Skocz do zawartości
  • 0

Trolling - jak ugryźć?

Piasek

Pytanie

Witam. Szukałem trochę na forum jakichś wskazówek dla początkującego w trollingu, ale nie znalazłem. Gdzieniegdzie są porozrzucane szczątkowe informacje. Osobiście mam kilka pytań, np:

1.Jak ustawić hamulec kołowrotka, lekko - tak żeby lekki wzrost oporu przynęty powodował wysnuwanie linki, czy mocno ,tak żeby ryba natrafiła na silny opór i się sama zacięła.

2. Na jaką minimalną odległość, wypuszczać przynętę przy trollingu za szczupakiem, na płytkiej (głębokość 1,5 - 2,5 metra) i praktycznie bez uciągu rzece.

Na pewno jescze coś mi się przypomni, ale na razie akurat te pytania mnie najbardziej nurtują. Dzięki z góry i pozdrawiam.

Marcin Piaskowski

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam zbliża się jesień koledzy namawiają mnie na zrezygnowanie z trollingu na rzecz stacjonarnego łowienia. Podobno już ryby nie uganiają się za przynętą. Reasumując twierdzą ,że skończył się czas na trolling.

Ja jednak mam pytanie w jesieni schodzimy z prędkości prowadzenia przynęty czy pozostawiamy ją bez zmian?

Czy lepiej płynąć wolniej czy szybciej i jakie konsekwencje ma wolne płynięcie?

Moje pytanie jest spowodowane tym ,ze osoby z którymi pływam strasznie wolną płyną w trollingu (zwykle 2 bieg bardzo rzadko 3 a moim zdaniem powinien to być min. 3 bieg od czasu przyspieszenie do 4) . Warto dodać ,że łódź duża i na pokładzie balast z 400kg.

Zbiornik na którym łowie jest duży i głębokości na których łowie i są ryby oscyluje w granicach 8-30m .

2 czy 3 bieg nic nie mówi. Z jaką prędkością trolujesz?

• 0

Niestety nie posiadam możliwości sprawdzenia prędkości echosonda tego nie podaje. Silnik elektryczny  (o ile są takie które na to pozwalają ) nie posiada prędkościomierza.

Rozumiem również ,że moje decyzje dotyczące wyboru trollingu powinny być oparte na obrazie z echosondy , ale mógłby mnie ktoś podpowiedzieć na temat  temperatur (wody/powietrza) , przy jakich dać sobie już na 100% z trollingiem ew. jakie zmiany zastosować oprócz stosowania woblerów głębiej schodzących   .

• 0

Cześć, jeśli nie masz jakiegokolwiek prędkościomierza , to to ze względu na wiele zmiennych ( siła prądu , wiatr , moc silnika, wielkość i obciążenie łodzi) nie jesteśmy Ci w stanie za bardzo pomóc . Jeśli czujesz pracę woblera tzn. nie jest zbyt wolno, a szybkiego pływania nie ma się co obawiać . Ryby w trolu łapie się jeszcze w listopadzie . Nie wiem jak Wasze wyniki , ale jeśli są słabe to naprawdę warto zainwestować w echo z GPS, szczególnie jeśli macie taką rozbieżność głębokości . I nie rozumiem o co pytasz z tymi zmianami , szukasz ryb na takiej głębokości jaką pokazuje echo.

• Like 1

• 0

Jak słabo gryzą, to można. Jak żrą, to nie ma sensu, bo nie nadążam holować :) A tak na poważnie, choć i wcześniej napisałem prawdę :) , łowię tak w Laponii, z planerami.

no właśnie też tak myślałem że jak ryby dobrze gryzą to może być problem z taka ilością wędek.

• 0

Witam serdecznie chcialbym troszke sie poradzic doswiatczonych wedkarzy ktorzy lowia technika trollingu na jakich glebokosciach plywac po jeziorze szczytno duze zalacznik ponizej.dotychczas plywalem za leszcze i zauwazylem duzo pogryzionych ryb od szczupaka dlatego moje zainteresowanie bo chcialbym sprobowac metoda trolingowa.za wszelkie wskazowki dziekuje serdecznie

post-64240-0-81031000-1474992754_thumb.jpg

• Like 1

• 0

Ja polecam lowic w poblizu tych leszczy na ktore polujesz. Mozesz sprobowac lowic najwiekszym Relaxem,chyba 22cm lub inna duza jasna guma z odp. obciazeniem.

