Skocz do zawartości
  • 0

Trolling - jak ugryźć?

Piasek

Pytanie

Witam. Szukałem trochę na forum jakichś wskazówek dla początkującego w trollingu, ale nie znalazłem. Gdzieniegdzie są porozrzucane szczątkowe informacje. Osobiście mam kilka pytań, np:

1.Jak ustawić hamulec kołowrotka, lekko - tak żeby lekki wzrost oporu przynęty powodował wysnuwanie linki, czy mocno ,tak żeby ryba natrafiła na silny opór i się sama zacięła.

2. Na jaką minimalną odległość, wypuszczać przynętę przy trollingu za szczupakiem, na płytkiej (głębokość 1,5 - 2,5 metra) i praktycznie bez uciągu rzece.

Na pewno jescze coś mi się przypomni, ale na razie akurat te pytania mnie najbardziej nurtują. Dzięki z góry i pozdrawiam.

Marcin Piaskowski

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Za krótko ją używałem żeby wyrażać jakieś opinie,kilka przelotów 2 małe ryby.Praca ciekawa trzeba jej dać szansę jeszcze.Z minusów ,jest bardzo delikatna,mięsista guma ale zęby ja tną bez litości,stawia duży opór i cena.Na pewno nie kupie następnej sztuki. ;)

• 0

Witam wszystkich,

jest to mój pierwszy post ma tym forum.

Po przeczytaniu całego wątku dotyczącego trollingu postanowiłem zapytać się Was o kij na początek do tej metody. Do tej pory z trollingiem miałem do czynienia tylko podczas zmiany miejsc przy standardowym spiningowaniu ale chyba przyszła pora na zmiany :) I tu pojawia się moje pytanie czy na początek ten kijek wystarczy: DAM Steelpower Red G2 Dowinger - 2.10m 12-25lb. Będę łowił głównie z ręki, zalew zegrzynski i okolice oraz Mazurskie jeziora. Jeśli chodzi o przynęty nie mam sprecyzowanych bo będę musiał dokupić. Przedewszystkim zastanawia mnie waga wedki i czuję ręka mi nie odpadnie? Zaznaczę że nie chce kupować nie wiadomo jak drogiego sprzętu ponieważ to początek a i z czasem wolnym bywa różnie. Dziękuję za wszystkie podpowiedzi.

Edytowane przez Marcinnow

• 0

Zamontuj na wiosłach, potraktuj je jak relingi :) Przerabiałem już wszystko, to jedyny sposób, który wytrzymał próbę czasu. Do trola na długim dyszlu uchwyt może być praktycznie jakikolwiek, nawet najtańszy. Ale brania z płytkiej wody, na kilkumetrowym dyszlu są atomowe, odjazdy bardzo gwałtowne i tu już trzeba stosować najmocniejsze dostępne uchwyty.

• Like 1

• 0

Grube nylony, czy co to tam jest, raczej wytrzymują. Nie są kruche. Ja mam Mikado, kolega używa SG, ale do krótkiego dyszla wolałbym coś lepszego. Dlatego przy krótkim łowię z ręki. Lubie to kopnięcie i szaleńczy pierwszy odjazd.

A za patent pińć złoty się naleźy :)

• Like 1

• 0

Co cam trolle?Ja dziś pierwszy dzień na trolu sukcesów 0 wkońcu się w...........em zdjąłem wędkę z uchwytu i z ręki smignąłem rapalką scatterem sandacz spóżnił się 1 sekundę.Ogólne wnioski z porażki jednostajnie prowadzona przyneta nie kusi ryb trzeba coś wymyśleć chyba skończę napływając wiosłami na stanowiska na eho bo już za duzo wobków przerzuciłem.

• 0

Co cam trolle?Ja dziś pierwszy dzień na trolu sukcesów 0 wkońcu się w...........em zdjąłem wędkę z uchwytu i z ręki smignąłem rapalką scatterem sandacz spóżnił się 1 sekundę.Ogólne wnioski z porażki jednostajnie prowadzona przyneta nie kusi ryb trzeba coś wymyśleć chyba skończę napływając wiosłami na stanowiska na eho bo już za duzo wobków przerzuciłem.

Proponuję pobawić się trochę manetką i kupić bardziej dokładny stoper, do tego słownik poprawnej polszczyzny i powinno być lepiej!

• 0

Witam zbliża się jesień koledzy namawiają mnie na zrezygnowanie z trollingu na rzecz stacjonarnego łowienia. Podobno już ryby nie uganiają się za przynętą. Reasumując twierdzą ,że skończył się czas na trolling.
Ja jednak mam pytanie w jesieni schodzimy z prędkości prowadzenia przynęty czy pozostawiamy ją bez zmian?
Czy lepiej płynąć wolniej czy szybciej i jakie konsekwencje ma wolne płynięcie?

Moje pytanie jest spowodowane tym ,ze osoby z którymi pływam strasznie wolną płyną w trollingu (zwykle 2 bieg bardzo rzadko 3 a moim zdaniem powinien to być min. 3 bieg od czasu przyspieszenie do 4) . Warto dodać ,że łódź duża i na pokładzie balast z 400kg.
Zbiornik na którym łowie jest duży i głębokości na których łowie i są ryby oscyluje w granicach 8-30m .