollingową

• 0

Zgoda, ale propozycje odsprzedaży po 100PLN i więcej jako unikatu to jakaś pomyłka. Chyba, że jest to nówka sztuka nieśmigana i ktoś kupuje jako egz. kolekcjonerski. Przynęta trochę niewydarzona koncepcyjnie: imitacja szczupaka do sielawowego trollingu - ale Harry używa i wiem, że wobek bywa skuteczny :)

• 0

w ostatnim czasie na Zalewie Szczecińskim dwie ekipy dużych firm wędkarskich testowały swoje przynęty w poszukiwaniu dużych szczupaków

ekipa łowiąca na gumy złowiła w sumie ponad 15 ryb z czego największe 111,107,105, i 102cm, ekipa łowiąca woblerami zjechała na zero

tak się złożyło ze ryby bardziej reagowały na gumy, brania delikatne jak to jesienią często bywa 

• 0

Akurat ja na ostatnim wyjeździe zapunktowałem 4:1 w układzie woblery/gumy, a gumy pływały praktycznie cały czas w równym parytecie.  Myślę, że bardzo dużo zależy do pory roku, pogody i wreszcie od charakteru miejscówki. Dyskusja w tej materii mogłyby przypominać dyskusję o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy. Jeżeli jednak podejdzie się do tematu z dystansem i bez emocji, to można się pokusić o sformułowanie pewnych ogólnych zasad posługiwania się daną przynętą w zależności od ww. czynników. Ja uważam, że na gumy chętniej reagują ryby, które w ogóle nie mają ochoty żerować. Ma to IMO ścisły związek z tym, że niektóre gumy znakomicie pracują przy wolnym i bardzo wolnym prowadzeniu, co jest bezdyskusyjnym sposobem na słabo żerującą rybę. Niestety ta cecha jest rzadko spotykana u większości wobków. Poniżej 3 km/h mało który wobler pokazuje, na co go stać...

• Like 3

• 0

... Ja uważam, że na gumy chętniej reagują ryby, które w ogóle nie mają ochoty żerować. Ma to IMO ścisły związek z tym, że niektóre gumy znakomicie pracują przy wolnym i bardzo wolnym prowadzeniu, co jest bezdyskusyjnym sposobem na słabo żerującą rybę. Niestety ta cecha jest rzadko spotykana u większości wobków. Poniżej 3 km/h mało który wobler pokazuje, na co go stać...

zgadzam sie w 100%, powinno to być zapisane w podręcznikach o trollingu :D

Edytowane przez @Wojti