Dobry bedzie tez najwiekszy Dorado schodzacy 11m,da rade glebiej jak bedzie odpowiedni wypust linki,ale do niego trzeba juz mocnego kija.Sa oczywiscie inne jeszcze glebiej schodzace woblery,ale nieco drozsze.

• 0

Mam podobną sytuację na jeziorze po którym troluję. Gdy zaniknie termoklina i woda będzie już po cyrkulacji jesiennej, szukam stad leszczy które najczęściej przebywają na około 13m. Najwięcej brań zębatych miałem na głębokosci w granicach 9 m.

Edytowane przez Kadet

• 0

Witam ! 

Mam pytanie, czy podczas trolowania za szczupłym, miewacie częste przyłowy w postaci sandacza ? W jeziorze, w którym łowię wiem, że sandacz występuje. Jednego nawet udało mi się złowić z trola na wobler Dorado (niebieski, kształt krąpia ?). Chciałbym, celowo nastawić się na tą rybkę ale pewnie inna praca woblera wchodzi w grę. Czy sandacza da się skutecznie łowić z trola ?  

Pozdr. mk.  

• 0

Czy można? I tak, i nie. Złowiłem wiele sandaczy jako przyłów w trollu za grubym okoniem, czy za szczupakiem, kilka ryb w wiślanym trollu za sumem. Mniej więcej (tylko!) drugie tyle łowiąc celowo. Jeżeli sandacz jest aktywny i przebywa na żerowiskach, to można go dość powtarzalnie łowić na trolling. Zdarzają się wręcz wyjątkowe okoliczności, kiedy miejscach "trollingowych" nie bardzo reaguje na przynęty inne niż wobler ciągnięty za łodzią. Mimo to uważam, że metody rzutowe są znacznie skuteczniejsze.

W tej chwili celowo nastawiam się na sandacze z trolla, jeżeli chcę ustalić czy i gdzie żerują. Kiedy zaliczę branie, "badam" miejscówkę i ustawiam się, żeby obłowić ją z ręki. Z resztą coraz częściej robię tak także przy okoniach i szczupakach. Czasem to działa, a czasem nie. Niektóre spoty sandaczowe są zbyt kameralne, żeby skutecznie obłowić je z trolla.

Na rozległych metach lepszą metodą do lokalizacji żerujących sandaczy może być powolny dryf i łowienie z rzutu. W tym roku zarówno wiosną jak i jesienią fajnie mi się to sprawdzało :)

Jeżeli chodzi przynęty preferuję smuklejsze niż Invader (bo pewnie o niego Ci chodzi) - np. Perch 8DR na płytszą, TTM15, TTM20, czy DeepThunder na głęboką wodę.

• Like 4

• 0

Daniel,

W zasadzie wszystko, czego bym tu nie napisał, jest obarczone takim marginesem błędu, że można by tego nie czytać - próba jest dość mała. Łowiłem sandacze na trolling i w lutym, i w marcu (poza PL), i w listopadzie. Trafiałem ryby m.in. na Shakery 6" z hakiem 10/0, bulldwagi 20cm podobnie zbrojone, na gumki 10-12cm i oczywiście na woblery, w tym np. Hornety 5". Brały na wodzie 1,5m, brały na 2-3m, brały na 5-6m. Nie zauważyłem aby kombinowanie z prędkością w przeciętnym zakresie "szczupakowym", tj. 3-4,5km/h miało jakieś istotne przełożenie na brania. Jak żarły, to żarły, bywało, że seryjnie. Brania bywały bardzo gwałtowne, innym razem czuć było tylko delikatne puknięcie w przynętę. Jak nie żarły, to można było pływać jak po studni.

Na Wiśle pływałem za sandaczem praktycznie jak za sumem, w tym roku skutecznie, bo przestawiłem się z klasy 40 na 30lb. Spadła mi tylko jedna mała i jedna duża ryba. Brania były w 100% delikatne, o niebo mniej wyczuwalne niż sumowe je...ęcie. Z prądem też brały, większe prędkości wabika nie stanowiły dla nich problemu, choć większość (podobnie jak większość sumów) złowiłem pod prąd.

Jakbym miał wybrać typową przynętę, byłby nią mocno kolorowy, smukły wobler, który schodzi od 3 do 6-7m w zależności od wypustu, prowadzony ze średnią prędkością. I to nie dlatego, że łowię głównie na woblery. Jeżeli chodzi o szczupaki, to nauczyłem się doceniać gumy - bywają niezastąpione. Ale jakoś do sandaczy i grubych okoni bardziej mi basują hardbaity :)

• Like 2