Skocz do zawartości
  • 0

Trolling - jak ugryźć?

Piasek

Pytanie

Witam. Szukałem trochę na forum jakichś wskazówek dla początkującego w trollingu, ale nie znalazłem. Gdzieniegdzie są porozrzucane szczątkowe informacje. Osobiście mam kilka pytań, np:

1.Jak ustawić hamulec kołowrotka, lekko - tak żeby lekki wzrost oporu przynęty powodował wysnuwanie linki, czy mocno ,tak żeby ryba natrafiła na silny opór i się sama zacięła.

2. Na jaką minimalną odległość, wypuszczać przynętę przy trollingu za szczupakiem, na płytkiej (głębokość 1,5 - 2,5 metra) i praktycznie bez uciągu rzece.

Na pewno jescze coś mi się przypomni, ale na razie akurat te pytania mnie najbardziej nurtują. Dzięki z góry i pozdrawiam.

Marcin Piaskowski

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

jak jezioro nie ma bardzo czystej wody i jest pochmurny dzień to słabe szanse na dobry film :P
wszystkie pokazówki nagrywają w mega czystej wodzie :) Poniżej masz link do fragmentu nagrywanego na pomorskim jeziorze Lobeliowym, 1 klasa czystosci, zakaz nęcenia i takie tam bo taka woda czysta. Dno widać z 4-5 metrów :)
Nagranie na około 5-6 metrach :)

Dla porównania kamerka SJCAM SJ4000 to samo jezioro 9 m głębokości :) tylko tam był lipiec a tu jest listopad jakoś :)

https://www.youtube.com/watch?v=nPABmkLnu7M Edytowane przez radekc1991
  • Like 2

• 0

No powiem szczerze ze szału nie robi myślałem jak by to było np na czorsztynie ale jak mówisz ze ten filmik jest z jeziora gdzie dno widać z 5 metrów to mysle ze szału by nie było nie mówiąc o innych miejscach , dzieki za filmik pogladowy .

• 0

Inline są po to, aby pletka się nie plątała o przelotki na wietrze a jak masz na łodzi trollingowej kilkanaście zestawów to ciężko wszystkie na raz pilnować, tutaj zalety inline się kończą, no może rozkład sił na blanku.

Niestety plecionka wyciera się o wnętrze blanku oraz sam blank stopniowo osłabia się od tarcia wewnętrznego. Dlatego do inline raczej żyłeczka a i to całkowicie sprawy nie załatwia.

• 0

Używam dwóch inline, jednego do windy drugiego do planera. Obydwa smigaja z plecionka i nie zauważyłem aby sie ona wycierala. A katuje je ostro juz drugi sezon do polowu szczupakow. Do windy wole używać inline, nie muszę pilnowac czy mi sie pletka nie owinela wokół przelotki przy wpinaniu do klipsa. A zdecydowalem sie na nie tylko dlatego ze fajnie wygladaja ????

Edytowane przez Lukasz82
  • Like 1

• 0

Inline są po to, aby pletka się nie plątała o przelotki na wietrze a jak masz na łodzi trollingowej kilkanaście zestawów to ciężko wszystkie na raz pilnować, tutaj zalety inline się kończą, no może rozkład sił na blanku.

Niestety plecionka wyciera się o wnętrze blanku oraz sam blank stopniowo osłabia się od tarcia wewnętrznego. Dlatego do inline raczej żyłeczka a i to całkowicie sprawy nie załatwia.

Lowilem plecionka ta sama przez dwa sezony dorsze i nic sie nie dzialo . Kijek Team Daiwa Interline. Ok. 50 dni wedkowania,no i dorszy holuje sie znacznie wiecej

niz szczupakow :)